پیام آذری

آخرين مطالب

مکتبی برای عاشقی ورزشي

مکتبی برای عاشقی
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ارومیه- موسیقی عاشیقی یکی از مهمترین نواهای کلاسیک در مناطق ترک‌نشین جهان و به خصوص آذربایجان به شمار می‌رود و مکتب ارومیه به عنوان ژانری از آن، آیینه تمام‌نمای آداب و رسوم و تفکر مردمان این دیار از ایران اسلامی است.

موسیقی عاشیقی از مجموعه‌ موقام(مقام) و لحن‌هایی تشکیل شده که با ساز عاشیقی موسوم به «قوپوز» داستان‌های تغزلی، حماسی و مذهبی را روایت می‌کند و به همین دلیل به موسیقی عاشیقی شهرت دارد و به عنوان یکی از میراث بشریت ثبت جهانی شده‌است.
به اجراکنندگان و خنیاگران این موسیقی عاشیق یا اوزان می‌گویند و در حقیقت هنرمند «عاشیق» عارف و نغمه‌سرای است سیار که با ساز و آواز خود همواره در صدر مبلغان جامعه در طول تاریخ مجموعه‌ای از اطلاعات و دانش مذهبی، تاریخی، اسطوره‌ای، حماسی، عرفانی و اجتماعی را اشاعه داده‌است.
در این میان ارومیه شهری با قدمتی چند هزار ساله و دارای فرهنگی غنی در حوزه موسیقی است و جایگاهی خاص در موسیقی فولکلور آذربایجان دارد و موسیقی عاشیقی مکتب ارومیه به لحاظ سابقه، اصالت و عمومیت آن به عنوان یکی از مکاتب مهم عاشیقی به شمار می‌رود.
اوایل دهه هشتاد خورشیدی مکتب عاشیقی ارومیه بر اثر کم‌توجهی و نبود حمایت و فقدان چهره‌های جدید آینده‌ای روشنی نداشت تا اینکه با همت علاقه‌مندان و به خصوص مسوول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان‌غربی و تلاش های اداره‌کل میراث فرهنگی به عنوان میراث ناملموس فرهنگی با شماره 165 در سال 1392 ثبت ملی گردید تا در مسیر احیا قرار گیرد.
واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان‌غربی جهت احیای مکتب عاشیقی ارومیه در نخستین گام اقدامات پژوهشی و شناسایی هواهای مخصوص این مکتب را از سال 1383 شروع کرد و حاصل این تلاش در قالب کاستی با عنوان «اورمودان گلن سسلر 1» ضبط شد و این اثر ماندگار در جشنواره تولیدات مراکز استانی حوزه هنری در اصفهان مقام اول را کسب کرد.
سال 1387 مجموعه دوم این اثر در قالب لوح فشرده با یک سری اصلاحات انجام شده و گردآوری 54 مقام موسیقی عاشیقی باقیمانده از کل 72 مقام مکتب عاشیقی ارومیه منتشر و در سال 1390 در قالب استانداردسازی 54 مقام باقیمانده اقدام و در آلبوم «اورمودان گلن سسلر 3» برای آیندگان به یادگار گذاشته شد.
با تلاش «داریوش علیزاده» مسوول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان‌غربی نیز کانون عاشیق‌های حوزه هنری آذربایجان‌غربی در سال 1389 برای اولین‌بار در تاریخ کشور تاسیس گردید؛ هدف اصلی از تشکیل کانون شناسایی و تشکیل رزومه‌کاری برای هنرمندان موسیقی عاشیقی، حمایت مادی و معنوی و رسیدگی به وضعیت بیمه‌ای آنان بود.
کانون در راستای معرفی این هنر اصیل و بومی از ابتدای تاسیس تاکنون بالغ بر 400 کنسرت برگزار کرده که برگزاری هفتگی و منظم موسیقی زنده عاشیقی به صورت رایگان در روزهای دوشنبه نمودی از اهتمام این کانون برای جلب مخاطبان و علاقمندان این رشته هنری است.
تداوم هفتگی و بی‌وقفه باعث جلب جوانان کنجکاو از شهرهای مختلف استان به خصوص شهرهای ماکو، چالدران، خوی، سلماس، ارومیه، نقده و میاندوآب شده و موجب تربیت 15 عاشیق جوان زیر نظر اساتید شده‌است تا میانگین سنی عاشیق‌های استان به زیر 40 سال برسد و آینده روشن‌تری فراروی این مکتب عاشقی بتوان ترسیم شود.
یکی از فواید دیگر ایجاد کانون برگزاری جشنواره‌هاست؛ در طول فعالیت یک دهه‌ای کانون سه دوره جشنواره موسیقی عاشیقی مکتب ارومیه برگزار شده که هر یک در سه مرحله (سه هفته‌ای) به اجرا درآمده‌اند.
برگزاری این جشنواره مسبب تزریق انرژی و امیدواری در میان عاشیق‌ها و حس رقابت، پیشرفت و بالا رفتن کیفیت و توانمندی آنان و همچنین باعث آشنایی جامعه و هویت‌بخشی می‌شود.
بی‌شک با حمایت دستگاه‌های فرهنگی و هنری و مشارکت آنان این جشنواره توانایی تبدیل شدن به جشنواره بین‌المللی را داراست تا مکتب عاشیقی ارومیه بیش از پیش در دنیا شناسانده شود.
برگزاری مراسمات بزرگداشت از دیگر فعالیت‌های کانون عاشیق‌های حوزه هنری آذربایجان‌غربی است که از آن جمله می‌توان به بزرگداشت عاشیق درویش وهاب‌زاده در بیست‌وچهارمین سالروز درگذشت وی با رونمایی اولین آلبوم رسمی با عنوان «اوزانلار گونشی» (خورشید عاشیق‌ها) به همت واحد موسیقی حوزه هنری اشاره کرد.
از کارهای در دست اقدام کانون نیز می‌توان به آلبوم ایشیق یول/ راه روشن/ در وصف حضرت محمد و حضرت علی و ایپک یولی ناقیل لاره/ داستاهای جاده ابریشم/ که شامل 9 داستان فولکلور در قالب موسیقی مکتب ارومیه است، اشاره کرد که در آستانه انتشار قرار دارد.
مسوول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان‌غربی و موسس کانون عاشیق‌های استان معتقد است که کانون عاشیق‌ها محفلی هنری برای حفظ و توسعه موسیقی عاشیقی، پرورش استعداد، تولید و ساماندهی عاشیق‌ها و هدایت جوانان از موسیقی غربی به سمت موسیقی اصیل و تشویق گردشگران برای حضور در کنسرت‌های کانون جهت اشاعه و معرفی پتانسیل فرهنگی این میراث ناملموس ذی‌قیمت است.
داریوش علیزاده در مورد دستاوردهای کانون نیز گفت: کانون بر اساس رسالت خود بر رشد تولید موسیقی فاخر و موسیقی‌های محلی و معرفی و پژوهش تاریخ موسیقی مکتب عاشیقی ارومیه و شناسایی هنرمندان این رشته از سه قرن گذشته تا به امروز پرداخته‌است.
علیزاده در توصیف عاشیقی به بیتی از مصطفی دوللو/مصطفی رسول اوغلو/ عارف و عاشیق دوره افشاریه اکتفا کرد و ادامه داد: «عاشیقلیق ائیشینه یئرین جانلار/ یئرینده یئتسین گرک ارکانه/ ها یئریه‌ها یئتیشه‌ها یئته/ دریا تکین آخا گئده هریانه» که به این مضمون است: هرکه عاشیقی خواهد لاجرم طریقت، شریعت، معرفت و حقیقت را باید طی کند و در این راه سخت ثابت‌قدم باشد و طی طریق نماید تا وجودش دریایی شود و روان سیالش به همه جا برسد.
برچسب‌ها
آذربایجان غربی ارومیه حوزه هنری

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/175884/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصادف زنجیره‌ای عجیب در روگذر مدرس ارومیه

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

راهیابی نمایندگان اتاق بازرگانی ارومیه به هیات رئیسه اتاق مشترک ایران و ترکیه

رفع اتفاقات شبکه آبرسانی روستاهای شهرستان خوی

بررسی روند بازسازی زیرساختهای آب وفاضلاب مناطق زلزله زده خوی

میزبانی انتخابی تیم‌ملی برای مسابقات آسیایی پرس‌سینه به مهاباد رسید

به دنبال مسئول سازی، اجرای مصوبات بلا اقدام و ترک فعل‌ها هستیم

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصفیه خانه فاضلاب شهر خوی، نیازمند نیروگاه انرژی های تجدید پذیر

آغاز طرح نظارت بر باشگاه‌های خصوصی و دولتی آذربایجان غربی

نشست تخصصی سلامت در شرکت آب و فاضلاب آذربایجان غربی

دستگاه قضا؛ نماد اعتمادمردم به نظام اسلامی

7 میز خدمت در حاشیه نماز جمعه ارومیه برپا می‌شود

بررسی طرحهای اجرایی بهره برداری و توسعه آب شرب شهر های تکاب و سلماس

توجه ویژه برای توسعه راه های آذربایجان غربی

برگزاری آیین اختتامیه جشنواره قرآنی «پله‌های آسمان» در تبریز

بررسی روند جذب اعتبارات عمرانی در آب و فاضلاب آذربایجان غربی

آبیاری بیش از 80 درصد کشت‌های سبزی و صیفی در آذربایجان غربی با سیستم نوار تیپ

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

سمفونی رنگ‌ها در مدرسه هدایت ارومیه

نبود تیر برق در محله‌ای از روستای اوغلی تبریز

ساخت 50 درصدی مدارس تخریب شده در زلزله‌های خوی

کشف کالاهای قاچاق 5/6 میلیاردی در اردبیل

مرکز غیرمجاز مامایی در اردبیل مهروموم شد

پلمب مرکز غیرمجاز مامایی در اردبیل/متهم به مراجع قضایی معرفی شد

بارش باران سیل آسا و آبگرفتگی در روستای اسلام آباد + فیلم

تصویب طرح تفصیلی اردبیل/ شهر اردبیل آماده‌ی ساماندهی حوزه ساخت و ساز شد

موزه‌ها باید پاسخگوی مشکلات امروز جامعه باشند

برگزاری آزمون سراسری در پلدشت

معرفی 30 بسته جدید سرمایه گذاری ماکو در نمایشگاه اکسپو

1200 میلیارد تومان اعتبار آسفالت‌ریزی شهرداری تبریز

رسمی؛ ژاوی در بارسلونا ماندنی شد

کشف 360 هزار دینار تقلبی در مراغه

فوت پیرمرد 70 ساله بر اثر برخورد قطار

برگزاری جشنواره پخت نان محلی در شهرستان اهر

اتمام حجت معاون قضایی دادگستری کرمان پیرامون اجرای مصوبات بلا اقدام و ترک فعل‌های مدیران

تاکید استاندار آذربایجان غربی برجذب سرمایه گذار در بخهشای گردشگری و کشاورزی

تاکید استاندار آذربایجان غربی برجذب سرمایه گذار در بخشهای گردشگری و کشاورزی

آغاز اعزام کاروان‌های عمره مفرده آذربایجان شرقی

80 درصد آبیاری مزارع سبزی و صیفی آذربایجان‌غربی با نوارتیپ است

معرفی رییس جدید شبکه بهداشت و درمان شهرستان پلدشت

به صدا درآمدن زنگ خطر انقراض 50 گونه گیاه دارویی وخوراکی درآذربایجان غربی

آغاز اعزام کاروان‌های حج عمره آذربایجان شرقی

سنجش بینایی بیش از 162 هزار کودک سال گذشته در آذربایجان‌غربی

سفر موفق رئیس جمهور ایران به اسلام آباد یک «تحول بزرگ» است

شاخص کیفی 22 شهر سالم و پاک ثبت شد / اردبیل پاک‌ترین هوا را دارد

کشف کالا‌های قاچاق 56 میلیاردی در اردبیل

برگزاری 55 برنامه به مناسبت روز کارگر در اردبیل

پیگیری و اجرای پروژه‌ها بر اساس زمان‌بندی در اولویت مدیران باشد

توسعه فضا‌های بهداشتی و درمانی اردبیل در اولویت قرار دارد