پیام آذری
16 ساعت با کرونا
سه شنبه 28 مرداد 1399 - 11:22:41
پیام آذری - مهاباد- همزمان با شیوع بیماری کرونا علاوه بر اضافه شدن بخش‌های مرتبط با این بیماری در بیمارستان‌ها، محلهای دیگری تحت عنوان "مراکز 16 ساعته" در پایگاه‌های جامع سلامت (بهداشت) راه‌اندازی شد که به صورت مستقیم به بیماران مبتلا یا مشکوک به کرونا خدمات پزشکی و آزمایشگاهی ارایه می‌دهند.

به گزارش ایرنا، طبق اعلام مسوولان دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی اگر فردی علایم ابتلا به ویروس کرونا را در خود مشاهده کرد، می‌تواند با سامانه 4030 تماس بگیرد و راهنمایی‌های لازم را دریافت کند و در صورتی که علائم ابتلا در شخص وجود داشته باشد، به مراکز 16 ساعته معرفی می‌شود.
در این مراکز 16 ساعته فرد مراجعه کننده توسط پزشک معاینه و در صورت تشخیص و تجویز پزشک، آزمایش مولکولی PCR از افراد علامت‌دار به صورت رایگان انجام می‌شود؛ در حال حاضر 993 مرکز 16 ساعته در کل کشور خدمات معاینه و انجام تست PCR از افراد علامت‌دار کووید 19 را انجام می‌دهند.
یکی از این مراکز 16 ساعته در محله "باغ‌شایگان" مهاباد و در نزدیکی دانشکده پرستاری این شهرستان راه‌اندازی شده و روزانه تعدادی از کسانی که علایم بیماری کرونا دارند، برای معاینه به این مرکز مراجعه کرده و خدمات پزشکی و آزمایشگاهی رایگان دریافت می‌کنند.
کارکنان این مرکز در طول شبانه روز در 2 شیفت کاری از ساعت هشت صبح تا 12 شب به شهروندان خدمات ارایه می‌دهند و با توجه به اینکه این مرکز نخستین گام افراد برای تشخیص بیماری بوده و تعیین مثبت یا منفی بودن تست کرونا افراد به تلاش‌های مجموعه 16 ساعته بستگی دارد، این مرکز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 
مرکز 16 ساعته "مرکز جامع سلامت شایگان ویژه کوید 19" مهاباد در بلوار پرستار این شهر و بالاتر از دانشکده پرستاری این شهر احداث شده و حاشیه ورودی آن با استفاده از تور از محوطه دانشکده جدا شده و در حاشیه آن مزرعه جالیزی وجود دارد که در این فصل گوجه فرنگی و سبزی تازه عرضه می‌کند.
در بدو ورود به مرکز 16 ساعته خانم جوانی با پوشش کامل مقابله با کرونا در جلو درب ورودی نشسته بود و از دلیل مراجعه من به این مرکز سوال پرسید، هنگامی که فهمید برای تهیه گزارش خبری به این مرکز رفته بودم، نفس راحتی کشید و گفت: در این مدت تنها مراجعه کننده‌ای هستند که به بهانه دیگری غیر از کرونا به این مرکز می‌آید.

پیام آذری


مرکز زیاد شلوغ نبود و علاوه بر من چند نفر دیگر هم در آن زمان برای معاینه مراجعه کرده بودند که همگی علایم بیماری از جمله تب، گلو درد و از کار افتادن حس بویایی داشتند.
با دعوت وی و با توجه به هماهنگی که چند روز پیش با روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان مهاباد انجام داده بودم، به بخش پذیرش این مرکز رفتم؛ خانم مددکاری مسوولیت پذیرش مراجعه‌کنندگان را بر عهده داشت.
این خانم مددکار که "مدیا نقده" نام داشت و علاوه بر لباس محافظ گان، دستکش، ماسک، پاپوش و شیلد هم پوشیده بود نام مراجعه‌کنندگان را در سامانه ثبت و سپس آنها را برای معاینه به اتاق پزشک راهنمایی می‌کرد.
سر صحبت را با مشکلات و سختی کار شروع کرد و گفت: به عنوان بهیار استخدام شدم و هم اکنون در مرکز جامع سلامت فرهنگیان مهاباد مشغول فعالیت هستم و با توجه به شیوع کرونا در طول ماه در چند نوبت در مرکز 16 ساعته به صورت شیفتی کار می‌کنم.

پیام آذری


وی افزود: تمام مراجعه کنندگان به این مرکز یا مبتلا و یا مشکوک به بیماری کرونا هستند و همین امر باعث ایجاد استرس بیشتر در بین همکاران می‌شود و به رغم رعایت اصول و پروتکل‌های بهداشتی سعی کرده‌ایم ارتباطمان با دیگر اعضای خانواده‌هایمان بسیار محدود و بیشتر وقت با استفاده از تلفن و فضای مجازی باشد.
وی اظهار داشت: در روزهایی که شهرستان در پیک بیماری قرار داشت، روزانه بین 100 تا 120 نفر را پذیرش می‌کردیم اما اکنون این تعداد به کمتر از 10 نفر کاهش پیدا کرده است.
"نقده" با اشاره به مشکلات دیگر شیفت بودن در مرکز 16 ساعته نیز گفت: اگر روزی در نوبت عصر در مرکز 16 ساعته شیفت باشیم، صبح آن روز در مرکز جامع سلامت فرهنگیان و شیفت عصر تا ساعت 12 شب در مرکز 16 ساعته و اگر روز بعد از آن هم روز تعطیلی نباشد دوباره نوبت صبح باید در مرکز جامع سلامت فرهنگیان سر کار حاضر باشم.
وی اضافه کرد: اگر مسوولان تدبیری بیاندیشند و در روزهایی که در مرکز 16 ساعته شیفت هستیم حداقل در مرکز اصلی خودم آف باشیم، تحمل استرس‌ها و سختی کار همکاران اینجا (مرکز 16 ساعته) بیشتر خواهد بود.
درددل‌های زیادی داشت و از اینکه در این شرایط سخت خانواده‌اش وی را درک می‌کنند، خوشحال بود و گفت: در بعضی مواقع که شیفت شب در مرکز 16 ساعته هستم، همسرم هم به اینجا می‌آید و مرا در این شرایط تنها نمی‌گذارد.
به خاطر احتمال ناقل بودن پنج ماهه که مادرم را از نزدیک ملاقات نکردم و فقط با تلفن با او حرف می‌زنم
وی در حالی که چند قطره اشک از چشمانش جاری شده بود و از زیر شیلد به سختی دیده می‌شد افزود: به خاطر احتمال ناقل بودن، پنج ماه است که مادرم را از نزدیک ملاقات نکرده ام و فقط با تلفن با او حرف می‌زنم.
بغض جلوی گلویش را گرفته بود و هر چند معلوم بود حرفای زیاد دیگری هم برای گفتن داشت، اما انگار نمی‌توانست مصاحبه را ادامه دهد و با دستانش اشاره کرد که نمی‌تواند دیگر حرف بزند.
دومین اتاق در سمت راست سالن مرکز 16 ساعته مهاباد اتاق پزشک بود، پزشک شیفت خانم دکتر میانسالی بود که او نیز با پوشش کامل پشت میزش نشسته بود و یک صندلی را در فاصله چند متری خود قرار داده بود تا از مراجعه کنندگان شرح حال بگیرد.
دقایقی در نوبت بودم تا مراجعه‌کننده‌ای که در اتاق پزشک بود بیرون آمد، سپس نوبت من رسید خانم پزشکی با مهربانی خاصی مراجعه‌کنندگان را تحویل می‌گرفت و با همان کلام نرم و شیوایی که داشت، گفت: هر مراجعه‌کننده‌ای که به اینجا مراجعه کند ویزیت می‌شود و اگر علایمی مانند تب، گلودرد، تنگی نفس، سرفه و درد عمومی بدن داشته باشد برای تست معرفی می‌شود.

پیام آذری


دکتر "شیلر عزیزپور" افزود: در زمان پیک دوم بیماری کرونا روزانه مراجعه تعداد مراجعه کنندگان بسیار زیاد بود و طبق بخشنامه‌ای یک سری محدودیت‌ها برای پذیرش افراد از جمله سن بالای 60 سال اعمال شد، اما اکنون این محدودیت‌ها برداشته شده است.
وی اضافه کرد: افرادی که بدحال یا کسانی شدت بیماری آنان زیاد باشد با استفاده از آمبولانس فوریت‌های پزشکی به بیمارستان امام خمینی(ره) مهاباد اعزام می‌شوند و دیگر افراد با دریافت راهنمایی‌های لازم تا زمان رسیدن جواب آزمایش به خانه‌های خود باز می‌گردند.
شهروندان نسبت به رعایت پرتکل‌های بهداشتی حساس باشند و بدون ماسک از منزل خارج نشوند وی که خودش هم بیماری کرونا را تجربه کرده و 14 روز در قرنطینه خانگی قرار گرفته بود از شهروندان خواست نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی حساس باشند و بدون ماسک از منزل خارج نشوند.
به خاطر حضور چند نفر مراجعه کننده دیگر، مصاحبه با خانم پزشک طولانی نبود، در سمت چپ سالن مرکز 16 ساعته مهاباد آزمایشگاهی برای انجام تست PCR قرار داشت و متصدی آن نیز با روی خوش من را به داخل اتاقش دعوت کرد.

پیام آذری


این کارشناس آزمایشگاه نیز گفت: افرادی که پزشک برای انجام تست PCR به آزمایشگاه معرفی می‌کند با استفاده از یک وسیله مخصوص از گلو و بینی آنان نمونه‌برداری و در یخچال نگهداری می‌شود تا برای آزمایشگاه مرجع در ارومیه ارسال شود.
سالار پیره‌بابی افزود: کار در آزمایشگاه از حساسیت خاصی برخوردار است زیرا ما از افراد نمونه‌برداری می‌کنیم که هم کار پرخطری است و هم باید بدون خطا و مشکل نمونه‌برداری انجام شود.
وی با بیان اینکه هم‌اکنون در دوره طرح قرار دارم و پس از سه ماه دیگر دوره طرحم که در مجموع 24 ماه است به پایان می‌رسد، اضافه کرد: با وجود اینکه ما که در این روزهای سخت در مراکز 16 ساعته با تمام توان کار می‌کنیم ولی از امنیت شغلی برخوردار نیستیم.
"پیره‌بابی" از مسوولان دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان‌غربی خواست در صورت امکان افرادی که داوطلبانه در ایام کرونا فعالیت کردند به صورت قراردادی بکارگیری یا طرح آنان برای مدتی دیگر تمدید شود.
در سالن مرکز 16 ساعته مردی میان‌سال نیز مشغول تمیزکردن سالن و خالی کردن سطل‌های زباله بود که توجهم را جلب کرد و از او خواستم اگر اجازه دهد عکسی هنگام کار از او داشته باشم.

پیام آذری


جلوتر آمد و گفت: حدود 20 سال است به عنوان نیروی خدماتی در بیمارستان امام خمینی(ره) مهاباد فعالیت می‌کنم و مدتی پیش به دلیل ابتلا به کرونا پنج روز در بخش ICU بیمارستان بستری بودم و به سختی از این بیماری نجات پیدا کردم.
چند سال قبل یکی از کلیه‌هایم را از دست دادم و اکنون با یک کلیه به زندگی ادامه می‌دهم محمد ناظری اضافه کرد: چند سال قبل یکی از کلیه‌هایم را از دست دادم و اکنون با یک کلیه به زندگی ادامه می‌دهم و خانواده‌ام از اینکه بهبودیافته کرونا هستم و در مرکز 16 ساعته کار می‌کنم، نگرانند.
وی از مسوولان بیمارستان و شبکه بهداشت و درمان مهاباد انتقاد کرد و افزود: در روزهای بسیار سخت کرونایی و در حالی که در بیمارستان بستری بودم هیچ کدام از همکاران به ملاقاتم نیامدند و کاش پس از بهبودی حداقل با یک شاخه گل پیروزیم بر کرونا را به من تبریک می‌گفتند.
وی گفت: علاوه بر این مرکز در چند مرکز جامع سلامت شهری دیگر هم کار می‌کنم و با توجه به اینکه دارای بیماری زمینه‌ای هستم از مسوولان درخواست می‌کنم در مرکز 16 ساعته فعالیت نداشته باشم.
از میان کسانی هم که برای تست کرونا به مرکز 16 ساعته مهاباد مراجعه کرده بودند، کسی حاضر به مصاحبه نشد.
با این امید که بتوانم درد دلهای کارکنان مرکز 16 ساعته مهاباد را به مخاطبان ایرنا برسانم با این مجموعه دلسوز و مدافعان سلامت خداحافظی کردم.
مهاباد با 240 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان‌غربی واقع شده است و این شهرستان ماه گذشته در وضعیت قرمز شیوع بیماری کرونا قرار داشت و اکنون در وضعیت هشدار قرار دارد.
برچسب‌ها
ویروس کرونا مهاباد بهداشت و سلامت
پروندهٔ خبری
کرونا در ایران؛ آخرین اخبار و گزارش‌ها

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/246536/16-ساعت-با-کرونا
بستن   چاپ