پیام آذری

آخرين مطالب

بازار کشمش ایران در سراشیبی سقوط مقالات

بازار کشمش ایران در سراشیبی سقوط
  بزرگنمايي:

پیام آذری - تبریز - ایران با محوریت آذربایجان‌شرقی، رتبه نخست جهانی در تولید و صادرات کشمش را در سال‌های قبل در اختیار داشت، اما به گفته کارشناسان به دلیل درجا زدن زدن این صنعت از یکسو و بروز و ظهور رقبای سرسخت از سوی دیگر، اکنون رتبه کشورمان به چهارم دنیا سقوط کرده است.

آذربایجان شرقی با تولید 50 تا 60 هزار تن کشمش در سال از قدمت 2 هزار ساله در تولید و صادرات این محصول به کشورهای خارجی برخوردار بوده و در سالیان گذشته رتبه اول دنیا را در اختیار خود داشت، ولی در سال های اخیر برخی کشورها با توسعه سطح باغات انگور، یکپارچه سازی اراضی و تولید مکانیزه این محصول جایگاه ایران و به تبع آن آذربایجان شرقی را اشغال کرده و کشور ما را به رده های پایین تر سوق داده اند.
نبود برنامه ریزی برای توسعه باغات انگور، مکانیزه نبودن تولید، کشت و تولید این محصول به صورت سنتی و در نتیجه افت حدود 25 درصدی تولید کشمش و یکپارچه نبودن اراضی و وجود سموم در محصول تولیدی موجب تضعیف جایگاه ایران در بازارهای جهانی و کاهش رغبت برای خرید محصول تولیدی ما شده است.
فعالیت 43 واحد سبزه پاک کنی در آذربایجان شرقی
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به ارزش افزوده خیلی بالای کشمش در بازارهای داخلی و جهانی، علت کاهش ارزش افزوده این محصول را مکانیزه نبودن تولید اعلام کرده و می کوید: باید در نوع کشت و محصول تولیدی و روند کاشت، داشت و برداشت انگور بازنگری شود تا ارزش افزوده آن ارتقا یابد.
محمدرضا پورمحمدی، با تاکید بر لزوم اصلاح ساختار زنجیره تولید و صادرات محصولات کشاورزی به ویژه کشمش، اضافه می کند: هم اکنون 43 واحد پیشرفته سبزه پاک کنی و تولید کشمش در سطح استان به ویژه در شهرهای مراغه، ملکان و بناب وجود دارد.
وی با بیان اینکه کشمش تولیدی ملکان و مراغه از کیفیت بالایی برخوردار بوده و در کشورهای خارجی طرفدار زیادی دارد، اظهار می کند: باید با اتخاذ تدابیر و برنامه ریزی لازم شرایط توسعه باغات انگور، یکپارچه سازی و مکانیزه کردن تولید کشمش را در سطح استان فراهم کرد.
سیر نزولی صادرات کشمش در دهه 1390
رئیس اتاق بازرگانی تبریز نیز با اشاره به سابقه 2 هزار ساله تولید کشمش در آذربایجان و اختصاص مقام اول تولید و صادرات خشکبار در دنیا طی سال های گذشته می گوید: اکنون این استان جایگاه گذشته خود را در دنیا از دست داده و به مقام چهارم تنزل کرده است.
یونس ژائله، عدم یکپارچه سازی باغات انگور، مکانیزه نبودن تولید کشمش و استفاده غیرمجاز از سموم در تولید و فرآوری این محصول را از جمله دلایل از دست رفتن جایگاه ایران و به تبع آن آذربایجان شرقی در دنیا اعلام می کند.
وی اظهار می کند: با اصلاح نژاد در نهال های تاک و تغییر در کیفیت تولید محصول تولیدی می توان دوباره این استان را به جایگاه اصلی خود در دنیا برگرداند.
ژائله با تاکید بر لزوم کشت جایگزین در زمین های آبی استان و آمادگی 10 واحد تولیدی آذربایجان شرقی برای سرمایه گذاری در صنعت تولید کشمش، ادامه می دهد: با توجه به کمبود منابع به خصوص آب، باید محصولاتی کاشته شود که ارزش افزوده و تولید و ثروت بیشتری را در جهت رفاه اجتماعی شهروندان فراهم کند.
وی یادآوری می کند: ارایه راهکارهای عملیاتی برای بهبود وضعیت زنجیره تولید کشمش برای حضور موفق و موثر در بازارهای منطقه ای و جهانی ضروری است.
رئیس اتاق بازرگانی تبریز با تاکید بر بازنگری بر رفع کاستی های موجود در حوزه های تولید، فرآوری و صادرات انگور می گوید: میزان تولید انگور در کشور 286 هزار تن در سال است که 68 هزار و 700 تن آن در آذربایجان شرقی تولید می شود.
ژائله، با اشاره به اینکه شهرهای مراغه، بناب، ملکان و عجبشیر از شهرهای تولید کننده کشمش در آذربایجان شرقی هستند، اضافه می کند: هم اکنون 43 واحد مدرن فرآوری انگور و 5 واحد کنسانتره در استان وجود دارد.
وی اظهار می کند: کشمش تولیدی آذربایجان شرقی به کشورهای اروپایی، آفریقایی، عراق، امارات متحده عربی و روسیه صادر می شود و ارزش صادرات کشمش کشور از سال 90 تا سال 97 سیر نزولی داشته است.
رتبه سوم کشمش در صارات غیرنفتی ایران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه هم اکنون 18 هزار هکتار سطح زیر کشت انگور در استان وجود دارد، می گوید: 90 درصد انگور تولیدی استان بی دانه بوده و ارزش صادراتی داشته و بقیه بادانه است که برای مصارف تازه خوری و تهیه سرکه مصرف می شود.
اکبر فتحی، با اشاره به اینکه کشور ما در صادرات کشمش حرفی برای گفتن دارد، اضافه می کند: کشمش تولیدی کشور ما پس از صادرات فرش و پسته در رده سوم صادرات غیرنفتی قرار دارد.
وی یادآوری می کند: در این استان 45 کارخانه سبزه پاک کنی وجود دارد و این کارخانه ها علاوه بر فرآوری انگور تولیدی استان 70 درصد از انگور تولیدی کشور را فرآوری و به صورت کشمش صادر می کنند.
فتحی، ادامه می دهد: سالانه حدود 170 هزار تن کشمش از این استان به خارج صادر می شود که بخش عمده آن ها از سایر استان ها تامین می شود.
نیاز یکهزار میلیارد تومانی صنعت فرآوری انگور برای رقابت جهانی
مدیرعامل شرکت ایلکین و صادر کننده ممتاز ملی در زمینه کشمش نیز به ایرنا می گوید: بالا بودن قیمت تمام شده محصول، عدم یکپارچگی تاکستان ها و مکانیزه نبودن آن ها، بالا بودن میزان افت به دلیل انبارداری و نگهداری غیراصولی محصول و وجود باقی مانده سموم در محصول از عمده مشکلات موجود در تولید، فرآوری و صادرات کشمش است.
حسن قالیچه باف، اضافه می کند: ایجاد و احداث تاکستان های مکانیزه و یکپارچه حداقل یکهزار هکتاری، اعتماد دولت به بخش خصوصی اهلیت دار و کمک به آن ها برای سرمایه گذاری در حوزه انبارداری و نگهداری محصول و توجیه کشاورزان و به روز شدن اطلاعات کارشناسان جهادکشاورزی با آخرین تغییرات اتحادیه اروپا در این خصوص از راهکارهای حل این مشکلات است.
وی با بیان اینکه مشکل اساسی این صنعت بالا بودن قیمت تمام شده است، اظهار می کند: 150 تا 170 هزار تن کشمش در کشور تولید می شود که 70 تا 80 درصد آن اختصاص به اذربایجان شرقی دارد.
صادرکننده ممتاز ملی کشمش کشور می گوید: با همکاری دولت و حدود 10 شرکت تولیدی اهلیت دار می توان کشت های یکپارچه و مکانیزه را در این استان توسعه داد.
قالیچه باف، ادامه می دهد: برای این کار به 200 میلیارد تومان سرمایه ثابت و 700 تا 800 میلیارد تومان سرمایه درگردش و تولید 200 تا 250 هزار باکس نگهداری محصول نیاز است تا محصول تولیدی به صورت بهداشتی نگهداری شود و افت محصول به حدود 4 درصد کاهش و قدرت رقابت با صادرکنندگان دیگر کشورها افزایش یابد.
وی با اشاره به اینکه برخی کشورها از جمله ازبکستان به کشت های 500 هکتاری انگور روی آورده است و آمریکا و ترکیه هر سال میزان کشت انگور خود را افزایش می دهند، یادآوری می کند: برای رقابت با این کشورها و حفظ جایگاه ایران در بازارهای جهانی صادرات کشمش باید از طریق 10 شرکت اهلیت دار را برای راه اندازی مجتمع های بزرگ کشت و تولید مکانیزه و یکپارچه یکهزار هکتاری تشویق کرد.
قالیچه باف، ادامه می دهد: وجود باقی مانده سموم در محصول کشمش نیز موجب می شود تا محصول صادر شده دوباره به کشور برگشت داده شود و وزارت جهاد کشاورزی باید قارچ کش مورد تائید اتحادیه اروپا در فراوری انگور در اختیار کشاورزان قرار دهد.
نگرانی از کاهش رتبه ایران به ششم جهانی
مدیرعامل شرکت شکوه بناب و فعال حوزه کشمش نیز با بیان اینکه در سالیان گذشتنه در تولید کشمش در دنیا در رده های اول و دوم قرار داشتیم، می گوید: اکنون در این حوزه به جایگاه چهارم رسیده ایم و در صورت تداوم این وضعیت تا رده ششم نیز می رسیم.
محمدرضا طبیبی، با تاکید بر اینکه اگر به وضعیت کشمش توجه نشود، در تولید و صادرات این محصول نیز به وضع بادام و قیسی دچار می شویم، اضافه می کند: با توسعه کشت های مکانیزه و یکپارچه اراضی زیرکشت انگور و فرآوری مدرن کشمش می توان جایگاه کشور را در دنیا حفظ کرد.
وی با اشاره به افت 20 تا 27 درصدی کیفیت تولید کشمش در روش سنتی کنونی یادآوری می کند: به علت نبود باکس ها و محل های نگهداری محصول، کشمش تولیدی در گونی ها نگهداری می شود که این امر موجب افت کیفیت محصل می شود در حالی که افت کیفیت در سایر محصولات حداکثر 5 درصد است.
طبیبی، خواستار حمایت همه جانبه نهادها و سازمان های ذیربط در خصوص تولید و صادرات کشمش شده و اظهار می کند: مکانیزه کردن باغات موجود و توسعه باغات انگور باید در اولویت این نهادها قرار گیرد.
 
 

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/177678/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش دمای هوا در استان اردبیل

مقاوم سازی بیش از 4 هزار واحد مسکن روستایی

دیدار مسئولان استان زنجان با مادر شهید سیدرضی+تصاویر

پرداخت 35000میلیارد ریال تسهیلات ازدواج و فرزندآوری در استان اردبیل

میلان و از سرگیری مذاکرات برای جذب سرو گیراسی

سرو آزادانه قلیان اکسیژن و جوانانی که موش آزمایشگاهی شده‌اند

صدور حکم قطعی پرونده فساد در مدیریت اسبق شهرداری و شورای شهر تکاب

یک کودک ارومیه‌ای با غرق شدن در استخر آب باغ جان خود را از دست داد

اعلام آمادگی دستگاه‌های اجرایی و خدمات رسان شهرستان میاندوآب برای برگزاری امن کنکور سراسری

دستگیری سارقان مسلح طلا و جواهرات در اهر

خبرنگاران با چشم خود اثرات فرونشست بر آثار تاریخی اصفهان را دیدند/ ترک سه انگشتی در دیوار مسجد علیقلی آقا/ آثار تاریخی اصفهان فرو می ریزد؟ (فیلم)

صادرات محصولات کشاورزی مراغه به 20 کشور جهان

پاکسازی اتوبان شهید کسایی تبریز از زباله‌های پلاستیکی

اولین بانوی المپیکی تاریخ ورزش آذربایجان‌غربی چگونه مطرح و به پاریس رسید / استقبال در بدو ورود به ارومیه

رقابت بیش از 52 هزار داوطلب در کنکور سراسری آذربایجان غربی

سه هزار مورد تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی در آذربایجان‌غربی شناسایی شد

70 هزار اشتراک‌پذیری جدید گاز در آذربایجان‌غربی طی سال گذشته

مقاوم سازی 350 هزار واحد روستایی در سطح کشور

9 بازیکن از آذربایجان‌ غربی در ترکیب تیم ملی والیبال قرار گرفتند

برگزاری دوره آموزش مبانی انقلاب اسلامی مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران

استوری ویژه و متفاوت «امیر جعفری» برای «علیرضا جعفری»/ عکس

استایل متفاوت و جذاب «شاهزادۀ ناکرانگ» در یک قرارداد عاشقانه

تشکیل982 پرونده تخلف صنفی در استان اردبیل

11 هزار متقاضی در اردبیل تسهیلات فرزندآوری دریافت کرده اند

هدفگذاری تهران_اسلام آباد برای رشد 5 برابری تبادلات تجاری

شاهد آخرین نفسِ پدرم در دنیا

نشاکاری 25 درصدی شالیزار‌های محمودآباد

اجرا خط دوم انتقال آب سد یامچی به تصفیه خانه آب اردبیل

ثبت‌نام 8000 شهروند تبریزی در سامانه جمع‌آوری پسماند بهروب

پاکسازی اتوبان کسایی تبریز از زباله‌های پلاستیکی

پویش با زمین مهربان باشیم به اجرا در آمد

برگزاری 210 برنامه ویژه هفته کار و کارگر در گلستان

به همه بزرگان باختی و دوست داری برگردی؟ | اینجا هم دوستت دارند یا نه!

اتمام پروژه رینگ شرق تبریز تا پایان سال

آقای استاندار؛حل مشکل آزادراه زنجان_تبریز کار یک مدیرکل نیست

اولین سهمیه تاریخ ورزش بانوان آذربایجان‌غربی چگونه مطرح و به المپیک رسید / استقبال از بدو ورود به ارومیه

خبر جدید و مهم برای دارندگان سهام عدالت

تیپ و چهره تازه «جمیله زن تقی» سریال پایتخت در 49 سالگی/ تصاویر

باندهای سازمان‌یافته قاچاق دختران چگونه متلاشی شد؟

کودک ارومیه‌ای در استخر آب باغ غرق شد

افزایش خط تولیدِ شیرآلات ساختمانی در گرمی

نگرانی آمریکا از تقویت همکاری‌های تهران و اسلام‌آباد

بررسی مسائل و وضعیت فاضلاب معابر شهر سلماس

دیدار کارگران با رهبر انقلاب آغاز شد

اجرای خط دوم انتقال آب سد یامچی به تصفیه خانه آب اردبیل

حمید مطهری سرمربی موقت تراکتور؛ یحیی گل محمدی به زودی در تبریز

توزیع 8500 تن آسفالت در 61 معبر شهری تبریز

حضور زنان در ورزشگاه تبریز تا اطلاع ثانوی ممنوع

موزه فسیل مراغه گنجینه‌ای از مهره داران ارزشمند

پلمب 5 مطب غیرمجاز دندانپزشکی و زیبایی زیرزمینی در تبریز