پیام آذری

آخرين مطالب

پایان چهار روز آتش‌سوزی جنگل‌های ارسباران مقالات

پایان چهار روز آتش‌سوزی جنگل‌های ارسباران
  بزرگنمايي:

پیام آذری- آتش بر جان جنگل های ارسباران از چهار روز قبل افتاد، اما تلاش مدیریت محلی برای اطفای حریق در یک نقطه و سربرآوردن آتش در نقطه ای دیگر، مدیریت بحران آذربایجان شرقی را ناگزیر از رسانه ای کردن موضوع از روز پنجشنبه کرد، زیرا آتش دیگر بعد وسیع تری یافته بود و شواهد نشان می داد که جمع و جور کردن آن با تکیه بر امکانات محلی میسر نیست، به ویژه اینکه منطقه کوهستانی، صعب العبور و بادخیز بود و تلاش برای خاموشی کامل آتش با توسل به شیوه ها و تجهیزات سنتی پاسخگو نبود.  

آتش سوزی در جنگل های ارسباران هر چند موضوع تازه ای نبود و به گفته حمید قاسمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، از ابتدای سال جاری تاکنون 25 مورد حریق بر جان سبز این جنگل ها افتاده بود، اما داستان این بار متفاوت تر از 24 دفعه قبل بود و زبانه شعله های حریق بر شیب های تند دره ها و یال های کوهستان های ارسباران از عمق اتفاق و ضرورت اتخاذ تدبیری در سطح ملی حکایت می کرد.  

با این رویکرد بود که مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی به عنوان مرکز ثقل و هماهنگی سازمان های عضو ستاد بحران استان از قبیل آتش نشانی، هلال احمر، نیروهای نظامی و انتظامی، با درک شدت آتش سوزی، از سازمان های مرکزی مسوول در این حوزه از قبیل سازمان مدیریت بحران، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان مراتع و جنگل ها درخواست کمک و اعلام کرد که چیره شدن بر آتش تنها با اعزام بالگردهای رزمی جهت پشتیبانی هوایی و نیز بالگردهای آب پاش برای اطفای عمقی آتش میسر است.  

هر چند از همان ابتدای وقوع آتش سوزی در جنگل های ارسباران در محدوده سه روستای «خانقاه»، «مرداناقوم» و «کلوانق» شهرستان خداآفرین، مدیریت بحران محلی و در وهله بعد، مدیریت بحران استان با سرعت وارد عمل شده و برای اطفای حریق کوشیدند، اما خبر اعلام مهار آتش در هر بار، با بازگشت آتش به عنوان نتیجه مرتفع و بادخیز بودن منطقه خنثی شد.  

نمایی از بخش سوخته جنگل های ارسباران 

نخستین بار ساعت 10 صبح روز پنجشنبه بود که محمدرضا هنربر، مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی، اعلام کرد که خوشبختانه حریق در هر سه کانون آن در روستاهای فوق الذکر مهار شده و نیروهای انسانی حاضر در محل مشغول لکه گیری هستند؛ اما هنربر ساعت 16 همان روز از شعله ور شدن دوباره آتش زیر خاکستر خبر داد و آتش این بار با قدرت بیشتر خود را به سمت بلندی های سبز ارسباران بالا کشید.  

تشدید آتش سوزی در ارسباران و بازنمایی گسترده رسانه ای آن توسط رسانه های محلی و شبکه های اجتماعی آذربایجان شرقی، مسوولان محلی اعم از استاندار و امام جمعه تبریز را نیز به پیگیری بیشتر از سازمان های مرکزی ناگزیر کرد، به گونه ای که محمدرضا پورمحمدی و حجت الاسلام محمدعلی آل هاشم با ستاد کل نیروهای مسلح و وزرای دفاع مکاتبه و مکالمه تلفنی کرده و خواستار اقدام عاجل در اعزام بالگردهای پشتیبانی و آب پاش به منطقه برای تسریع در اطفای حریق کردند.  

هر چند پیش از آن مدیریت بحران آذربایجان شرقی به فرماندهی استاندار از تمام امکانات نرم افزاری(نیروی انسانی) و سخت افزاری (اعزام و ارسال خودرو و کپسول های آتش نشانی) برای اطفای حریق بهره گرفته بود، اما شواهد حاکی از این بود که جابجایی نیروهای انسانی حاضر در محل و تجهیزات آنها، نیازمند حضور بالگردهای هوانیروز و لکه گیری نیز نیازمند استفاده از بالگرد آب پاش است.  

با این رویکرد بود که امیر علی حاجیلو، فرمانده قرارگاه ارتش در منطقه شمال غرب، روز گذشته از اعزام 2 فروند بالگرد این نیرو در تبریز به منطقه برای انجام اقدامات پشتیبانی خبر داد و به دنبال آن بالگرد آب پاش جمعیت هلال احمر کشور نیز بعد از ظهر وارد منطقه شد تا با هم افزایی نیروی انسانی و تجهیزات موجود، نقطه پایانی بر آتش سوزی در غنی ترین لکه جنگلی ایران گذاشته شود.  

 
بالگرد آب پاش در روز چهارم به منطقه اعزام شد

البته ناگفته نماند که در این حادثه که گفته می شود به احتمال زیاد علت وقوع آن خطای انسانی بوده است، 300 هکتار از جنگل های ارسباران که به گفته زیست شناسان به تنهایی 20 درصد از گونه های گیاهی شناسایی شده در ایران را در خود جای داده است، خاکستر شد.  

اما هر چه بود گذشت و حضور صدها نفری نیروهای ارتش، تیپ 521، سپاه، بسیج، آتش نشانی، هلال احمر، منابع طبیعی و محیط زیست و مردم محلی و سازمان های مردم نهاد بار دیگر کارآیی خود را در عبور از یک حادثه زیست محیطی نشان داد تا نگاه های نگران مردم آذربایجان شرقی و دغدغه های دوستداران محیط زیست از خاکستر شدن بخش بیشتری از جنگل های 164 هزار هکتاری ارسباران خاتمه یابد.  

واقعیت این است که هر چند آتش در جنگل های ارسباران بعد از چهار روز تلاش شبانه روزی کنترل و خاموش شد، اما تاخیر سازمان های مرکزی در اعزام امکانات و تجهیزات و توجه به عمق حادثه، انتقاد مردم و مسوولان محلی را برانگیخت به گونه ای که حجت الاسلام محمدعلی آل هاشم، نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز، خواستار پاسخ نهادهای مسوول درباره وظیفه سازمان مدیریت بحران و دیگر سازمان های مسوول در هنگام وقوع این گونه حوادث شد.  

محمدرضا پورمحمدی، استاندار آذربایجان شرقی، نیز با بیان اینکه اکنون جای گله و دنبال مقصر گشتن نیست، از ناهماهنگی ها و کمبود تجهیزات مورد نیاز برای اطفای آتش سوزی ارسباران در حداقل زمان ممکن انتقاد کرد و خواستار آسیب شناسی این حادثه زیست محیطی برای درس گرفتن از آن از یک سو و رفع کمبودهای موجود از سوی دیگر شد.  

گفتنی است در حادثه آتش سوزی ارسباران که چهار روز به طول انجامید، تنها اسماعیل نجار، رییس سازمان مدیریت بحران کشور، در منطقه حاضر شد و جای مسوولان نهادهای مرتبط دیگر از قبیل حفاظت محیط زیست و سازمان مراتع و جنگل ها خالی بود.  

جنگل های ارسباران با 164 هزار هکتار وسعت از بکرترین مناطق جنگلی ایران به لحاظط تنوع گونه های گیاهی و جانوری آن شمرده می شود، به گونه ای که گفته می شود 15 تا 20 درصد مجموع گونه های گیاهی شناخته شده کشورمان در این لکه جنگلی یافت می شود.  

جنگل های ارسباران که در شمال و شمال شرق تبریز در محدوده شهرستان های ورزقان، کلیبر، خداآفرین و جلفا پراکنده شده است، علاوه بر تنوع و غنای ژنتیکی از نظر جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی نیز حایز اهمیت فراوان است.  

همین ویژگی ها سبب شده که پرونده جنگل های ارسباران برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شود.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/158866/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اشتباه زبانی عجیب مهران مدیری در برنامه اسکار/ ویدئو

کامیون‌های حامل بار اضافه در مسیر خلخال - پونل توقیف شدند

عملیات حفاری تونل گردنه الماس سرعت می‌گیرد

توقیف کامیون‌های مسیر خلخال - پونل

بهره برداری از مرحله نخست طرح آبرسانی آتیشگاه تا پایان امسال

بیش از هزار و 200 سندمالکیت‌زراعی در اشنویه صادر شد

وضعیت زیست محیطی ومحل دفن زباله گاه هشترود ذوالبین مناسب نیست

پیگیری ترک فعل دستگاه‌ها در حوزه حدنگاری کرمان

پاکو خمس: هیج وقت حس عدم امنیت در ایران نداشتم

تشکیل 982 پرونده تخلف صنفی در استان اردبیل

زمینه لازم برای حمایت از تولید در استان اردبیل فراهم شد

پرواز مشهد مقدس از فرودگاه اردبیل دایر شد

حضور کشتی‌گیران سه کشور خارجی در جام صفوی قطعی شد

کامیون های حامل بار اضافه در مسیر خلخال پونل توقیف شدند

زمین‌های واگذارشده به دستگاه‌های اجرایی تعیین تکلیف می‌شوند

فرآیند دیدنی تهیه قهوه ترک روی شن در خیابان‌های استانبول (فیلم)

کمک 2910 میلیارد تومانی دولت به شهرداری‌های استان

پرسپولیس سوگلی آقایان است؛ استقلال کمر خم نمی‌کند!

ارزش صادرات صنایع‌دستی از آذربایجان‌غربی 22 درصد افزایش یافت

پیشگامی آذربایجان شرقی برای تحقق شعار سال

گشایش نمایشگاه شیرینی و شکلات در تبریز

تالاب قره‌گل بوکان میزبان پرندگان مهاجر و‌ بومی

با این رفتار، همیشه از جاری هات سرتر و جلوتری

نمایشگاه بین‌المللی شیرینی و شکلات در تبریز گشایش یافت

کارخانجات آرد اردبیل زیر ذره بین تعزیرات حکومتی

شهروندخبرنگار،عدم تکمیل زیرساختها در نقده

گردهمایی سفیران سلامت دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد

تالاب قره گل بوکان میزبان پرندگان مهاجر و‌ بومی

تغییری که مقابل استقلال خطرساز شد(عکس)

کوثری:‌ بزرگترین مشکل آمریکا در ایران آیت‌الله خامنه‌ای است

عضویت 106 هزار نفر در آذربایجان غربی درکانون‌های مساجد

ارومیه میزبان مسابقه انتخابی طلا و جواهر سازی

اجرای برنامه پیشگیری از تنبلی‌چشم بیش از 162 هزار کودک در آذربایجان‌غربی

روایت اپراتور اورژانس از تماس زنی که خبر نداشت 9 ماهه باردار است

صحنه تماشایی از پلیس وظیفه‌‌شناس میانه‌ای به یک پیرمرد عصا به دست

تهران و اسلام آباد؛ فرصت‌های پیش رو برای همکاری

پیگیری مشالبات مردم در برنامه رادیویی «ساوالانیم» از رادیو اردبیل

سهم 64 درصدی طرحهای عمرانی از بودجه 1403 شهرداری اشنویه

سلماس؛میزبان هجدهمین جشنواره بین‌المللی شعر رضوی

افزایش 31 درصدی تردد مسافر از مرز تمرچین پیرانشهر

آغاز طرح پرورش مرغ بومی ویژه زنان روستایی در مهاباد

صحبت‌های مدیرعامل تراکتور درباره حضور گل‌محمدی در تبریز

بزرگترین مشکل آمریکا در ایران حضور یک ابرحریف به نام آیت‌الله خامنه‌ای است

حدود 2 هزار زائر از آذربایجان‌غربی به حج تمتع مشرف می‌شوند

بزرگداشت روز رادیو در صداوسیمای آذربایجان غربی

کشت گندم دیم و آبی در 408 هزار هکتار اززمین‌های کشاورزی آذربایجان غربی

پخت روزانه 9 میلیون قرص نان در آذربایجان غربی

مدارس سمپاد در مناطق عشایری راه‌اندازی می‌شود

جهاد تبیین امسال در راس امور قرار گیرد

تأکید بر تأسیس هنرستانهای جوار صنعت در آذربایجان‌غربی