پیام آذری
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تکاب خبرداد:
آغاز عملیات احیا و مرمت پل تاریخی ساروق تکاب
سه شنبه 7 خرداد 1398 - 9:24:02 AM
ایسنا
پیام آذری - رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تکاب گفت: عملیات احیا و مرمت پل تاریخی ساروق این شهرستان که هفته گذشته بر اثر بارندگی تخریب شده بود، آغاز شد.
امیر مطلوبی در گفت و گویی با بیان اینکه هفته گذشته بخشی از جداره مرمتی شمالی پل به علت بارش های شدید و طغیان رودخانه تخریب شد بیان کرد: استفاده غیر اصولی پیمانکار از خاک رس و بکار نبردن مصالح فنی در پر کردن عرشه پل در عملیات مرمت سال 1384، موجب افزایش حجم و فشار به پل ساروق در بارندگی های اخیرشد که تخریب دیواره های شمالی وجنوبی و آسیب دیدن جداره مرمتی شمالی این پل تاریخی رابه دنبال داشت.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تکاب اظهار کرد: عملیات احیا و استحکام بخشی پل تاریخی ساروق این شهرستان برای جلوگیری از آسیب دیدن بیشتر و مرمت اساسی بلافاصله پس از تخریب آغاز شد و برای اجرای آن یک میلیارد و 200 میلیون ریال اعتبار تخصیص یافت .
مطلوبی ادامه داد: سبک سازی و حذف مصالح نامرغوب از روی طاق ها، برچیده شدن جداره های مرمتی از شاغول خارج شده و مرمت مجدد از جمله اقداماتی است که در عملیات احیا و استحکام بخشی این بنای تاریخی انجام می شود.
وی ادامه داد: همچنین طاق ها و کانال های سبک ساز داخلی پل تاریخی ساروق با مصالح سبک و به صورت اصولی و فنی مرمت و احیا می شود .
به گزارش ایسنا؛ پل ساروق مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان تکاب، نزدیک بند رودخانه ساروق واقع شده و این اثر در تاریخ 7 مهر 1381 با شماره ثبت 6156 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. قدمت أین پل به دوره صفوی می‌رسد.
این پل بطول 62/5 متر (با احتساب دو انتهای آن) و عرض آن 6/40 متر می‌باشد و دارای سه دهانه یا چشمه طاق بزرگ و 2 عدد چشمه طاق کوچک بر روی پایه‌ها با قوس جناغی است. جهت پل شمالی ـ جنوبی است. بستر این پل بعلت رسوبی بودن کف رودخانه و سست بودن خاک توسط سنگهای لاشه صاف و تخته سنگهای تراشیده سنگ‌فرش شده است.
اندازه پایه‌های پل 4/5 * 6/5 متر می‌باشد که دیوارهای خارجی آنها با سنگهای مکعب تراشیده شده چهارگوش در اندازه‌های متفاوت ساخته شده است و داخل دیوارهای پایه‌ها یعنی قسمتهای وسطی پایه را با سنگهای لاشه و قلوه سنگ پرکرده‌اند.
چشمه طاق‌ها با طاق جناغی در روی پایه‌های سنگی با آجر ساخته شده‌اند. سطح گذرگاه بگونه منظمی با سنگ‌های کف رودخانه‌ای فرش شده است و در کنار آن جان پناه‌هایی به ارتفاع 75 سانتیمتر ساخته شده است. سطح گذرگاه پل به علت نامساوی بودن اندازه چشمه‌ها دارای شیب ملایم بطرف جنوب می‌باشد.
پل ساروق دارای سه چشمه یا دهانه است که در هنگام بهار و فصل پرآبی رودخانه آب از هر سه طاق آن عبور می‌کند و در تابستان فقط از چشمه وسطی آن عبور می‌کند. این پل در مسیر کاروان رو قدیم تبریز ـ همدان برپا شده بوده است. مسیری که پل مزبور روی آن ساخته شده در طول تاریخ یکی از مسیرهای مهم ارتباطی بوده و ساخت پل از همان ابتدا ضروری بوده است.


http://www.Azari-Online.ir/fa/News/143821/آغاز-عملیات-احیا-و-مرمت-پل-تاریخی-ساروق-تکاب
بستن   چاپ