پیام آذری

آخرين مطالب

به خدا هوش مصنوعی بود؛ من نیستم!

استفاده از هوش مصنوعی برای سرگرمی با عکس های جعلی از هنرمندان/ تصاویر فرهنگي

استفاده از هوش مصنوعی برای سرگرمی با عکس های جعلی از هنرمندان/ تصاویر
  بزرگنمايي:

پیام آذری - اگر شما هم این روزها تصاویر و آهنگ‌هایی را می‌بینید و می‌شنوید که مطمئن نیستید واقعی هستند یا خیر، باید بدانید تنها نیستید چون یک نفر تصمیم گرفته نهایت استفاده از یک تکنولوژی پیشرفته را به بهانه سرگرمی تا این حد پایین بیاورد؛ یک سرگرمی گذرا که گاهی اثبات واقعی نبودنِ آن نیاز به قَسم و آیه دارد!

هوش مصنوعی که با عنوان مخفف AI شناخته می‌شود، یک روش برای ساخت ابزارهایی هوشمند با الگوبرداری از هوش انسان است. در واقع هوش مصنوعی ابزاری است که شبیه انسان فکر می‌کند و در ساده‌ترین حالت به آسان‌شدن کارهای او کمک می‌کند، هرچند این همه آن چیزی نیست که هوش مصنوعی به ما می‌دهد؛ بنابراین نمی‌توان منکر شد که در کنار تمام مزایا، احتمالا معایبی هم دارد. معایبی که گاهی به دلیل ساختارهای فرهنگی می‌تواند آسیب‌هایی به همراه داشته باشد.
این تکنولوژی که بیش از نیم قرن است به جزئی جدایی‌ناپذیر از زندگی انسان تبدیل شده، شاخه‌ای گسترده از علوم کامپیوتر است که البته همیشه در قالب فیزیکی دیده نمی‌شود، موضوعی که نمودی از آن را در چت جی‌پی‌تی‌ (Chat GPT) می‌بینیم. با این وجود کاربردهای هوش مصنوعی بسیار متفاوت و گسترده است و این روزها در بخش مهمی از زندگی ما نقش دارد. از همان لحظه‌ای که تصمیم می‌گیریم درباره موضوعی در گوگل سرچ کنیم تا آن زمان که به دستیار صوتی تلفن همراهمان دستور می‌دهیم یک موسیقی پِلی کند، در حال کار با هوش مصنوعی هستیم.
البته خدمات هوش مصنوعی تنها منحصر به این موارد نیست؛ تشخیص بیماری‌های مهمی از جمله نارسایی قلبی، ساخت دستیار جراح هوش مصنوعی، هشدار زودهنگام بروز سیل، استفاده از چت پات روانشناس، پیش‌بینی هواشناسی،‌ مقابله با تغییرات اقلیمی و... تنها بخشی از کارهایی است که می‌توان با هوش مصنوعی انجام داد؛ البته مانند هر تکنولوژی دیگری، در این بخش هم عده‌ای به دنبال استفاده‌های سطحی‌تر از آن هستند.
موضوعی که طی تقریبا دو سال گذشته باعث شده تا شناخت افراد از هوش مصنوعی افزایش پیدا کند، آغاز به کار و گسترش چت جی‌پی‌تی است. حل مسائل برنامه‌نویسی، ترجمه و ویرایش متون، پاسخ به برخی سوالات، ساخت و ادیت عکس و... از جمله کارهایی است که می‌توان با چت جی‌پی‌تی انجام داد. با این وجود، اما به نظر می‌رسد بخشی خاص از این تکنولوژی جذابیت بیشتری پیدا کرده است. بله، بخش زردِ ماجرا!
می‌دانیم که جذابیت موضوعاتِ زرد محدود به مرزهای جغرافیایی نیست؛ در واقع نمی‌توان آرمان‌شهری را تصور کرد که هوش مصنوعی در آن تنها برای مصارف علمی، تحقیقاتی،‌ سهولت در کارها و ... استفاده شود و افرادی پیدا نشوند که صدا یا تصویری جعلی با این تکنولوژی بسازند. با این وجود ما در این گزارش به آن بخشی از هوش مصنوعی می‌پردازیم که اسباب سرگرمی ایرانیان را فراهم کرده است.
برای برخی افراد، گمراه کردن دیگران یک سرگرمی به حساب می‌آید و در این شرایط چه ابزاری بهتر از هوش مصنوعی؟ این تکنولوژی قابلیتی را به این افراد می‌دهد تا تصاویر، فیلم‌ها و صداهایی جعلی بسازند که دیگران نتوانند درست یا غلط بودن آنها را به راحتی تشخیص دهند. کاری که البته گاهی ابعاد آن از یک سرگرمی فراتر رفته و می‌تواند چالش‌زا باشد، چالش‌هایی که باعث شکل‌گیری اصطلاح «جعل عمیق» در دسته اخبار جعلی یا Fake Newsها شده است.

پیام آذری


در «جعل عمیق» با استفاده از تصویر یا صدای افراد، نسخه‌ای جعلی می‌سازند و صدایی را تولید می‌کنند که هرگز آن فرد به زبان نیاورده و یا ویدیو و عکسی از او می‌سازند که فرد هرگز در آن حضور نداشته است. به طور کلی تولید محتوای جعلی برای افراد مشکل آفرین است،‌ اما صوت و تصویر، بیش از متون نوشتاری دست به دست می‌شود و حتی کسانی که حوصله خواندن متن‌ها را ندارند، به راحتی زمانی را به دیدن و شنیدن سایر محتواهای جعلی اختصاص می‌دهند و این محتوا ماندگاری بیشتری هم در اذهان عمومی دارند.
نمودِ بیشتر این اتفاق را در آنچه که در مورد بازیگران، خوانندگان و افراد مشهور اتفاق می‌افتد، شاهد هستیم. در واقع گاهی محتوای جعلی تولید شده توسط هوش مصنوعی آنچنان به واقعیت نزدیک است که حتی رسانه‌ها هم توانایی تشخیص آن را ندارند و به یکباره خبری جعلی به تیتر یکِ رسانه‌ها تبدیل می‌شود. در چنین شرایطی فرد مشهور باید با هر ابزاری که در دست دارد، صدایش را به دیگران برساند که محتوای تولید شده مربوط به او نیست.
انتشار عکس جعل شده احسان علیخانی در کنار مه‌لقا باقری و همچنین دستکاری تصاویر الناز شاکردوست بر تخت بیمارستان و گذاشتن چهره ترانه علیدوستی به جای او، آن هم درست در روزهایی که خبر بستری شدن این بازیگر در بیمارستان دست به دست می‌شد، آخرین نمونه‌ها از استفاده زرد از هوش مصنوعی است. موضوعی که احسان علیخانی را وادار کرد تا با انتشار یک استوری در صفحه اینستاگرام خود نسبت به آن واکنش نشان دهد و بنویسد: «عاشق انگیزه و دلِ خوش این رفقا هستم و عشقُ حال جدید، وسط این اوضاع احوال، عکس ادیت می‌کنن، عکس اصلی و هنرمندانه فتوشاپ و پخش می‌کنن، کلی پیج و خبرگزاری هم منتشر می‌کنن و منم باید جواب کلی آدم بدم که: نه بابا من نیستم ادیت شده‌ام. حداقل بگین ادیت کردین پدر جان. من این دوست عزیز نمی‌شناسم که یکی تلاش کرده بشه من».

پیام آذری


تصویر سمت راست واقعی
تصویر سمت چپ جعلی
گاهی هم افراد برای سرگرم شدن با هوش مصنوعی، پا را فراتر گذاشته و کاری می‌کنند تا برخی خوانندگانِ فوت شده، لقب از گور بازگشته را بگیرند تا دیگر انحصار انتشار قطعات موسیقیِ پس از مرگ، از دست مرتضی پاشایی خارج شده و به دست افراد دیگری برسد! چنانچه نمونه‌ای از این کار را در بازخوانی یکی از قطعات شادمهر عقیلی توسط هوش مصنوعی با صدای یک خواننده زن فوت شده شاهد بودیم؛ قطعه‌ای که تا مدت‌ها فضای اینستاگرام را تسخیر کرد و کمتر خودرویی در سطح شهر پیدا می‌شد که صدای این آهنگ از آن بیرون نیاید.
البته همیشه هم قرار نیست سوء استفاده از پیشرفت تکنولوژی برای سرگرم شدن باشد. در شرایطی که ساخت محتوای جعلی روزبه‌روز پیشرفته‌تر می‌شود، این بستر گاهی به ابزاری برای تخریب و تهدیدِ یک فرصت تبدیل می‌شود. به عنوان مثال تهیه مدارک و تصاویر جعلی، ایجاد اطلاعات غلط برای تخریب افراد سرشناس، دستکاری اسناد مالی و... از جمله مواردی است که گروه‌های رقیب ممکن است در قبال یکدیگر انجام دهند.
با این وجود شاید شما فکر کنید شناسایی یک محتوای جعلی کاری راحت است، اما باید بدانید گاهی محتوای جعل شده چنان به واقعیت نزدیک است که حتی اثبات اینکه فردِ در یک تصویر یا صوتِ منتسب به یک شخص، در واقعیت مربوط به او نیست به سختی امکان پذیر است و در شرایطی که قانون‌گذاری مشخصی هم در این زمینه وجود ندارد، ممکن است در مسیرِ اثبات رخ ندادن یک اتفاق، چالش‌های جدی سر راه یک فرد قرار گیرد.
با این حال نمی‌توان منکر شد که جعل عمیق در فیلم‌سازی، انیمیشن‌سازی، هنر و... کاربردهای مفیدی دارد و می‌تواند در زمان و هزینه‌ها صرفه‌جویی کرده و غیرممکن‌ها را ممکن کند! به عنوان مثال به مدد وجود هوش مصنوعی و جعل عمیق، فیلم زندگی ولادیمیر پوتین - رئیس جمهور روسیه ساخته شده و در حالی که هوش مصنوعی نقشِ یک آن است، به زودی اکران می‌شود. 
بر این اساس در شرایطی که حتی می‌توان با هوش مصنوعی شق‌القمر کرد، بَند کردن به بخش سرگرم کننده آن که البته آن هم خالی از آفت نیست، منطقی به نظر نمی‌رسد. ما نوعی از تکنولوژی را دستِ کم گرفته‌ایم که قرار است کارهای بسیار بزرگ‌تری از ادیتِ عکس بازیگران، صداگذاری خوانندگان و... انجام دهد؛ بنابراین بهتر است به جای آنکه به دنبال کشف جعلی یا اصلی بودن یک موضوعِ کم اهمیت باشیم، زودتر دست به کار شویم و هوش مصنوعی را جدی بگیریم.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/677276/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویری هنری از ازدواج حسین سلیمانی بازیگر سینما و تلویزیون/ عکس

«جعفر عزت‌شعار» سرپرست فرمانداری لیلان شد

نقره‌داغ پزشک تبریزی به‌دلیل سرکیسه‌کردن بیماران!

قانون، خط قرمز جزیره است/ پلمپ دومین نانوایی در کیش

هلدینگ های عمانی در راه سرمایه گذاری در کیش

شطرنج‌بازان برتر اردبیل معرفی شدند

دفتر تعاونی مسکن یکی از اداره های اردبیل پلمب شد

برپایی رواق خدمت رضوی در پیاده راه عالی قاپوی اردبیل

آغاز طرح ملی توانمندسازی کارآفرینیِ دانش بنیان تکاد در اردبیل

معرفی برگزیدگان جشنواره داستان کوتاه «شهر من سلماس»

سردشت عطرآگین از بوی حرم رضوی شد

تاکید فرماندار مهاباد برنقش برنامه های فرهنگی کتابخانه ها در ارتقای فرهنگ کتابخوانی

حضورانتشارات «خسروانی مجد» ارومیه با 550 عنوان در نمایشگاه مجازی کتاب

برگزاری مسابقه «کتاب ترگل» در مدارس سلماس

پتروشیمی ارومیه برای رفع نیازهای دانش‌محور تفاهم‌نامه‌ امضا کرد

رهاسازی 17 قطعە کبک در زیستگاه های اشنویە

اشنویه میزبان پرچم متبرک رضوی و کاروان زیر سایه خورشید

پیدا شدن جسد فرد غرق شده ارومیه‌ای در نازلوچای بعد از 16 روز

ثبت نام 1016 زوج دارای سه فرزند در مسکن ملی شهرستان اهر

ستاره پرسپولیس ایران را ترک کرد!

اختتامیه پنجمین جشنواره رسانه‌ای ابوذر 27 اردیبهشت برگزار می‌شود

تاکیداستاندار آذربایجان‌غربی برتوسعه سرانه وزیرساخت‌های کتابخانه‌های عمومی

بازدید رایگان از موزه تاریخ طبیعی ارومیه به مناسبت روز جهانی موزه ها و روز جهانی تنوع زیستی

نشست صمیمی با کارکنان و محیط بانان شهرستان ارومیه

از ظرفیت شبکه‎‌های اجتماعی برای افزایش مخاطبان حوزه کتاب استفاده شود

بررسی مشکلات قضایی 190 نفر از خانواده‌های شهدا و ایثارگران فارس

حمایت همه‌جانبه سپاه ‌اردبیل از طرح نور فراجا + فیلم‌

آئین بررسی محتوای کتاب «تا قاف کرامت» نوشته آیت الله سید حسن عاملی

تامین زیرساختهای واحد تولید پلی آلومینیوم کلراید در پتروشیمی ارومیه

پروژه فیبرنوری شهرستان نقده با اعتبار 800 میلیارد ریال کلنگ‌زنی شد

نماینده مجلس: ترک تحصیل رزیدنت‌ها در حال افزایش است

جشن عبادت 300 دانش آموز پسر منطقه سردرود و بقراطی

(ویدیو) عصبانیت شدید مسی از قانون جدید MLS

مصدومیت 4 تن رد سانحه رانندگی در محور ارومیه _ سلماس

مصدومیت 4 تن در سانحه رانندگی در محور ارومیه _ سلماس

حضور 80 شرکت داخلی و 10 شرکت خارجی در یازدهمین نمایشگاه بین المللی حمل و نقل ریلی

استقبال کم‌نظیر دانشمندان ازکنگره اندیشه قرآنی امام خامنه‌ای

هجوم موریانه‌ها به کتاب‌های کتابخانه عمومی/ ویدئو

1200 دانش‌آموز به تماشای هنرهای نمایشی در اردبیل پرداختند

برگزاری همایش دختران حاج قاسم در خوی

پایان تعیین عرصه و حریم تپه تاریخی کول در نقده

ثبت 732 مصوبه در کارنامه شورای ششم ارومیه

ریشه‌های ترک تحصیل دانش‌آموزان در ایران

عکس | پرفروش‌ترین کتاب‌های رهبر انقلاب کدام‌اند؟

مناطق 6 و 7 تبریز به بافت ارزشمند شهر تبدیل می‌شود

معرفی 10 عنوان پرفروش انتشارات انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب

سازمان دانش آموزی دراجتماعی کردن دانش آموزان تلاش کند

دور جدید انتصابات در آذربایجان‌شرقی

صدور هشدار نارنجی؛ فردا با ورود سامانه جدید، بارش ها تشدید می شود

طرح فیبر نوری منازل و کسب و کارها در شهرستان نقده کلنگ زنی شد