پیام آذری

آخرين مطالب

تبدیل عمارت قائم مقام تبریز به محل نگهداری احشام مقالات

تبدیل عمارت قائم مقام تبریز به محل نگهداری احشام
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ایسنا/آذربایجان شرقی محله‌ی سرخاب در کنار تاریخ غنی و هویت بخشی به تبریز و با وجود دهن کجی ساخت و ساز مدرن به تاریخ آن، هنوز هم تکه‌هایی از تاریخ پر فراز و نشیب تبریز را در دلش جای داده که عمارت قائم مقام یکی از آن‌ها بوده که در میان بازوان توانمند ساخت و سازهای مدرن، تسخیر و به محل رفت و آمد گوسفندان، تبدیل شده است.
با گذر از تابلوی درب سرخاب و گذر حیدر تکیه‎سی، عمارت قائم مقام در نهایت متانت و افتادگی در سمت راست، به خوابی عمیق فرو رفته و این صدای گوسفندان و سگ نگهبان است که گاهی آن را از خواب بیدار می‌کند، در این سمت با عمارتی نیمه جان در متراژ بسیار زیاد مواجه می‎شویم که در ساختمان دست راست آن احشام نگه می‌دارند و طبقه‎ی بالای آن هم قهوه خانه بوده و دست چپ عمارت هم تبدیل به سالن ورزشی و پارک شده است.
عمارت قائم مقام در تملک شهرداری منطقه 10 تبریز بوده و به نظر می‎رسد، شهرداری منتظر میراث فرهنگی و این اداره کل هم منتظر شهرداری است تا گام اول را برای احیا و بازسازی عمارت قائم مقام بردارند، اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی مرمت‌‎هایی را در برحه‎ای در عمارت قائم مقام انجام داده است، اما این عمارت هم اکنون رها شده و به نظر می‎رسد شهرداری منطقه 10 باید هر چه زودتر و قبل از آنکه دیر شود، برای سازماندهی آن اقدام کند.
به گفته‎ی مورخ و نویسنده‏‎ی برجسته‎ی تبریزی و استاد بازنشسته‎ی تاریخ دانشگاه تبریز، این عمارت متعلق به یوسف خان عدل مکرم‎الملک، پیشکار یا استاندار آذربایجان و نماینده مجلس شورای ملی در دوره‌های پنجم، ششم و هفتم از تبریز است که تاریخچه‎ی بنای آن به دوران ناصرالدین شاه و حدودا به سال 1250 الی 1255 هجری قمری بازمی‎گردد؛ گفته می‌شود که زینب پاشا قصد تخریب این خانه‌ی مجلل و باشکوه را که متعلق به پیشکار آذربایجان یا به تعبیر امروز، استاندار بوده، داشته و این خانه دارای باغ باشکوهی هم بوده است.
دکتر سیروس برادران شکوهی در خصوص تاریخچه ساخت عمارت قائم مقام به ایسنا می‎گوید: عمارت قائم مقام در دوره‎ی رضا شاه به مدرسه‎ی ملی و یا غیرانتفاعی کنونی تبدیل شد و سپس شهرداری اقدام به خرید بخشی از ملک از وراث کرده و آن را تبدیل به پارک کرد و تالار کنونی که باقی مانده و حتی مغازه‌‎ها و نانوایی که در این محله قرار دارد هم بخش‎هایی از خانه‎ و باغ و عمارت قائم مقام بوده است.
به گزارش ایسنا، در منابع تاریخی که به معرفی رجال پرداخته‎اند، آمده است که یوسف عدل (مکرم الملک و بعدا قائم مقام) بود که اکثرا حاکم ولایات می‌شد، او در زمان ولیعهدی احمدشاه، کفالت حکومت آذربایجان را داشته و در دوره‌ رضاخان، چهار دوره وکیل مجلس بوده، همسر مکرم‎الملک، نوه‎ی عباس میرزای ولیعهد و پدرش، حاج علی آقا معمم و مالک بوده که گفته می‎شود پل آجی چای (تلخه‌رود) را در حوالی تبریز احداث کرده است.
حسن آقا که از گوسفندانش در ساختمان مجاور عمارت نگهداری می‎کند و به کار قصابی مشغول است، امانتدار بدی نبوده و در این خصوص می‎گوید: ماشین‌ها در پشت عمارت پارک کرده و حریم عمارت را تخریب می‎کنند، دیوار نصف و نیمه‎ای برای حفاظت از بنا ساخته بودم که باز هم خودروها آن را هم تخریب کردند، میگویند اینجا متعلق به استاندار بوده و بعد از مرگش، سال‎های زیادی است که رها شده، میراث فرهنگی مدتی زیرزمین را مرمت کرد و مسئولان شهرداری هم گاهی سر­ می‎زند، اما مدت‎ها است که کسی به اینجا سر نزده است. به گفته‎ی اهالی، مدتی موتور و ماشین در عمارت قائم مقام نگهداری و تعمیر می‎شده و این محل از سال‌های بسیار دور برای نگهداری گوسفندان استفاده می‌شده است.­­

پیام آذری

پیام آذری

پیام آذری

پیام آذری

پیام آذری

پیام آذری

علیرضا قوچی، معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی هم در این خصوص در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه عمارت قائم مقام تبریز، تحت مالکیت شهرداری است؛ برای مرمت و احیای این مجموعه با مشارکت شهرداری منطقه 10 تبریز، اعلام آمادگی کرده و می‎گوید: میراث فرهنگی در چندین مرحله اقدام به مرمت کاروانسرای قائم‌مقام کرده، اما آماده همکاری مجدد با شهرداری تبریز و ارایه‌ی طرح مرمتی، اخذ مجوز مرمت و مصوبه شورای فنی وزارت میراث فرهنگی و تغییر کاربری برای این مجموعه هستیم.
شهردار منطقه 10 تبریز هم در گفت‌وگو با ایسنا می‎افزاید: طبقه‌ی پایین عمارت قائم مقام توسط میراث فرهنگی مرمت شده است، امیداواریم برای بازسازی این مجموعه و احیای آن بودجه‌ای در نظر بگیرند و شهرداری منطقه 10 هم آماده‌ی کمک به احیای عمارت قائم مقام است.

پیام آذری

پیام آذری

پیام آذری

رسول وظیفه‌شناس در بخش پایانی اظهاراتش خاطرنشان می‎کند: این مجموعه پس از بازسازی می‌تواند به سفره خانه‌ی سنتی و خانه‌ی تاریخی برای پذیرش گردشگر و یا به محلی برای استقرار برخی گروه‌های فرهنگی هنری تبدیل شود؛ اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی اقدام به بازسازی و مرمت چندین خانه‌ی تاریخی در منطقه‌ی 10 کرده و خانه‌ها را به هویت اصلیشان بازگردانده، امیدواریم به کمک هم نسبت به بازسازی عمارت قائم مقام هم همت کنیم.
بر اساس این گزارش، عمارت قائم مقام در بدترین وضعیت ممکن، منتظر حل تعارفات بین شهرداری و میراث فرهنگی بوده و تنها مراقب این بنا که همزمان گوسفندانش را هم در این در ساختمان روبروی این بنا که جزو حریم عمارت قائم مقام است، نگه می دارد، برای انتقال محل کارش نیازمند مکانی جدید و تملک ساختمان توسط شهرداری است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/310485/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نکات مهم در انتخاب لوازم دنداپزشکی چیست؟

وضعیت عجیب دندان های مردم ایران/ هر ایرانی 6 دندان پوسیده دارد

اولین داروی کبد چرب تایید شد

پیوند کبد خوک به یک بیمار مرگ مغزی

سازمان نظام پزشکی: کشور با کمبود شدید جراح قلب اطفال مواجه است

استفاده از آب لوله کشی برای شستشوی بینی با عفونت آمیب مرتبط است

آلاینده های سمی هوا عامل تحریک حملات آسم در کودکان

ساخت سلاح لیزری برای از بین‌ بردن باکتری‌های دندان

ارتباط تغذیه با افسردگی چیست؟

دستاورد بزرگ ایلان ماسک؛ بیمار معلول نورالینک ازطریق افکارش شطرنج بازی می‌کند

معجزه جدید هوش مصنوعی برای سلامتی زنان

چه چیزی موجب کُشنده‌شدن باکتری‌ها در بدن می‌شود؟

یافته جدید دانشمندان: بدن نوجوان‌ها بوی «بز» می‌دهد

شیوع یک نوع عفونت باکتریایی در ژاپن

دریافت‌کننده تراشه مغزی نورالینک با ذهنش توییت کرد

آمار جهانی کرونا؛ آمریکا رکورددار مبتلایان روزانه

تصویب تعرفه‌های پزشکی 1403/ ویزیت پزشکان چند برابر شد؟

روایت یک مقام سازمان نظام پزشکی از پشت پرده خودکشی دکتر پرستو بخشی

سوسک 4 سانتی‌ متری که در ریه یک هندی زندگی می‌کرد!

قمه‌کشی در ارومیه؛ عوامل نزاع شناسایی شدند

تحقیقات جدید دانشگاه آکسفورد در مورد سرطان ریه

واکنش تند پدر پیوند کبد به بازنشستگی اجباری دکتر ملک زاده؛ قدر زر زرگر شناسد

فقر احتمالاً می‌تواند سرعت پیرشدن مغز را افزایش دهد

مردم در هیچ شرایطی ماهی قرمز را در رودخانه‌ها رها نکنند

محققان: تنها دو شب کم‌خوابی می‌تواند باعث احساس پیری در شما شود

می‌توانیم اکسیر جوانی را از خرس‌های آبی قرض بگیریم!

کاهش خطر افسردگی در زنان متاهل با ورزش

ازسرگیری خرید و فروش غیرقانونی حواله خودرو!

ماجرای تولید اولین داروی ایدز در مدار زمین

شکست زوال عقل با بزرگ شدن مغز

وضعیت ارز تجهیزات پزشکی در سال 1403

خطر بالای سکته مغزی در جوانان مبتلا به میگرن

شناسایی ابتلای انسانی به ویروس آنفلوآنزای پرندگان در آمریکا

سن دیابت در ایران به بچه مدرسه‌ای‌ها رسید!

11 نکته در هنگام خرید لباس زیر مناسب که باید بدانید

بهبود زخم‌های دیابت با هیدروژل قاتل باکتری‌ها

ادعای ترسناک برخی متخصصان از شیوع یک نوع آنفلوآنزا

ابتلا به این سرطان تا سال 2040 دو برابر می‌شود

افزایش بیماری «آبله‌مرغان» و بروز «سرخک» در کشور

مرگ سالانه 50 هزار ایرانی بر اثر مصرف دخانیات

رگ‌های مغز اصول متفاوت و بی‌سابقه‌ای دارند

8 راهکار طلایی برای مدیریت استرس شغلی

جلوگیری از عفونت ادراری مکرر با یک واکسن خوراکی

کاهش علائم پارکینسون با پیوند مدفوع

اعلام نرخ ویزیت پزشکان در سال 1403

هوش مصنوعی باکتری‌های خفته را هدف گیری می‌کند

شوک قریب‌الوقوع به دیابتی‌ها/ استرس کمبود دارو، حال این بیماران را بدتر می کند

ابزاری برای شناسایی فوری آلودگی باکتریایی در مواد غذایی

درمان صد در صد زگیل در خانه با محلول گیاهی

یک متخصص چشم: هزینه تا 300 میلیونی عمل تغییر رنگ چشم