پیام آذری
سنگ های پیش پای خبرنگاران
جمعه 17 مرداد 1399 - 10:55:37
پیام آذری - ارومیه- خبرنگاران که یک روز از تقویم کشور به این قشر اختصاص یافته با وجود تلاش بسیار در حوزه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی جامعه، خود با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند که نیازمند دقت نهادهای دخیل و مسوولان حوزه های مختلف است.

به گزارش ایرنا، خبرنگاران و رسانه ها رکن چهارم دموکراسی خوانده شده اند و با وجود داشتن مشکلات متعدد، همچنان فریاد رسای مردمی‌به شمار می‌روند که قدرت بیان دردهای خود را ندارند.
حرفه خبرنگاری همواره با چالش‌ها و مشکلات طاقت فرسا همراه است که این شغل را در زمره مشاغل سخت و زیان‌آور قرار داده. با این وجود خبرنگاران زندگی خود را وقف اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه کرده اند.
زدودن زنگارها از واقعیت و انعکاس حقایق مهمترین وظیفه‌ای است که خبرنگار در دنیای متلاطم امروز بر عهده دارد؛ بسیارند کسانی که شجاعانه این حرفه شریف را برگزیده اند و تمام تلاش خود را در این مسیر معطوف کرده اند اما خودشان همچنان با مشکلاتی همراه هستند.
غافل ماندن از حرفه خبرنگاری
مهدی رضایی، خبرنگار و گزارشگر خبرگزاری صدا سیمای آذربایجان غربی با بیان اینکه در زمینه استعدادیابی برای حرفه خبرنگاری غافل ماندیم گفت: متاسفانه خبرنگاران تازه وارد به این عرصه در معرض آموزش قرار نگرفته و با مفاهیم و تعاریف اصلی خبر آشنا نیستند.
وی ضعف در آموزش را اصلی ترین چالش خبرنگاری در استان دانست و افزود: متاسفانه بسیاری از افراد بدون آموزش‌های لازم وارد عرصه خبر می‌شوند و همین امر باعث شده که توسط منابع خبری نادیده و در موضع ضعف قرار گیرند.
رضایی ادامه داد: همین امر باعث جبهه‌گیری خبرنگار در برابر منبع خبر شده و خبرنگار را از اصل موضوع به حاشیه می‌راند.
این خبرنگار با اشاره به سایر پیامدهای منفی عدم آموزش، افزود: ضعف خبرنگار در برابر منبع خبر هر 2 را در نقطه مقابل هم قرار می‌دهد و انگیزه پرداخت به نقاط ضعف یک مدیر یا دستگاه اجرایی را به یک انگیزه شخصی و کینه تبدیل می‌کند که همین امر جریان سازنده خبر را به یک جریان مخرب تبدیل می‌کند.
رضایی رشد کانال های خبری زرد را قارچ‌گونه توصیف کرد و افزود: غفلت از تربیت خبرنگاران حرفه‌ای باعث سهولت ورود به عرصه خبر شده و با پیدایش شبکه‌های مجازی، همچون گذشته که در دوره‌ای تب تاسیس هفته‌نامه استان را فراگرفته بود، پیدایش کانال‌های خبری زرد و افزایش بازدیدکننده به هر طریق ممکن برای کسب درآمد از طریق جذب آگهی موجب افزایش شایعات جذاب و اخبار جعلی در فضای خبری کشور شده است.
وی درآمد حداقلی را از دیگر مشکلات خبرنگارن عنوان کرد و آن را نشات گرفته از عدم تخصص خبرنگاران دانست و افزود: چون خبرنگاران تازه وارد آموزش دیده و حرفه‌ای نیستند از سوی مسوولان رسانه استعمار و با حداقل درآمد ممکن به کار گرفته می‌شوند.
رضایی اظهار داشت: همین امر سبب می‌شود تا برخی خبرنگاران برای امرار معاش به روش‌های نادرست روی آورده و حتی به دنبال باج‌گیری از مدیران باشند و در این میان جریان اطلاع رسانی شفاف قربانی مقاصد مالی می‌شود.
این خبرنگار پیشکسوت عرصه خبر با اشاره به اهمیت سواد رسانه‌ای مخاطب، گفت: تناسب بین انتظار مخاطب از رسانه و مسوولیت پذیری رسانه به هم خورده و ذائقه رسانه ای مردم به سمت اخبار جعلی و اخبار زرد هدایت شده و توجه به حاشیه بیشتر از متن است.
وی ادامه داد: سواد رسانه‌ای جامعه باید افزایش یابد و مردم باید به رسانه‌ها نسبت به اعتبارشان اعتماد کنند.
دغدغه مالی مهمترین چالش برای خبرنگاران
مدیر مسول نشریات کوشش و سلام ارومیه با بیان اینکه خبرنگاری و روزنامه نگاری دو اصل جداگانه ای هستند گفت: خبرنگار در اختیار رسانه بوده که پیگیر گزارش روز و اخبار روز هستند اما روزنامه نگار خبرنگاری است که با توجه به سوابق کاری و علمی ضمن آگاهی از مسائل روز به دنیال تهیه گزارش های حرفه ای با سبک توسعه است.
میثم محمدی با اشاره مشکلات کاری حرفه خبر گفت: خبرنگاران همیشه دغدغه مالی، اقتصادی، سیاسی و البته قضایی دارند و نمود آن در شهرستان‌ها بارزتر است؛ بدین معنا که اغلب خبرنگاران پایتخت نشین بدلیل دارا بودن پشتیبان کافی رسانه‌ها، حقوق و مزایایی در حد کارمند نیمه اداری دارند در حالی که قشر خبرنگار برگرفته از افراد با هوش متوسط به بالا و باسواد جامعه هستند که این حق آنها نیست.
وی افزود: جالب اینجاست که این مزایا در شهرستان‌ها صرفا برای خبرگزاری های دولتی است و هیچ یک از خبرنگاران نشریات و خبرگزاری ها چنین مزایایی ندارند که دلیل آن مستقل بودن رسانه‌هاست.
محمدی با اشاره به چالش‌های استقلال رسانه ها گفت: هر رسانه ای که مستقل باشد تاوان کم درآمدی را باید بپردازد و البته پاداشی چون مهر استقلال در نگاه مردم را داراست ولی این همه داستان نیست چون خانواده خبرنگاران برای تامین نیازهای مالی و رفاهی نیاز به درآمد دارند و همین امر موجب شده تا خبرنگاران و روزنامه‌نگاران شغل دوم و حتی سوم نیز داشته باشند.
وی آموزش را لازمه حرفه خبرنگاری دانست و اظهار داشت: افرادی که می‌خواهند وارد عرصه رسانه شوند باید تحصیلات آکادمی روزنامه‌نگاری و ارتباطات را ادامه دهند تا برای جامعه بسیار مفید باشند و مهم این نیست که شغل دوم و سوم برای امرار معاش داشته باشند مهم این است که درعرصه رسانه فردی با پیشانی سفید و مستقل باشند.
خبرنگار زندگی خود را وقف پیگیری مشکلات جامعه کرده است
سینا پسران افشاریان، خبرنگار خبرآنلاین با بیان اینکه خبرنگاری و عکاسی خبری یکی از سخت ترین و پر چالش‌ترین مشاغل است، گفت: خبرنگار زندگی خود را وقف پیگیری مشکلات جامعه کرده و سعی دارد صدای مردم را به گوش مسوولان برساند که این ممارست وی را از مشکلات و نیازهای زندگی شخصی غافل می‌سازد.
وی افزود: درآمد کم، آینده نامشخص، همیشه در مزان اتهام بودن، برخوردهای قهری مسوولان و ادارات دولتی و عدم تناسب درآمد با هزینه بخصوص برای عکاس و خبرنگاری که بجای کاغذ از ابزار دیجیتال بهره می برند و مهم تر از همه نداشتن بیمه بخصوص برای غیرتهرانی ها مشکلات مهمی است که خبرنگاران استان با آن دست و پنجه نرم می کنند.
افشاریان با اشاره مشکلات اقتصادی مطبوعات استان، اظهار داشت: مشکل رپورتاژهای خبری پایین و عدم تناسب افزایش آن با نرخ تورم هم حل نشدهف بطوریکه در استان های محروم هزینه رپورتاژ خبری در سال‌های گذشته بدون تغییر و رقمی بین 50 تا 100 هزار بوده در حالیکه هزینه چاپ، کاغذ و ابزار دیجیتال چند برابر شده است.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت احساس امنیت شغلی و حرفه ای خبرنگار گفت: نباید با انتقاد از یک مسوول خبرنگار متهم شده و کام زندگی برایش تلخ می شود.
خبرنگاران امانت دار جریان گردش اطلاعات
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی ضمن تبریک روز خبرنگار گفت: اهمیت رسانه بر کسی پوشیده نیست و در ابعاد وسیع در کنار سایر قوا به عنوان قوه چهارم و اثرگذار شناخته شده است.
حجت الاسلام خدایاری خبرنگاران را امانت دار جریان گردش اطلاعات دانست و افزود: خبرنگار متعلق به همه اقشار جامعه است و نباید به یک دستگاه یا گرایش خاصی تعلق داشته باشد.
وی خبرنگار را زبان گویا و چشم بینای جامعه توصیف کرد و اظهار داشت: خبرنگار باید پاسدار منافع عموم باشد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی فعالیت خبرنگاران در حوزه های تخصصی را از نقاط قوت این حرفه دانست و افزود: فعالیت خبری در حوزه های تخصصی را نباید با خدمت به یک دستگاه خاص اشتباه گرفت.
خدایاری گفت: فعالیت خبری در حوزه‌های تخصصی، افزایش اعتبار خبر را به دنبال دارد و این اهمیت موضوع در حوزه خبرنگاری سلامت در مقابله و پوشش خبری بیماری کرونا بیش از پیش بر همگان آشکار شد.
وی با اشاره به اینکه بزرگترین چالش پیش روی حرفه خبرنگاری دوری جستن از نگاه غیر تخصصی به مسایل و موضوعات است، گفت: برگزاری دوره‌های آموزشی بیش از گذشته باید در دستور کار قرار گیرد و خبرنگاران متخصص تربیت و در فضای خبری به کار گرفته شود.
وی در ادامه با اشاره به مشکلات پیش روی خبرنگاران، گفت: مشکلات مالی و نداشتن مهارت های تخصصی یکی از مشکلات حوزه خبر در این استان است.
وی گفت: برنامه ریزی شده تا در مرحله نخست برای خبرنگاران آذربایجان غربی دوره‌های آموزشی مرتبط با رشته شغلی آنان برگزار کنیم. 
در هفدهم مرداد ماه سال 1377، محمود صارمی خبرنگار خبرگزاریِ جمهوری اسلامی، به همراه هشت نفر از اعضای کنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان به دست گروهک تروریستی طالبان به شهادت رسید. به همین مناسبت، شورای فرهنگ عمومی، هفدهم مرداد ماه هر سال را به عنوان "روز خبرنگار" نامگذاری کرد.
برچسب‌ها
آذربایجان غربی روز خبرنگار سواد رسانه ای ارومیه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/243439/سنگ-های-پیش-پای-خبرنگاران
بستن   چاپ