پیام آذری

آخرين مطالب

سهم اخلاق در سیاست مقالات

  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا،(Hans Morgenthau) در کتاب « انسان علمی در برابر سیاست قدرت » چهار نگاه متفاوت به اخلاقیات عمومی در دوره‌های تاریخی مختلف را تشریح می‌کند.
سید یوسف قرشی (استادیار بخش علوم سیاسی از دانشگاه شیراز) در مقاله‌ای با عنوان « در دفاع از سیاست قدرت؛ خوانش مورگنتایی از سهم اخلاق در سیاست» به این موضوع پرداخته‌است که در این موضوع، رویکرد اول سنتی محسوب می‌شود و دولت‌ها می‌توانند برای حفاظت از جمهوری، قانون عادی و سایر هنجار‌ها را موقتاً کنار بگذارند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او در ادامه می‌نویسد این نگاه که برگرفته از آموزه‌های ماکیاولی ، هابز و نیز سنت واقع‌گرایی در اروپا است به دوران یونان باستان باز می‌گردد. در این دوره، به مردم اجازه حضور در فضای سیاسی داده نمی‌شد و اقدامات دولت به مثابه یک موجودیت برتر از مردم، فراتر از اخلاقیات عمومی تلقی می‌شد.
* رفع مزاحمت میان اخلاق شخصی و دولتی
این پژوهشگر در مقاله خود می‌نویسد در عصر مدرن، در چهارچوب اخلاقیات، موضوع رفع مزاحمت میان اخلاق شخصی و دولتی مطرح است که پیرامون آن، سه دیدگاه شکل می‌گیرد:
دیدگاه اول متعلق به لیبرالیسم ویلسونی است که در تلاش بود تا با اتکا به حقوق بین‌الملل، دولت‌ها را با استاندار‌های اخلاق شخصی هماهنگ کند. این تلاش از دید مورگنتا و تاریخ ناکام ماند. چرا که با سرشت پرخاشگر انسان هم‌خوانی نداشت.
دیدگاه دوم که ماهیتی لنینیستی و مارکسیستی دارد، همچنان دولت، خیِّر تلقی می‌شود و اقداماتش در چهارچوب مقاصد خیرخواهانه تعبیر می‌گردد. در این راستا تمامی رفتار‌های دولت بواسطه اهمیت و ارجحیت خیر عموم بر نفع شخصی، مشروع تلقی می‌شود حتی اگر با معیار‌های اخلاق شخصی در تعارض قرار گیرد.
هیچ‌گاه هدف وسیله را توجیه نمی‌کند، و دولت‌ها دارای مسئولیت اخلاقی هستند. مورگنتا قائل به یک رویکرد «وظیفه‌گرا» به اخلاق است او می‌نویسد مورگنتا نگاه اخیر را هم رد می‌کند. چرا که بنا به باور او، هیچ‌گاه هدف وسیله را توجیه نمی‌کند، و دولت‌ها دارای مسئولیت اخلاقی هستند. مورگنتا در مقابل این‌دو نگاه، قائل به یک رویکرد « وظیفه‌گرا » به اخلاق است. 
در این مقاله آمده است که رویکرد وظیفه‌گرای مورگنتا در قالب سیاست قدرت تجلی می‌یابد. سیاست قدرت که از دید بسیاری همان رئالیسم محسوب می‌شود، نقطه آغازی بر تحلیل متفاوت مورگنتا از سهم اخلاق در سیاست است و مولد نگاه چهارم به اخلاقیات می‌باشد.
* اخلاقیات از دیدگاه مورگنتا
به زعم این پژوهش مورگنتا بر این امر اصرار می‌ورزد که اخلاقیات باید هم اهداف و هم ابزار‌های دستیابی به این اهداف را محدود کنند. در این چهارچوب، برخی اهداف و ابزار‌ها بواسطه سرشت غیر اخلاقی‌شان، غیرقابل پذیرش هستند. از دید وی، اخلاقیات نه تنها پذیرش اهداف و ابزار‌ها را میسر می‌کند بلکه آنها را در دسترس عموم قرار می‌دهد.
قرشی در این مقاله می‌نویسد از منظر بسیاری، تعهد مورگنتا به الزامات اخلاقی یک تناقض نظری محسوب می‌شود. چرا که او از یک سو، در آموزه‌های لیبرالیسم ویلسونی که نسخه اولیه و متعالی لیبرالیسم امروزی تلقی می‌شود، تردید وارد می‌کند و از سوی دیگر، اتکا و ابتناء سیاست بر قدرت را مورد تأکید قرار می‌دهد.

پیام آذری

* جدایی قدرت از اخلاقیات
در این مقاله آمده است که ادوارد هالت‌کار در مقاله‌ای تحت عنوان « علوم سیاسی و ای. اچ. کار » خاطرنشان می‌سازد که برای جدایی قدرت از اخلاقیات، تلاش‌های بسیاری در جریان است و این تلاش، تلقی تناقض‌گونه از رابطه میان این‌دو را ترویج می‌کند.
این نویسنده در این پژوهش می‌نویسد از دید مورگنتا، این اعتقادی خام و ناپخته است که نمود اخلاقیات، یعنی حقوق و نهاد‌های بین‌المللی، همواره می‌توانند مانع از پیگیری مزیت نسبی توسط رهبران کشور‌ها گردند. او بر این باور است که هر تحلیلی در خصوص اخلاقیات بین‌المللی باید « مصون از دو افراط، خواه تأکید بیش از حد بر تأثیر اخلاق بر سیاست بین‌الملل خواه انکار اینکه سیاست‌مداران و دیپلمات‌ها تحت تأثیر هر چیزی هستند بجز ملاحظات قدرت مادی » باشند.
مورگنتا به منظور توضیح و تشریح دیدگاهش در مقبال سهم اخلاق در سیاست، تمامی اجزاء به‌غیر از «عنصر قدرت» را از سیاست جدا می‌کند مورگنتا به منظور توضیح و تشریح دیدگاهش در مقبال سهم اخلاق در سیاست، تمامی اجزاء به‌غیر از « عنصر قدرت » را از سیاست جدا می‌کند.
* خشونت در روابط بین‌الملل
این پژوهشگر می‌نویسد مورگنتا در کتاب سترگ « سیاست میان ملل » بخشی را به کاربرد خشونت در روابط بین‌الملل اختصاص می‌دهد که از جنگ سی ساله به بعد ظهور یافت.
در ادامه می‌نویسد او تلقی اخلاق‌مدارانه‌ای از جنگ ارائه می‌دهد که مؤید نگاهش به سیاست قدرت است. از منظر مورگنتا، جنگ مبارزه‌ای است میان نیرو‌های نظامی رقیب، و نه مسابقه‌ای میان تمامی مردم؛ لذا موضوعاتی همچون « احترام به کنوانسیون‌هایی که از زندانیان جنگ محفاظت می‌کنند و آنها را مصون از شکنجه و کشته‌شدن می‌نمایند »، « ممنوعیت کاربرد برخی سلاح‌ها »، « احترام به حقوق افراد بی‌طرف » و « تحدید خشونت به کم‌ترین میزانی که با اهداف جنگ هماهنگ باشد » مورد توجه است.
در جمع بندی این مقاله با اتکا به موارد فوق، سیاست قدرت از نگاه مورگنتا که تفاوت بسیاری با سایر اندیشمندان رئالیست دارد، مورد بررسی قرار گرفته است. تکوین و تدوین مقاله با تمرکز بر سؤال اصلی یعنی « قرائت مورگنتایی از سیاست قدرت چه خصلت‌هایی دارد؟ » آغاز و در انتها به این پاسخ احتمالی بسنده می‌شود که از دید مورگنتا « رئالیسم، پایه‌های اخلاقی دارد ». در این مقاله، به اختصار، تأملات سایر رئالیست‌ها در باب اخلاق مورد ارزیابی و واکاوی قرار گرفته است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/673809/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارش تگرگ اردبیل را سفیدپوش کرد

کلاهبردار میلیاردی در پارس آباد به دام پلیس افتاد

اعتبارات شهرستان‌ها کفاف تکمیل پروژه‌ها را نمی‌دهد

طرح جهاد میدانی محققان زراعت و حفظ نباتات در سرعین اجرا شد

افزایش دما از فردا در اردبیل پیش‌بینی می‌شود

حساب دهیاری‌های اردبیل شارژ شد

نشست علمی «چالش‌های خانواده‌ اسلامی در عصر معاصر» در اردبیل

قسمت اول «مهربان» امشب ساعت 19 از خبرگزاری مهر منتشر می‌شود.

روانسازی تردد در پایانه‌های مرزی آذربایجان‌غربی ضروری است

تغییر چهره «نقی معمولی» سریال پایتخت بعد 13 سال

عکس تاریخی مهران مدیری در دیدار با احمدی‌نژاد؛ مزاحمت یکی از نزدیکان برای جلوگیری از ثبت عکس

9 ویژگی کارآفرینانه برای پیشرفت شغلی

جراح متخلف اردبیلی مجازات نقدی شد

کودک ربوده شده گیلانی در خلخال پیدا شد

کسب رتبه اول کشوری اردبیل در صدور اسناد اراضی کشاورزی

هوای بوشهر بر مدار نارنجی ثبت شد / پاک‌ترین هوا سهم آسمان ارومیه است

مدیران شهری استان البرز مراقب ترک‌فعل‌ها باشند

دیدار ملی‌پوشان فوتسال با مقام معظم رهبری

کاشت 40 هزار بوته گل رز در جنوب غرب تبریز

ضرورت ورود قرآن به بدنه جامعه/ تشریح ماموریت های جامعه المصطفی

تسریع در اتمام پروژه آزادراه ارومیه تبریز در دستور کار قرار دارد

تلاش پاکبانان تبریز برای رفع آبگرفتگی معابر و حجم تاسف بار زباله

پیش بینی بارش ها و دمای هوا تا آخر خرداد

اندیشه های قرآنی مقام معظم رهبری در دانشگاه تبریز تبیین می شود

عیادت جمعی از اعضای تشکل‌های شاهد و ایثارگر از ایثارگران بستری در بیمارستان ساسان

جلسه وبیناری برنامه عملیاتی معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

تشکل‌ها بازوی توانایی برای بنیاد شهید و امور ایثارگران هستند

احراز 50 پروند رزمندگان فاقد مدارک بالینی در استان البرز

تغییر چهره «رامین سریال خط قرمز و مسافری از هند» بعد 23 سال

غلامحسین لطفی: من فراموش نشده‌ام!

افزایش دما با خروج سامانه بارشی از آذربایجان غربی

بخش خصوصی به "کیش" امید بسته است/ سادات نجفی: جزیره کیش می تواند نقش موثری در صنعت پخش ایفا کند

نقشه مرگبار یک قاچاقچی برای انتقال شیشه به زندان

قتل زن جوان تهرانی به خاطر سفره 15 روزه عید نورزو

جنایت هولناک جوان 22 ساله در خانه مجردی دایی اش

چرا سرطان را «سرطان» می‌نامند؟

تحقیقات جدید: با دوری از این 15 عامل به زوال عقل زودرس در جوانی دچار نمی‌شوید

این سرطان علائم اولیه ندارد، غربالگری را جدی بگیرید

کتاب «شناسایی آسیب‌ سازه‌ها» در اردبیل منتشر شد

حقوق معلمان از کارکنان دولت بیشتر شد؟

ارتقای درجه‌های 7 شهرداری استان اردبیل

شمال استان اردبیل در تب و تاب انتخابات

کودک ربوده شده از گیلان در خلخال پیدا شد

اردبیل ‌رتبه نخست رشد اقتصاد دانش‌بنیان ‌کشور را کسب کرد

اختصاص 4 هزار میلیارد برای اقتصاد دانش بنیان به به 25 استان

شناسایی 185 هزار نفر واجد شرایط در حوزه انتخابیه شمال اردبیل

اعلام نرخ اقلام اساسی بازار سمنان در روزچهارشنبه هجدهم اردیبهشت

بیش از 6 هزار نفر در فرایند برگزاری دور دوم انتخابات مشارکت دارند

رفقای قدیمی و صمیمی در تیم ملی به هم رسیدند

برخورد جدی با متخلفان عرضه سموم کشاورزی در محمودآباد