پیام آذری
بازنشر:
هفت سینی نو با سبزه ای از درختِ همیشه سبز
دوشنبه 28 اسفند 1396 - 09:57:10
آذری آنلاین - مهاباد- سبزه گندم و عدس به عنوان نمادی از تداوم حیات و زایش همواره یکی از سین های سفره نوروزی ایرانیان است؛ سبزه ای که هزاران تن از بهترین منابع غذایی را به هدر می دهد و امکان کاشت آن با دانه های درختان همیشه سبزی چون پرتقال، نارنج و لیمو وجود دارد.
به گزارش ایرنا دانه مرکبات در ماه های منتهی به آخر سال به وفور در هر خانه ای یافت می شود و کاشت آن با دستان شایسته کدبانوهای ایرانی حرکتی خلاقانه در مسیر مصرف بهینه گندم و عدس به شمار می رود.
سبزه مرکبات زیبایی های منحصربفردی دارد و کاشت و پرورش اصولی آن به تولید میلیون ها اصله نهال در سطح کشور منجر می شود.
به گفته یک کارشناس کشاورزی هر کدام از 20 میلیون خانوار ایرانی اگر به اندازه 100 گرم در مصرف بیهوده گندم یا عدس در روزهای پایانی سال صرفه جویی کنند، 2 هزار تن از این محصولات استراتژیک در سطح کشور صرفه جویی می شود.
عبدالرحمن کلیجی ادامه داد: در صورت انتقال هر یک از دانه های سبز شده مرکبات به باغچه و پرورش آنها پس از تعطیلات نوروزی، میلیون ها اصله نهال نیز در کشور پرورش می یابد.
یکی دیگر از کارشناسان کشاورزی در خصوص نحوه پرورش سبزه از دانه های مرکبات گفت: کاشت سبزه با دانه پرتقال، نارنج و لیمو باید حدود 14 روز قبل از عید نوروز آغاز شود.
دکتر حسین عزیزی اظهار کرد: دانه های مرکبات باید تا 24 ساعت در داخل آب بماند و سپس پوست آن کنده شده و خشک شود؛ به گفته وی دانه های خشک باید با دقت و به صورت مرتب در خاک سبک (گلدان یا ظرف) کاشته شود.
وی ادامه داد: پس از کاشت دانه، روی آن لایه نازکی از خاک ریخته و با سنگ های ریز پوشانده می شود؛ ته ظرف یا گلدان نیز باید حفره ای برای خارج شدن آب داشته باشد تا آبیاری موجب پوسیدگی نشود.
وی ادامه داد: مرطوب نگه داشتن دانه در 2 روز اول از طریق پاشیدن آب و کشیدن پلاستیک بر روی آن ضروری بوده و گلدان باید در محل آفتابگیر قرار بگیرد.
یک فعال محیط زیست نیز با انتقاد از دور ریختن سبزه ها در روز طبیعت، گفت: کاش در محل های اتراق مردم در روز طبیعت، جعبه هایی برای جمع آوری این سبزه ها تعبیه شود تا روستاییان و دامداران برای تغذیه دام و طیور از آنها استفاده کنند.
به گفته توحید محمودپور، 50 درصد از گاز متان موجود در جو (که جزو گازهای گلخانه‌ای بوده) حاصل رهاسازی زباله های تر در طبیعت است.
مدیرعامل جمعیت حمایت از حیات طبیعی و زیستی 'یارپاق' خوی نیز جایگزینی کشت نهال یا دانه های مرکبات به جای سبزه را مورد تاکید قرار داد و گفت: نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از محیط زیست از مهم ترین برنامه های برخی از سمن های فعال در سال های اخیر به شمار می رود.
به گزارش ایرنا استفاده از گندم و عدس برای کاشت سبزه نوروزی در سال های اخیر با اعتراض برخی از فعالان محیط زیست همراه بوده اما متاسفانه فرهنگ آن هنوز در سطوح مختلف جامعه نهادینه نشده است.
2093/3093
** گزارشگر: پیمان پاکزاد

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/39111/هفت-سینی-نو-با-سبزه-ای-از-درختِ-همیشه-سبز
بستن   چاپ