پیام آذری
ارومیه با رایحه خوش شکوفه های زرد بیدمشک به پیشواز بهار می رود/ برگزاری جشنواره بیدمشک به همت شهرداری ارومیه
یکشنبه 27 اسفند 1396 - 11:04:06 AM
شهرداری آذربایجان غربی
آذری آنلاین - بهارطبیعت درآذربایجان غربی به ویژه ارومیه با شکوفه دادن درختان بیدمشک به عنوان اولین شکوفه های نخستین روزهای بهاری شروع می شود و شکوفه کردن آن یادآورآغاز بهارو نوزایی طبیعت است، با برداشت شکوفه های بیدمشک، بازار و معابر لبریزازعطرروح انگیز و مطبوع شکوفه های زیبای آن می شود.
به گزارش اداره اطلاع رسانی و امور بین الملل شهرداری ارومیه، بیدمِشک ( سالیکس کاپری) درخت یا درختچه ای زینتی است که دارای گل های زرد کم رنگ به شکل دم گربه است، ارتفاع درخت بید مشک به 9 متر می رسد و این درخت، گیاهی است از نژاد بید که اندازه آن از بید معمولی کوچک تر ولی سنبله های آن دارای اسانس معطری هستند که این درخت به صورت درختچه هایی درکنار نهرها یا در حاشیه باغ های شهرهای آذربایجان غربی بخصوص در شهرهای ارومیه، سلماس و خوی کاشته می شود می توان دید.
شکوفه های بیدمشک معمولا هفته های آخر اسفند ماه باز و عرق کشی از آن نیز به صورت سنتی و صنعتی دراواخر اسفند و اوایل بهار انجام می شود، عرق بیدمشک مهمترین فرآورده این شکوفه هاست که از سالیان دور توسط ساکنان آذربایجان غربی تهیه و به بازار مصرف عرضه شده است.
شکوفه های بیدمشک که در اصطلاح محلی (پیش پیشا) خوانده می شود علاوه برتهیه عرق آن به عنوان شربت گوارا برای میهمانان نوروزی، در صنعت نقل سازی منطقه نیزبه کار می رود به طوری که نقل بیدمشک ارومیه به ویژه نوع ابریشمی آن یکی از نقل های پرطرفدارمسافران به این شهر و همچنین درایران و آن سوی مرزها نیز به عنوان سوغات خاص این دیار زبانزد عام و خاص است .
برگزاری جشنواره بیدمشک در ارومیه
بر این اساس رئیس سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری ارومیه از برگزاری جشنواره بیدمشک در بازارچه ساوالان ارومیه خبر داد و گفت: این جشنواره در روزهای 6 تا هشت فروردین و یا 16 تا 18 فروردین سال 97 برگزار می‌شود.
احد یوسفی بیان کرد: جشنواره بیدمشک به منظور احیای سنت‌های دیرینه و انتقال آن به نسل جوان و معرفی گیاه بیدمشک به عنوان گیاه دارویی و نماد ارومیه وآذربایجان غربی و برند سازی آن برگزار می شود.
موعد نوشیدن عرق‌ بیدمشک رسیده است
برای اهالی این شهر چیز عجیبی نیست که قدم به قدم و مقابل در باغ هر کلبه کوچک جاده‌های اطراف شهر، دیگ‌های بزرگی است که خانواده باغدارها مشغول پختن رب یا گرفتن عرقیانی مثل بیدمشک، بادرنج بویه و نعناع هستند. دیدن این مناظر و بوییدن این گیاهان بسیار جذاب و دیدنی است. در واقع ارومیه یکی از قطبهای تولید عرقیات گیاهی در کشور است که بخش اعظم آن را نیز عرق بیدمشک تشکیل می دهد.
تهیه عرق بید مشک در آغازین روزهای بهار یکی از سنتهای خانواده های آذربایجانی به ویژه خانواده های ارومیه ای است که به شکل سنتی انجام می پذیرد و این امر به عنوان یک سنت ویژه با آیینهای خاصی و به وسیله دستگاههای تعریق صورت می‌گیرد.
وسایل تعریق در ارومیه که به زبان محلی نی قازان گفته می شود شامل یک دیگ و یک کلاهک است که کلاهک آن به شکل مخروط ساخته شده و دارای یک محفظه آب سرد است که به محض گرم شدن عوض می شود.
مردم این دیار سعی می کنند تا قبل از شروع بارندگی های بهاری «یش پیشا» ها را چیده و عرق آنها را بگیرند چراکه برخورد باران با این شکوفه ها و نشستن قطره های باران بر روی آن ، کیفیت و مطلوبیت عرق گرفته شده را می کاهد.

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/39010/ارومیه-با-رایحه-خوش-شکوفه-های-زرد-بیدمشک-به-پیشواز-بهار-می-رود--برگزاری-جشنواره-بیدمشک-به-همت-شهرداری-ارومیه
بستن   چاپ