پیام آذری
اهمیت حسن خلق در زندگی
شنبه 2 دي 1396 - 4:31:11 PM
ایرنا - اجتماعی - آذربایجان غربی
آذری آنلاین - هفته نامه آذربایجان بیدار در جدیدترین شماره خود مقاله ای درباره ' اهمیت حُسن خلق در زندگی ' به قلم فرزانه اسدزاده منتشر کرده است.
در این مطلب می خوانیم: " مراسم عروسی برپا شده در چادر زلزله زده های مردم کرمانشاه نوید دهنده پیام های فراوانی می تواند باشد که ساده ترین آن رسیدن 2 زوج به یکدیگر و شروع یک زندگی مشترک است. این است که به نظر می رسد مهم نیست که جنس و تعداد سکه تان چه باشد. مهم این است که هر 2 روی سکه زندگی تان خوبی باشد و سرتاسر شفافیت و یک رنگی. حتما می دانید که سکه هرآدمی با دیگری فرق می کند، این تفاوت را می توان در چهره همه آدم ها به نظاره نشست؛ چهره ها یا همان ظاهر افراد حکایتی از خوشحالی، عشق، غم، عصبانیت، ناراحتی و... را دارند ولی آن روی سکه، باطن را نمی توان به این راحتی به تماشا نشست."
در ادامه این مطلب می خوانیم: " خلق و خو از جمله مصداق های صفت های انسانی به شمار می رود. این مسئله از نگاه اسلام به حدی حائز اهمیت است که یکی از توصیه های مهم اسلام درباره معیار انتخاب همسر، توجه به «حسن خلق» است. مردی در این زمینه با امام رضا (ع) مشورت و عرض کرد: یکی از بستگانم از دخترم خواستگاری کرده ولی اخلاق بدی دارد، حضرت فرمود: اگر بدخلق است، دخترت را به ازدواج او در نیاور (وسائل الشیعه، ج14، ص54)؛ چراکه دینداری و اخلاق از مهم ترین ملاک هایی است که باید هنگام انتخاب همسر مورد توجه قرار گیرند و اگر این 2 خصوصیت در کسی وجود نداشت، در ازدواج با او باید تردید کرد. همچنین قرآن کریم در آیه چهار سوره قلم در توصیف رسول خدا (ص) می فرماید که: «و راستی که تو را خویی والاست!»؛ شاید همین نکته برای اینکه بخواهیم به اهمیت داشتن اخلاق نیکو پی ببریم، کافی باشد که خدا یکی از ویژگی های مهم افرادی چون رسولش را خُلق و خوی والا می داند. اگر بخواهید میزان ارزش این خُلق عظیم را بدانید، کافی است به پاسخ امیرمومنان(ع) به کسی که درباره خُلق عظیم پیامبر(ص) سوال کرد، توجه کنیم که ایشان به او فرمودند که نعمتهای خدا را بشمار و او عرض کرد که نمی شود؛ آن حضرت فرمودند که خداوند همین نعمت های غیرقابل شمارش را کم می داند و این در حالی است که خُلق رسولش را عظیم می نامد. از اهمیت این کلام ها می توان به اهمیت داشتن خلق و خوی شایسته برای افراد مختلف پی برد. حسن خلق به دارابودن اخلاقهای خوب مثل صداقت، عفت کلام، نگاه پاک، امانتداری، فروتنی، بخشندگی و در کنار آن دوری از اخلاقهای بد؛ نظیر تندخویی، بیوفایی، کینه و حسادت و... را شامل می شود."
این هفته نامه در بخش " درون خود را آرایش کنیم" آورده است: " در نظر بگیرید جوانی برای بیرون رفتن از خانه ممکن است از ساعت ها قبل برای آماده سازی خود وقت صرف کند، اما برای آرایش درون خود مخصوصا اخلاق چه مدت زمان صرف می کند؟ خود آرایی تنها مختص به اینکه هر روز مدل موی مخصوصی را جلوی آینه درست کنید و لباس های اتوکشیده با فلان ادکلن و عطر مارک به آراستگی تان کمک کند، نیست! اگرچه رعایت نظافت و آراستگی در جایگاه خودش تایید شده، اما آنچه مکمل آراستگی ظاهری است آرایش باطن است. انسان باید خود را ملزم کند تا به اخلاق آراسته شود، برای مثال سفره ها به نوعی کلاس درس در اجتماع کوچکی چون خانواده به شمار می روند که متاسفانه این روزها کمتر خانوادهای را می بینیم که سر یک سفره بنشینند. این در حالی است که همین دورهمی ها آداب و رسوم را زنده و تغییر بر رفتارها ایجاد می کرده است."
در ادامه این مطلب در بخش " پدیده ای شوم به نام دو رویی " آمده است: " البته نباید از معیارهای نادرست خوش خلقی که در میان جامعه شایع است غافل شد و با تحلیلی صحیح از مفهوم اخلاق و آشنایی با معیارهای اخلاق مداری تفاوت میان یک شخص با اخلاق و بی اخلاق را مشخص کرد. بارها در میان صحبت های افراد شنیده ایم که از یک فرد به عنوان فردی بسیار با اخلاق و خوش برخورد تعریف می کنند، اما آیا درواقع این گونه است؟ آیا تنها داشتن چند رفتار مناسب و همراه با لبخند و متانت در برخوردهای اجتماعی برای داشتن صفت خوش اخلاقی کافی است؟ تجربه نشان داده همین افراد به ظاهر خوش اخلاق در جامعه در چند زمینه از زندگی شخصی خود دچار بحران های اخلاقی شدید هستند. اخلاق و مفهوم آن دارای گستره بسیار وسیعی است که باید به مرور و مطالعه آثار بزرگان به شناختی درست از آن دست یافت."
در بخش بازی ' خلق نیکو اکتسابی است یا موروثی' این مطلب آمده است: " امروزه با گسترش ارتباطات و پیشرفت روز افزون روابط اجتماعی متقابل تعریف اخلاق مداری هم در بخش های مختص خود تعریف می شود. برای مثال تعریف اخلاق مداری برای یک کارمند متفاوت است با تعریف آن برای یک نانوا یا یک راننده تاکسی یا مثلا یک پزشک، اگر اخلاق را به عنوان یک تعهد تعریف کنیم پس در هر شغلی متعهد بودن به انجام درست مسئولیت اخلاق مداری در همان شغل را نشان می دهد. اما اگر اخلاق را به مجموعه ای از صفات برتر روحی در انسان تعریف کنیم بحث متفاوت می شود. به هرحال نقطه مشترک در هر 2 تعریف توجه به نحوه شکل گیری رفتارهای اخلاق مدارانه در شخصیت هر انسان است. و آن نقطه مشترک این است که دست یافتن به هر ویژگی اخلاقی در زندگی نیازمند تربیت مداوم و تلاش در جهت نائل آمدن به آن خصوصیت است. صبور بودن، مهربان بودن، منظم بودن، بخشنده بودن و یا هر صفت اخلاقی دیگر چیزی نیست که انسان آن را یک شبه در خود به وجود بیاورد، یا اینکه صرفا یک ویژگی موروثی باشد، برای داشتن خلق نیکو تمرین و صبوری فراوان نیاز است. بهترین راه برای تقویت خلق و خوی شایسته، ایمان آوردن به حقایق دینی دنیوی و اخروی است. یادآوری وعده های الهی برای آنانی که راه خوبی را در پیش گرفته اند. پس بهترین راه مطالعه روایات و آیاتی است که در زمینه حسن خلق و سوء خلق وارد شده است. افرادی که در زندگی و روابط خود موفقتر و شادترند، سالم تر زندگی می کنند، روزی آنان بیشتر، دوست داشتنی تر و مورد احترام مردم هستند."
هفته نامه آذربایجان بیدار در ادامه این مطلب در بخش ' برجسته سازی موارد مثبت در زندگی' این گونه آورده است: " به بخش هایی از زندگی تان فکر کنید که خوب پیش می روند، نه آنانی که شما را آزار می دهند. موفقیت های گذشته را مرور کنید: قبل از ایجاد انگیزه در خودتان برای پیشبرد بیشتر امور در آینده، آنچه انجام داده اید را به خودتان یادآور شوید. عبادت کنید: انجام امور دینی و مذهبی، بیشترین تاثیر را بر رهایی از اضطراب و افسردگی دارد. خودتان را درمان کنید: اغماض ها و گذشت ها (بزرگ یا کوچک) می توانند هنگامی که احساس می کنید پایین افتاده اید، شما را بالا بکشند. آنها موجب می شوند که شما احساس خاص و ویژه کنید. داوطلب بشوید: کارهای داوطلبانه و فعالیت در خیریه ها، احساس بهتر بودن را به ما می دهند. ورزش از بهترین راههای تغییر حالت بد انسان، افزایش انرژی و کاهش فشار و استرس است."
در ادامه این مطلب می خوانیم: " رفتار شاد داشته باشید: لبخند زدن و داشتن چهره شاد موجب از بین رفتن مشکلات نمی شود اما به بهبود حالت و خلق کمک میکند. تاکیدتان بر آینده باشد، اگرچه نمی توانید گذشته را دوباره بنویسید اما می توانید از آن درس بگیرید. تصمیم بگیرید که دفعه بعد، بهتر و سخت تر کار کنید. برای افسوس خوردن، حدی را قائل شوید. به خودتان بگویید: امروز صبح درباره خودم احساس تاسف میکنم اما امروز بعد از ظهر به زندگیام توجه خواهم کرد و مسائل صبح را کنار می گذارم."
منبع: هفته نامه آذربایجان بیدار
8135/ 2093
** خبر: شهین بیدادرس ** انتشار: صابر چهرقانی

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/26866/اهمیت-حسن-خلق-در-زندگی
بستن   چاپ