پیام آذری
«زراعت چوب» راهکاری مطمئن برای احیای جنگل‌های کشور است
دوشنبه 29 مهر 1398 - 11:20:12
پیام آذری - مهاباد- رییس موسسه تحقیقات جنگل و مراتع کشور گفت: توسعه «زراعت چوب» در کشور فرصتی مغتنم و راهکاری مطمئن برای احیای جنگل‌ها و جلوگیری از تخریب آنها به شمار می‌رود.

عادل جلیلی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اهمیت زراعت چوب در کشور در جلوگیری از تخریب و بهره‌برداری درست از منابع جنگلی کشور اظهار داشت: زراعت چوب جایگزین خوبی برای برداشت از جنگل‌های شمال است و می تواند با تامین نیاز داخل به کمک صنایع کشور بیاید.
وی ترغیب مردم و بخش خصوصی برای وارد شدن به این صنعت و اعطای تسهیلات و بسته‌های حمایتی را ضامن توسعه زراعت چوب در کشور دانست و افزود: در راستای فعال کردن این بخش، «ستاد زراعت چوب» طی یک‌سال گذشته در سازمان جنگل‌ها تشکیل شده است.
وی با اشاره به تکلیف سازمان جنگل‌ها برای توسعه 75 هزار هکتاری عملیات زراعت چوب بیان کرد: بر اساس مصوبه دولت بهره‌برداری از جنگل‌های شمال ممنوع است و با در نظر گرفتن این که جنگل‌های خارج از شمال نیز حالت حفاظتی دارند، بحث زراعت چوب اهمیت دوچندان پیدا می‌کند.
رییس موسسه تحقیقات جنگل و مراتع کشور با اشاره به اجرای طرح زراعت چوب با استفاده از پساب به صورت پایلوت در تهران گفت: در جنوب شهر تهران، کشاورزی غیربهداشتی انجام می‌شود که برای حل این مشکل 40 هکتار از این منطقه جنگل‌کاری شده و نتیجه بسیار خوبی از این پایلوت به دست آمده است.
جلیلی تاکید کرد: با استفاده از این راهکار می‌توان با کشت 100 هزار هکتار سالانه 2 تا سه میلیون متر مکعب چوب به‌دست آورد.
وی افزود: یکی دیگر از راهکارهای مهم در تولید چوب توجه به منابع سلولزی است به‌طوری که بررسی‌ها نشان می‌دهد از محل مزرعه تا مصرف 30 درصد از محصول از بین می‌رود که جلوگیری از آن و هدایت مازاد کشاورزی می‌تواند ظرفیت بسیار بالایی برای تامین نیاز صنایع چوب باشد.
وی تاکید کرد: صنایع نیشکر خوزستان منابع مهمی در تامین منابع سلولزی صنایع چوبی است که در صورت برنامه‌ریزی دقیق و کارشناسی می‌تواند بخشی از نیازهای صنایع چوب کشور را از این ضایعات تامین سازد.
مجلس شورای اسلامی در سال 89 با تصویب قانونی، توسعه زراعت چوب را به منظور افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان یک تکلیف تعریف کرد که در سال 92 برنامه‌ریزی برای این مصوبه قوت گرفت و برنامه‌ریزی‌های اجرایی بسیاری در خصوص آن هم‌اکنون در حال انجام است.
توسعه زراعت چوب به منظور افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی، رویکرد جدی دولت تدبیر و امید است که بر اساس تکلیف برنامه ششم توسعه باید از 15 هزار هکتار فعلی به 75 هزار هکتار برسد و به همین دلیل با برنامه‌ریزی دولت امسال هفت میلیون نهال تولید چوب در 10 استان کشور کاشته می‌شود.
آمارهای جهانی حکایت از آن دارد که روند تخریب جنگل در ایران رشدی شتابان دارد، سازمان هوانوردی و فضایی امریکا (ناسا) در کنفرانسی که در سال 2013 در شهر «پوتسدام» آلمان برگزار شد، هشدار داد که روند تخریب جنگل‌های ایران سالانه بین 1.5 تا 2 درصد است و ادامه این روند موجب می‌شود ایران در کمتر از یک سده به بیابان تبدیل شود.
تخریب جنگل‌ها پیشتر در استان‌های گلستان، مازندران و گیلان بود که طی چند سال اخیر با اجرای قانون تنفس جنگل‌ها این امر به جنگل‌های زاگرس نیز کشیده شده است؛کارشناسان امر بر این باورند که هم‌اکنون با تخریب 33 درصد از جنگل‌های ایران، وسعت 18 میلیون هکتاری این جنگل‌ها به 12.4 میلیون هکتار کاهش یافته است.

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/167696/«زراعت-چوب»-راهکاری-مطمئن-برای-احیای-جنگل‌های-کشور-است
بستن   چاپ