پیام آذری
عید فطر؛ پاداش یک ماه بندگی
شنبه 3 خرداد 1399 - 21:17:15
ایسنا - فرهنگی - آذربایجان شرقی
پیام آذری - ایسنا/آذربایجان شرقی امام جمعه سردرود در مورد فضایل و جایگاه عید فطر، اظهار کرد: در نتیجه دستاوردهایی که مسلمانان در ماه مبارک رمضان به دست آورده، خداوند متعال نیز در روز عید فطر آنان را مورد عنایت قرار می‌دهد.

حجت‌الاسلام جلیل جلیلی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان این‌که شب عید فطر نیز جزو شب‌های مهم جهان اسلام تلقی شده و دارای جایگاه بسیار والایی است، افزود: اعمال عید سعید فطر در مفاتیح الجنان مطرح شده که احیای شب، نماز شب ویژه شب عید فطر، قرائت برخی ادعیه و همچنین در روز عید نیز پرداخت زکات فطره و اقامه نماز فطر از جمله این اعمال است.
وی ادامه داد: همچنین صله ارحام نیز در این روز توصیه شده اما امسال به دلیل شیوع کرونا ویروس، دید و بازدید توصیه نمی‌شود.
وی با بیان این‌که مومنان پاداش یک ماه بندگی خود را در عید فطر دریافت می‌کنند، تاکید کرد: مومنان در ماه مبارک رمضان تلاش کرده و یک عده نیز آذوقه‌های معنوی بسیار ارزشمندی برای خود فراهم کردند؛ شاید برخی افراد آذوقه معنوی یک ساله خود و برخی هم آذوقه معنوی یک عمر خود را در ماه مبارک رمضان کسب کنند.
ماه رمضان، فرصتی برای کسب توشه‌های معنوی
این استاد دانشگاه با اشاره به فضایل و ارزش والای ماه مبارک رمضان، گفت: خداوند درماه مبارک شب قدر را قرار داده که معادل هزار ماه(بیش از 80 سال) بوده و در این ماه آذوقه‌های معنوی خوبی برای مومنان فراهم شده و مسلمانان با قرآن، مناجات، دعا و... مانوس می‌شوند؛ باید سعی کنیم این اعمال حسنه در طول زندگی ادامه پیدا کند و محدود به ماه رمضان نباشد.
وی در این خصوص افزود: عده‌ای از مومنان نیز در این ماه مبارک در راستای انفاق و اطعام که در امسال نمود بیشتری داشت، قدم برداشتند؛ برخی هم قلب خود را آماده تجلی نور رحمانی کرده و وجود خود را از رذیله‌های اخلاقی تطهیر کردند؛ باید تلاش کنیم تا زندگی‌مان به همین شکل ادامه یابد و قلبمان محلی برای تجلی نور رحمانی باشد.
وی با بیان این‌که تقوا، محصول عمده ماه مبارک رمضان است، افزود: چنانچه خداوند در قرآن می‌فرماید: "لعلّکم تتّقون"، روزه واجب شد تا تقوا پیشه کنید؛ تقوا یعنی عنان هوا و هوس را در اختیار گرفته و نگذاریم از خطوط قرمز عبور کند. البته باید "تقوا" را به عنوان محصول مهم ماه مبارک رمضان، بعد از این ماه نیز در وجود خود حفظ و نگهداری کنیم.
حجت‌الاسلام جلیلی در ادامه با بیان این‌که فصلی بودن دین، آفت دینداری است، اظهار کرد: برخی فکر می‌کنند که باید تکالیف و واجبات فقط در ماه رمضان یا محرم رعایت شود، در حالی که باید با زندگی فرد عجین شده و مستمر باشد؛ در این شرایط می‌توانیم ادعا کنیم که عبودیت و بندگی ما در ماه رمضان مقبول درگاه حق شده و مشمول رحمت خداوندی شده‌ایم.
دستاوردهای فردی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی عید فطر
وی در ادامه با بیان این‌که عید فطر دستاوردهای فردی، اجتماعی، سیاسی و حتی اقتصادی دارد، افزود: دستاورد فردی همان تقواست؛ در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی نیز اتحاد و یکپارچگی مسلمانان در قالب نماز عید فطر را به همراه داشته و در حوزه اقتصادی نیز خداوند متعال در کنار سایر واجبات، بحث زکات فطره را نیز بر مسلمانان واجب کرده است.
امام جمعه سردرود تاکید کرد: در روایت آمده که زکات عید فطر، کامل کننده اعمال عبادی انسان در ماه مبارک رمضان است، بر این اساس زکات همانند روزه‌ی رمضان واجب بوده و علت آن نیز حمایت از محرومان جامعه است؛ البته باید همواره به فکر یتیمان و نیازمندان باشیم و وظیفه مسلمان، در جامعه اسلامی داشتن احساس تکلیف نسبت به نیازمندان بوده و دین اسلام نیز در قالب زکات‌های واجب، مستحبی و ... در این رابطه تاکید کرده است.
اعمال شب فطر
در احادیث و روایات برای این شب چند عمل توصیه شده است که در ادامه می‌آید:
اول
غسل است به هنگامی که آفتاب غروب کند.
دوم
این شب را به نماز، دعا و استغفار زنده نگه دارد و در مسجد بیتوته کند، یعنی شب را در آنجا سپری نماید و به عبادت مشغول باشد همانگونه که امام علی بن الحسین (ع) چنین می‌کرد.
سوم
امام صادق (ع) فرمود: پس از نماز مغرب و نماز عشا، نماز صبح و نماز عید، این ذکرها را بگوید:
اللَّهُ أَکْبَرُ اللَّهُ أَکْبَرُ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ اللَّهُ أَکْبَرُ
خدا بزرگ‌تر است، خدا بزرگ‌تر است، معبودی جز خدا نیست و خدا بزرگ‌تر است، خدا بزرگ‌تر است.
وَ لِلَّهِ الْحَمْدُ الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَی مَا هَدَانَا وَ لَهُ الشُّکْرُ عَلَی مَا أَوْلانَا.
و خدای را سپاس و سپاس خدای را بر آنچه ما را بدان هدایت کرد، و او را شکر بر آنچه به ما ارزانی داشت.
چهارم
طبق روایتی از امام صادق (ع) پس از خواندن نماز مغرب و نافله آن، دست‌ها را به سوی آسمان بلند کند و بگوید:
یا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ یا ذَا الْجُودِ، یا مُصْطَفِی مُحَمَّدٍ وَ نَاصِرَهُ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغْفِرْ لِی کُلَّ ذَنْبٍ أَحْصَیتَهُ وَ هُوَ عِنْدَکَ فِی کِتَابٍ مُبِینٍ.
ای صاحب نعمت و کرم، ای دارای جود، ای برگزیننده محمد و ای یاور او، بر محمد و خاندان محمد درود فرست و بر من بیامرز هر گناهی که شماره نمودی‌اش و آن پیش تو در کتابی آشکار است.
آنگاه به سجده برود و صد مرتبه بگوید: اَتوُبُالَی اللهِ (بازگشتم به سوی خدا).
سپس هر حاجتی که دارد از خداوند طلب کند که ان‌شاءالله برآورده خواهد شد.
پنجم
زیارت امام حسین (ع) در این شب فضیلت بسیار دارد.
ششم
10 رکعت نماز بخواند.
در شب آخر ماه رمضان، 10 رکعت نماز به صورت دو رکعت بخواند، در هر رکعت سوره «حمد» را یک بار و سوره «توحید» را 10 بار و در هر یک رکوع و سجود 10 مرتبه بگوید:
سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ
پاک است خدا و ستایش شایسته اوست و معبودی جز او نیست و خدا بزرگ‌تر است.
و هنگامی که از 10 رکعت فراغت یافت هزار مرتبه استغفار کند و پس از استغفار سر به سجده گذارد و در حال سجده بگوید:
یا حَی یا قَیومُ یا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ یا رَحْمَانَ الدُّنْیا وَ الْآخِرَهِ وَ رَحِیمَهُمَا یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ یا إِلَهَ الْأَوَّلِینَ وَ الْآخِرِینَ اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ تَقَبَّلْ صَوْمِی وَ صَلاتِی وَ قِیامِی
ای زنده به خود پاینده، ای دارای بزرگی و بزرگواری، ای بخشنده دنیا و آخرت و ای مهربان دنیا و آخرت، ای مهربان‌ترین مهربانان، ای معبود گذشتگان و آیندگان، گناهم را بیامرز، و روزه و نماز و شب زنده داری ام را بپذیر.
هفتم
این ذکر را که در شب جمعه نیز گفتنش مستحب است، 10 بار بگوید:
یا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَی الْبَرِیهِ یا بَاسِطَ الْیدَینِ بِالْعَطِیهِ یا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِیهِ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَیرِ الْوَرَی سَجِیهً وَ اغْفِرْ لَنَا یا ذَا الْعُلَی فِی هَذِهِ الْعَشِیهِ.
ای کسی که جود و بخشش تو به آفریدگان، همیشگی است، ای آن‌که دو دست سخاوت خود را برای عطا گشوده‌ای، ای صاحب عطاهای گرانبها، بر محمد و خاندان او، نیکوخوترین مردمان درود فرست و من را ای خدای بلند مرتبه در چنین شبی بیامرز.
هشتم
دو رکعت نماز معروف شب عید را بخواند؛
در رکعت اول بعد از سوره حمد، هزار مرتبه سوره توحید (قل هو الله) و در رکعت دوم؛ پس از سوره حمد، یک مرتبه سوره توحید را بخواند پس از سلام سر به سجده بگذارد و 100 مرتبه بگوید: اَتُوبً اِلَی اللهِ. آنگاه بگوید:
یا ذَا الْمَنِّ وَ الْجُودِ یا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ یا مُصْطَفِی مُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ افْعَلْ بِی کَذَا وَ کَذَا.
ای دارای نعمت و جود، ای صاحب بخشش و عطا، ای برگزیننده محمد (درود خدا بر او و خاندانش)، بر محمد و خاندانش درود فرست و با من چنین و چنان کن.
بجای افعل "بی‌کذا و کذا" حاجات خود را ذکر کند.
نهم
14 رکعت نماز بخواند (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعتی، سوره حمد و آیهالکرسی و سه مرتبه سوره قل هو الله را بخواند.
در روایت است هر کس چنین کند، خداوند در برابر هر رکعتی ثواب‌های بسیار زیادی به او می‌دهد.
دهم
مرحوم "شیخ طوسی" در "مصباح المتهجد" فرموده است: در پایان شب نیز غسل کن و تا طلوع صبح در مصلایت (محل خواندن نماز) بنشین (و ذکر خدا بگو.)
انتهای پیام

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/217667/عید-فطر؛-پاداش-یک-ماه-بندگی
بستن   چاپ