پیام آذری

آخرين مطالب

از غربت سالار ملی... مقالات

از غربت سالار ملی...
  بزرگنمايي:

پیام آذری- همه ما نام باقرخان یا سالار ملی و وصف شجاعت‌ها و وفاداری او به سردار ملی را در کتاب‌های تاریخ و یا هر جایی که نامی از مشروطه‌چی‌ها باشد، شنیده‌ایم، باقرخان، ریاست مجاهدین محله خیابان تبریز را بر عهده داشت. پس از به توپ بستن مجلس، به دستور انجمن ایالتی همراه با ستارخان به جنگ مسلحانه با قشون دولتی که تبریز را محاصره کرده بود، رفت و بعدها لقب سالار ملی را در مجلس شورای ملی گرفت. 

به مناسبت چهاردهم مرداد ماه، سالروز صدور فرمان مشروطیت، ایسنا به بررسی آخرین وضعیت خانه منتسب به سالار ملی و مزار باقر خان می‎پردازد: 
  
خانه منتسب به باقر خان، ایستگاهی برای معتادان 
  
اگر گذرتان به کوچه سالار ملی در خیابان منجم تبریز افتاد، زمین مخروبه‌ و نیمه سوخته‎ای با بنایی قدیمی که آپارتمان‎ها پشت سرش خودنمایی می‌کنند، توجه شما را به خودش جلب کرده و تعجب شما دو چندان می‎شود اگر بدانید که این خانه با بیش از یک قرن قدمت منتسب به سالار ملی است. 

ابنیه قدیمی بسیاری در نقاط مختلف کلانشهر تبریز منتظر ایستاده‌اند تا شهرداری تبریز با مالکان خصوصی این بناها توافق و مشکل تملک را حل کرده و به چشم به راهی این ابنیه تاریخی برای بازسازی و مرمت پایان دهد، خانه منتسب به سالار ملی در انتهای سالار کوچه‎سی تبریز یکی از این بناهای تاریخی و گوشه‌ای دست نخورده از تاریخ دوران مشروطه است. 

  
طبق بیانات اهالی این محله، این خانه سال‌هاست که به حال خود رها شده و مخروبه و متروکه ماندن آن مشکلاتی را برای ساکنان این محله نیز پیش آورده است.
  
دیوار نوشته‌های انگلیسی و گاهی فارسی نشان می‌دهد چه افرادی به این جا رفت و آمد دارند، در بعضی نقاط هم سقف‌های کنده شده و گودال‌های حفر شده به چشم می‌خورد که به گفته اهالی، خبر از جستجوی عتیقه می‌دهد. برخی از ساکنان قدیمی محل می‌گویند وقتی یکی از سقف‌‌ها فرو ریخت تعدادی سلاح گرم از دیوارها افتاد. 
  
 

رضا همراز، تاریخ و ادبیات پژوه در این خصوص می‌گوید: باقر خان در سال 1240 شمسی در محله خیابان تبریز که یکی از مشهورترین و بزرگ‌ترین محلات تبریز و زادگاه شخصیت‌های بزرگی بود به دنیا آمد و بعدها به تناسب سنت‌های مرسوم آن دوران، شغل پدرش را که به حاج رضا بنا معروف بود، ادامه داد. 
  
وی ادامه می‌دهد: باقر خان، مردم‌دار و دوراندیش بود و از آنچه در جامعه و دور و اطرافش می‌گذشت، باخبر بود و با توجه به استعداد خاصش به سران مشروطه پیوست، محله امیره قیز (امیر خیز کنونی) به رهبری ستارخان و محله خیابان به رهبری باقر خان در دوران مشروطه نقش بسیار مهمی داشتند. 

  
وی بیان می‌کند: باقر خان حدود 10 سال از ستار خان بزرگ‎تر بود و دو سه سال هم بیشتر از او عمر کرد. او فردی انتقادپذیر بود و انتقاد را سرمشق و الگویی برای خودش می‌دانست و تعدادی از نامه‌های او در روزنامه‌های «ناله ملت» و «انجمن» منتشر شده است. 
  
این تاریخ پژوه در ادامه اظهار می‌کند: پس از واقعه پارک اتابک و سرگذشت تلخ سران مشروطه مثل فوت ستارخان و به دار آویختن ثقه‌الاسلام، باقر خان دل و دماغ از دست داده و تصمیم می‎گیرد تا به عراق و سپس به ترکیه سفر کند، در همان زمان مجلس شورای ملی مبلغی ماهیانه به باقر خان برای امرار معاش پرداخت می‎کرد. 
  
وی با اشاره به اینکه تنها فرزند باقر خان در سال 47 فوت شده و در گورستان طوبائیه تبریز دفن می‎شود، اضافه می‌کند: باقر خان برای مدتی در خانه‌ شخصی به نام محمد امین طالبانی در کرکوک عراق ساکن و پس از مدتی به دست عده‌ای که مطلع بودند او مقداری پول به همراهش دارد، به هنگام خواب سر بریده می‎شود، چرا که از نزدیک شدن به او در زمان بیداری می‌ترسیدند.

همراز بیان می‌کند: شش سال پس ازاین واقعه با اعتراف قاتلان پس از دستگیری، محل دفن باقر خان مشخص شده و طبق وصیت و خواسته تنها فرزندش (رباب خانم) جسد او در سال 1354 توسط دادمادش به تبریز منتقل و در مقبره خانوادگی و کنار دخترش دفن می‌شود. 
  
این تاریخ پژوه ادامه می‌دهد: سرهنگ هاشمی هم پس از فوت در این گورستان دفن شد، اما متاسفانه مزار دختر و داماد باقر خان به هنگام تخریب گورستان طوبائیه تبریز تخریب و گم  شد و مزار باقر خان هم که حفظ شده است، وضعیت قابل تعریفی ندارد. 

وی با ارائه توضیحاتی در خصوص خانه منتسب به سالار ملی اظهار می‌کند: معمولا شخصیت‌های مهم دارای چندین خانه بودند، خانه خیابان منجم نیز متعلق به بهترین دوست باقر خان، میر هاشم خیابانلی (پدر دامادش) بود که باقر خان برای مدتی در آنجا سکونت داشته است، بعدها پسر میر هاشم، سرتیپ میر حسین هاشمی (میر حسین ماژور) دختر باقر خان را به همسری گرفت. 

وی با ارایه برخی قراین تاریخی در خصوص خانه منتسب به سالار ملی می‎گوید: صد در صد مطمئن هستم که این خانه مربوط به دوران مشروطه و قبل از دوران پهلوی است، اما برخی قراین نیز وجود دارند که وقتی کنار هم چیده می‎شوند، می‎توان به این نتیجه رسید که  باقر خان در این خانه سکونت داشته است.

وی اضافه می‌کند: باقر خان اهل محله خیابان بوده و این خانه نیز در محله خیابان قرار دارد و نام کوچه‌ای که این خانه در آن واقع شده است هم سالار کوچه‌سی (کوچه سالار) بوده و اهالی محله نیز همگی اذعان می‌کنند که اینجا خانه باقر خان بوده است.
  
همراز در ادامه تاکید می‌کند: متاسفانه جایی برای ارائه سند و مدرک به مورخان و محققان وجود ندارد و کتابخانه‌‎ها و مراکز نگه دارنده اسناد تاریخی و ملی در تبریز با مورخان همکاری نمی‌کنند، گرفتن اسناد تاریخی از این مراکز به صورت امانی در کتابخانه‎های پایتخت بسیار آسان‌تر بوده و در تبریز هم کاری می‌کنند تا مورخ از امانت گرفتن اسناد منصرف شود. 
  
اسناد تاریخی نشان می‌دهند که خانه باقر خان در زمان حمله روس‌ها به تبریز با انفجار دینامیت تخریب شده است. 

کریم میمنت نژاد، تبریز پژوه نیز با بیان این که اسناد تاریخی نشان می‌دهند که خانه باقر خان در زمان حمله روس‌ها به تبریز با انفجار دینامیت تخریب شده است، بیان می‌کند: این خانه منتسب به سالار ملی و متعلق به خاندان طوبی است.

مرتضی آبدار، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی نیز در ادامه در این خصوص به ایسنا می‌گوید: مستنداتی برای اثبات اینکه این خانه، خانه باقر خان است، وجود ندارد و این خانه منسوب به باقر خان است.

وی اضافه می‎کند: این خانه ثبت ملی نشده و متعلق به وراث طوبی است، تعدادی از شهرداران در دوره‌های قبلی نیز قول تملک این خانه را داده بودند که تا کنون عملی نشده است.

وی خاطرنشان می‎کند: در صورت حل مشکل تملک و خریداری خانه از مالکان، میراث فرهنگی هم آمادگی دارد به مرمت این خانه کمک کند.

مزار باقر خان، حیات خلوت رهگذران آب میوه به دست در پارک طوبی 

 شاید کم‎تر کسی در تبریز از محل دفن سالار ملی مطلع باشد، یک سنگ قبر سیاه رنگ نه چندان قدیمی و شیشه‎ای که بر روی آن کشیده شده است، مشخص کننده مزار باقر خان است. 
  
این محل هم اکنون تحت نظارت اداره کل اوقاف و امور خیریه آذربایجان شرقی بوده و از این رو همه ساله نمایشگاه‌های متعددی در جوار مزار یک قهرمان ملی برگزار می‎شود، هیچ نماد یا تابلو راهنمایی نیز در اطراف یا مقابل پارک مفاخر (طوبی) تبریز وجود ندارد که گردشگران یا مردم تبریز و علاقه‌مندان به قهرمانان ملی را از وجود مزار باقر خان در این محل مطلع کند. 
  
رضا همراز در ادامه در این خصوص می‎گوید: متاسفانه در سایه بی‌توجهی‌ها مزار یک قهرمان ملی به کافی شاپ تبدیل شده است و هر رهگذری نوشیدنی به دست که از پارک مفاخر رد می‌شود، مزار باقر خان را برای استراحت و توقف انتخاب می‌کند. 

بر اساس این گزارش؛ با توجه به نبود تابلو راهنما و از بین رفتن بافت تاریخی مزار سالار ملی و بی‌شباهتی آن به مزار قدیمی یک قهرمان ملی، امکان تشخیص این مزار برای گردشگران و رهگذران وجود ندارد.

تصویر زیر تنها تصویر از مزار سالار ملی در فضای مجازی بوده و تصویر دوم درهای بسته سالنی را نشان می‌دهد که مزار باقر خان در آن قرار دارد. با وجود اینکه عنوان «یادمان مفاخر آذربایجان» بر روی سر درب این سالن درج شده است، اما هنگام مراجعه ما در ساعت 2 بعد از ظهر، مفاخر آذربایجان پشت درهای بسته مانده‌ بودند!.



لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/157186/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز مسابقات کشتی جام صفوی با حضور کشتی‌گیران 3 کشور

جریمه 23 میلیارد ریالی برای مدرسه غیرانتفاعی متخلف

نقاره‌زنی در اردبیل احیا می‌شود

120 روستای سردشت دارای تنش آبی هستند

سال گذشته تالاب درگه سنگی پذیرای بیش از 15 هزار قطعه فلامینگو بود

برگزاری کلاسهای آموزش محیط زیست در ارومیه

پاکسازی طبیعت نقده به مناسبت هفته زمین پاک

رهاسازی 77 میلیون مترمکعب حقابه تالابهای اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه

انتظار جامعه از روانشناسان و مشاوران تشخیص درست مسائل هویتی است

اطلاعیه قطع گاز در شهرستان هوراند و کلیبر

سرکنسولگری ارمنستان در تبریز افتتاح می‌شود

پرسپولیس قهرمان در تبریز؛ کریم باقری هم به تراکتور می‌رود؟

زوایای پنهان دفاع مقدس برای نسل جدید بیان شود

اختصاص 80 هزار میلیارد ریال اعتبار به حوزه راه و مسکن آذربایجان غربی

آغاز مرحله دوم رها سازی آب از سد سیلوه به دریاچه ارومیه

توسعه همکاریهای دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی و موسسه آموزشی- تحقیقاتی صنایع دفاعی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

جدیدترین اخبار از وضعیت بیماری ترانه علیدوستی/ زهرا مینویی چه نوشت؟

پسر جوانی که متهم به ترغیب زهره فکورصبور به خودکشی بود تبرئه شد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تجلیل از رحیم علی‌آبادی پیشکسوت کشتی اردبیل در جام صفوی

پاکستان: سفر ابراهیم رئیسی موفقیت‌آمیز بود/ مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد

21 هزار داوطلب در اردبیل وارد کارزار کنکور شدند

976 میلیارد تومان اعتبار به حساب دستگاه های اجرایی واریز شد

976میلیارد تومان اعتبار به حساب دستگاه های اجرایی اردبیل واریز شد

توسعه همکاریهای موسسات آموزش عالی با فرمانداری ارومیه

نصب 3 کیلومتر نیوجرسی در محورهای مواصلاتی شهرستان خوی

رهاسازی 77 میلیون مترمکعب حقابه تالاب‌های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه

مهاباد میزبان دو رویداد مهم ورزشی کشور در ماه جاری

دیدار با والدین شهید قربان پیری در نقده

بررسی رونداجرا وبرنامه های محرومت زدایی در نقده

طرح اضطراری برای برقراری آب در 28 روستای سیلزده زرآباد آغاز شد

افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز | تصمیم کشور همسایه بعد از اقدام ایران

سرکنسولگری ارمنستان در تبریز افتتاح می شود

آژیر قرمز در اصفهان / فرونشست به آثار باستانی هم رسید

261 هکتار از مزارع آذربایجان غربی علیه بیماری زنگ زرد غلات سم پاشی شد

انهدام باند حفاران غیرمجاز در ارومیه

تجلیل از قاریان، خادمان و فعالان قرآنی در ارومیه

ادای احترام جامعه کار و کارگری آذربایجان غربی به شهدا

آبیاری 80 درصد مزارع سبزی و صیفی آذربایجان‌غربی با نوار تیپ

نصب 25 کیلومتر نیوجرسی در محورهای بزرگراهی آذربایجان غربی ​

تصادف زنجیره‌ای عجیب در روگذر مدرس ارومیه

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

راهیابی نمایندگان اتاق بازرگانی ارومیه به هیات رئیسه اتاق مشترک ایران و ترکیه

رفع اتفاقات شبکه آبرسانی روستاهای شهرستان خوی

بررسی روند بازسازی زیرساختهای آب وفاضلاب مناطق زلزله زده خوی

میزبانی انتخابی تیم‌ملی برای مسابقات آسیایی پرس‌سینه به مهاباد رسید

به دنبال مسئول سازی، اجرای مصوبات بلا اقدام و ترک فعل‌ها هستیم

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصفیه خانه فاضلاب شهر خوی، نیازمند نیروگاه انرژی های تجدید پذیر