پیام آذری
روزنامه صائب تبریز:صادرات مواد غذایی و مقوله حفظ امنیت غذایی
یکشنبه 14 بهمن 1397 - 12:39:39 AM
صائب تبریز
پیام آذری - تبریز - روزنامه صائب تبریز در شماره جدید خود طی گزارشی با عنوان «صادرات مواد غذایی و مقوله حفظ امنیت غذایی» به اهمیت حفاظت از ذخایر غذایی کشور در کنار توجه به صادرات پرداخته است.
  امنیت غذایی مقوله ای مهم و استراتژیک در روابط ملت ها و دولت ها از اهمیت بالایی برخوردار است و در بررسی جغرافیای مناطق مختلف جهان ریشه بسیاری از مناقشات منطقه را می توان در تلاش برای برخورداری برخی دولت ها از منابع و ذخایر غذایی و معدنی در دیگر مرزها جستجو کرد.
امنیت غذایی را در عباراتی ساده می توان به حفاظت از ذخایر غذایی جمعیت هر کشوری در قالب های مختلف از کشاورزی تا صنعت و سایر زمینه ها تبیین و تعریف کرد.
به صورت عینی و فیزیکی نیز حداقل باید برای مدت محدود یا نامحدود برای مقابله با بحران هایی نظیر جنگ ، بلایای طبیعی و مسائلی از این دست ذخایر کافی مواد غذایی اصلی و مورد نیاز جمعیت ساکن در آن کشور ذخیره و در مواقع ضروری قابل استفاده گردد.
بنابراین امنیت غذایی را می توان در قالب حفاظت از منابع و ذخایر اصلی خوراکی کشور در قالب های گوناگون از گندم تا گوشت و از محیط زیست تا ذخایر آبی و نیز تعدیل الگوی مصرف می تواند تبلور یابد.
کشور ما در منطقه ای از جهان قرار گرفته است که مطامع جهانخواران کهنه کار جهان شامل انگلیس ، آمریکا و سایر استعمارگران شناخته شده که در تاریخ ، میهن ما زخم خورده آنهاست در صدد ایجاد بحران های منطقه ای هستند و لذا باید بسیار هوشیارتر و هوشمندانه تر با مقوله امنیت غذایی و لزوم راه های حراست از آن برخورد شود.
به همین دلیل بدیهی است که انتظار داشته باشیم تمهیدات جدی در برابر اعمال سیاست های زورگویانه و تجاوزکارانه استعمارنو هوشیار بود و نگذاشت طرح های اعمال نفوذ و اجرای سیاست های مختلف در عرصه های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی آنها در منطقه و علیه ما کارساز گردد.
در پی تلاطمات ارزی از اوایل سال جاری در ایران و متعاقب آن کاهش شدید ارزش پول ملی ، برخی کالاهای تولید داخل به دلیل تخصیص یارانه در مراحل تولید ارزان تر از مشابه آنها در کشورهای همسایه و دارای روابط اقتصادی و گردشگری در تقویم پول ملی آنان یا به ارزهای معتبر تمام می شود.
به عبارتی تولید محصولی با دلار سه هزار و پانصد تومان یا چهار هزار و دویست تومانی را در زمان صادرات باید به ارزش بازار آزاد یعنی دلار 12 هزار تومان محاسبه کنند و نه دلاری که برای تولید آن یارانه پرداخت شده است.
این شرایط ایجاب می کرد تا تمهیدات جدی و طرح هایی محکم برای جلوگیری از روانه شدن یارانه های مختلف در قالب تولیدات مواد غذایی و سایر اقلام مصرفی به کشورهای همسایه در قالب صادرات و یا کالاهای همراه مسافر جلوگیری شود.
با کمال تاسف نه تنها این تمهیدات و مقررات تدوین و به اجرا گذاشته نشد ، بلکه در مواردی از خروج مواد غذایی حتی وارداتی به کشور به عنوان صادرات یاد شد و حتی در قالب آمارهایی به عنوان صادرات کالا در رسانه ها اعلام گردید!
این روند مخرب و خطرناک همچنان ادامه دارد و اوج گیری آن به حدی رسیده است که به اذعان متولیان برخی دوایر، شهروندان ساکن شهرهای مرزی کشورهای همسایه برای خرید مایحتاج هفته ای یا ماهانه خود سفری کوتاه به ایران می کنند و با چرخ دستی و کوله پشتی های پر از آذوقه راهی مقاصد و خانه های خود در آن سوی مرزها می شوند!
تداوم این وضعیت حتی نگرانی برخی نمایندگان استان های مرزی بویژه در آذربایجان شرقی را موجب شده و از متولیان امور مرزها ، دوایر مسئول در امر نظارت و غیره خواستار توقف خروج ارزاق عمومی و مواد غذایی از مرزها در عناوین دهان پرکنی چون صادرات !! شده اند.
در زمان حاضر بخش مهمی از اقلام افزایش صادرات به کشورهای همسایه را مواد غذایی شامل انواع میوه ، صیفی جات ، تولیدات دامی و اخیرا نیز دام زنده تشکیل داده است.
صادرات نامحدود این اقلام در شرایط کاهش ارزش پول ملی و ارزان تمام شدن واردات برای مردم و شرکت های فعال در کشورهای همسایه موجب گردیده است تا قیمت اقلامی چون گوشت ، لبنیات ، میوه تازه ، صیفی جات بویژه گوجه و سیب درختی در بازارهای عمده و خرده فروشی ایران بشدت افزایش یابد.
این در حالی است که طبق عرف و ضوابط پذیرفته شده در اقتصاد صادرات کالا هر کشوری جهت جلوگیری از ایجاد کمبود در بازار داخلی ابتدا مواد یا کالای مازاد بر نیاز را صادر کرده و یا برای صادرات آنها مجوز صادرات می دهد.
به عبارتی متولیان و کارشناسان تنظیم بازار و سازمان های عریض و طویلی چون حمایت از مصرف کننده و غیره ابتدا باید نیاز واقعی بازار برای هر کالا یا مواد غذایی را بررسی و اعلام کننده تا در صورت وجود تولید مازار برای آن محصول مجوز صادرات برای محصول مازاد صادر شود.
در همین ارتباط اظهارات اخیر یک مقام اتاق بازرگانی تهران که گفته بود، صادرات صنایع غذایی سهم 48 درصدی در صادرات به عراق، افغانستان و امارات را دارد بجای خوشحالی و امیدواری موجب نگرانی می شود.
نگرانی از این نظر که شاید اساسا نیاز بازار داخلی از مواد غذایی صادراتی در نظر گرفته نمی شود و به این دلیل است که در اغلب موارد جهش قیمت ها را در انواع کالاها بویژه در زمینه مواد غذایی را مشاهده می کنیم.
به هر صورت امید است دست اندرکاران بخش های صادرات و واردات کالا تمهیدات جدی و منطقی در این عرصه در نظر گرفته و گام مهم و اولیه آنان در این بخش حراست و نگهبانی از مقوله مهم امنیت غذایی داخلی باشد.
8023/518

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/124647/روزنامه-صائب-تبریز-صادرات-مواد-غذایی-و-مقوله-حفظ-امنیت-غذایی
بستن   چاپ