پیام آذری
معاون سازمان محیط زیست:
دریاچه ارومیه درشرایط تثبیت قراردارد/2سال ازبرنامه احیا عقب هستیم
پنجشنبه 4 مرداد 1397 - 9:22:20 AM
مهر
پیام آذری - ارومیه- مدیردفتر تحقیق و برنامه‌ریزی ستاد احیا دریاچه ارومیه گفت: دریاچه ارومیه از زمان فعالیت ستاد احیای دریاچه ارومیه تا کنون به مرحله تثبیت رسیده و الان نیز در این دوره قرار دارد.

 مسعود تجریشی  در گفتگو با خبرنگاران در خصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و طرح های ستاد احیا اظهارداشت: تراز دریاچه ارومیه در سال 93 زمان آغاز بکار ستاد احیای دریاچه 1270.32 متر و سطح آن یک هزار و 790 کیلومتر با میزان آب 1.1 میلیارد متر مکعب بود.
وی ادامه داد: این آمارها در سال گذشته با توجه به فعالیت این ستاد و طرح های در دست اجرا به 1270.56 متر با سطح دو هزار و 70 کیلومتر با میزان آب 1.6 میلیارد مترمکعب رسید و امروز نیز بر اساس آخرین آمار هم اکنون سطح تراز دریاچه ارومیه به 1270.58 متر با وسعت دو هزار و 93 کیلومتر با حجم آب 1.64 میلیارد مترمکعب است.
تجریشی خاطرنشان کرد: با مقایسه آمارها سطح تراز دریاچه ارومیه با فعالیت این ستاد احیای دریاچه ارومیه در سال 93 و تا امروز 26 سانتیمتر افزایش نشان می دهد این در حالی است که قبل از فعالیت ستاد از سال 73 تا سال 93 در طول 20 سال با وجود بارش مناسب یا نبود بارش هر سال تراز دریاچه ارومیه 40 سانتیمتر کاهش می یافت.
دریاچه ارومیه در مرحله تثبیت قرار دارد
تجریشی با تاکید بر اینکه این آمارها علاوه بر اینکه بیانگر بهبود نسبی دریاچه ارومیه بوده و تمام اظهارات کارشناسان و غیرکارشناسان مبنی برخشک شدن کامل دریاچه ارومیه تا سال 95 را رد کرد گفت: هم اکنون دریاچه ارومیه در مرحله تثبیت قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه به دلیل کمبود و عدم تخصیص به موقع اعتبارات طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه دو سال از برنامه احیای عقب هستیم افزود: هم اکنون در حال ورود به مرحله احیای هستیم البته اگر اعتبارات مورد نیاز به موقع تخصیص یابد طرح ها نیز با شتاب بیشتری پیگیری می شوند.
مدیردفتر تحقیق و برنامه‌ریزی ستاد احیا دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه هم اکنون با چالش جدی در بخش آب در کشور مواجه هستیم عنوان کرد: این موضوع امروز به موضوع اقتصادی، سیاسی، معیشتی و حتی امنیتی در برخی مناطق کشور تبدیل شده است و مختص دریاچه ارومیه نیست.
تجریشی کاهش بارشها، توسعه بی رویه و بدون کارشناسی اراضی کشاورزی، سدسازی به همراه مصرف بی رویه آبهای زیرزمینی را از مهمترین دلایل بودجود آمدن بحران دریاچه ارومیه دانست و گفت: در دهه 70 در حوضه آبریز دریاچه ارومیه سالانه 8.7 میلیارد مترمکعب آب تجدید پذیر با بارش 385 میلیمتر بارش داشتیم که این امر موجب توسعه اراضی کشاورزی با تغییر الگوی کشت به سمت محصولات آب بر، افزایش سد سازی در منطقه شد.
معاون سازمان محیط زیست آذربایجان غربی گفت: با افزایش سد سازی و نیز توسعه اراضی کشاورزی مصرف آب در این حوضه افزایش قابل توجهی یافته و میزان آب تجدید پذیر سالانه به 7 میلیارد مترمکعب کاهش یافت که با کاهش آن استفاده بی رویه از آبهای زیرزمینی نیز افزایش یافت که در نتیجه با کاهش میزان بارشها و افزایش مصرف آب از اواخر دهه 70 تا سال 84 سطح تراز دریاچه ارومیه نیز شروع به کاهش کرد.
یک هزارو 137 میلیارد تومان برای طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه تخصیص یافت
تجریشی با اشاره به اینکه با ادامه کاهش بارش و خشکسالی به همراه استفاده بالای آب در بخش کشاورزی از سال 73 تا سال 92 الی 93 میزان ورودی آب دریاچه ارومیه سالانه از 3 میلیارد مترمکعب به 500 میلیون مترمکعب در سال 93 رسید ادامه داد: سال 92 خشک شدن کامل دریاچه ارومیه در صدر تمامی اخبار رسانه ها قرار گرفت که با روی کار آمدن دولت یازدهم احیای دریاچه ارومیه در دستور کار جدی قرار گرفت.
وی اضافه کرد: از سال 93 با آغاز فعالیت ستاد احیای ارومیه به شکل جدید پس از انجام کارهای مطالعاتی و تخصصی با حضور بیش از 700 متخصص کشور به همراه 50 متخصص خارجی طرح های ستاد احیا در شش بسته و 27 طرح به دولت ارائه و فعالیت های احیای دریاچه آغاز شد.
تجریشی اظهارداشت: احداث تونل تامین بخشی از حق آبه زیست محیطی دریاچه ارومیه از سمت جنوب غرب کشور، انتقال آب از طریق تصفیه خانه ها در 13 شهر، کاهش 40 درصدی مصرف آب در حوضه آبریز به همراه تغییر الگوی کشت از مهمترین اقدامات ستاد احیای دریاچه ارومیه است که در دست اجرا هستند.
مدیردفتر تحقیق و برنامه‌ریزی ستاد احیا دریاچه ارومیه با تاکید بر اینکه با اجرای طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه توانسته ایم وضعیت دریاچه ارومیه را به مرحله تثبیت برسانیم گفت: متاسفانه به دلیل مشکلات اقتصادی که گریبانگیر کشور است دو سال از برنامه احیای دریاچه عقب هستیم اما با وجود وضعیت نامناسب اقتصادی دولت مصمم به تامین اعتبارات مورد نیاز طرح های احیای دریاچه ارومیه است و دریاچه را هیچ وقت فراموش نکرده است.
تجریشی با اشاره به اینکه در زمان آغاز بکار ستاد احیای دریاچه ارومیه اعتباری بالغ بر سه هزار و 782 میلیارد تومان به تصویب رسید گفت: از این اعتبار تاکنون یک هزار و 137 میلیارد تومان معادل 30 درصد تخصیص یافته است که 60 درصد این اعتبار در استان آذربایجان غربی، 34.5 درصد در آذربایجان شرقی، چهاردرصد استان کردستان و نیز 1.5 درصد نیز توسط دفاتر ستاد احیای دریاچه ارومیه در دانشگاه های ارومیه، تبریز و نیز دانشگاه شریف تهران هزینه خواهد شد.
60 درصد کانون های ریزگرد در حوضه آبریز دریاچه ارومیه کنترل کرده ایم
معاون سازمان محیط زیست کشور در خصوص کانون های ریزگرد در منطقه افزود: یکی از مهمترین اثرات منفی خشک شدن دریاچه ارومیه وجود ریزگردهای شنی همراه نمک است که نه تنها معیشت و سلامت مردم منطقه بلکه کل کشور را تهدید می کند است.
وی اظهارداشت: در این راستا تلاش داریم در طول سه سال باقی مانده از فعالیت دولت دوازدهم سطح تراز دریاچه ارومیه را تا یک متر افزایش دهیم تا ضمن بهبود نسبی دریاچه تمام کانون های ریزگرد در این منطقه به زیر آب برود.
تجریشی با اشاره به اینکه خیلی از افراد و گروه ها این تصمیم دولت منبی بر افزایش یک متری تراز دریاچه ارومیه تا پایان عمر فعالیت دولت را موضوع انتخاباتی می دانند گفت: این در حالی است که این تصمیم یک پشتوانه کارشناسی داشته و به هیچ وجه انتخاباتی نیست چرا که تحلیل ها نشان می دهد اگر یک متر سطح تراز دریاچه ارومیه افزایش یابد کانون های بحرانی و ریزگردها به صورت کامل کنترل و مهار می شود.
مدیردفتر تحقیق و برنامه‌ریزی ستاد احیا دریاچه ارومیه از شناسایی 6 کانون ریزگرد در منطقه خبر دادو افزود: وسعت این کانون ها از هشت هزار تا 22 کیلومتر تخمین زده شده که توانسته ایم با اعتبارات اختصاص داده شده این کانون ها را کنترل کنیم.
تجریشی در خصوص انتقال آب از دریای خزر، وان ترکیه نیز گفت: تمام این طرح ها در حد مطالعات بوده و هیچ کدام با هدف عملی کردن این طرح ها مطرح نیستند و نتایج مطالعات نیز نشان داده که آب این دریا و دریاچه مناسب دریاچه ارومیه نیست.
ریزگردهای نمکی بر روی سلامتی انسان به خصوص سرطان بی تاثیر بوده است
معاون سازمان محیط زیست کشور در خصوص کمک های خارجی برای احیای دریاچه ارومیه نیز افزود: همچنین فائو برابر 3.84 میلیارد دلار با کمک کشور ژاپن برای انجام مطالعات در چهار حوزه معیشت، کشاورزی پایدار، حسابداری آب و ظرفیت‌سازی نیروی انسانی یاری داشته است.
مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه در خصوص تاثیر ریزگردهای نمکی بر سلامت مردم منطقه گفت: طبق مطالعاتی که بر روی تاثیرات خشک شدن دریاچه ارومیه بر روی سلامتی انسان در استان صورت گرفته که نتایج آن بی‌اثر بودن نمک‌ها و ریزگردهای دریاچه ارومیه بر روی سلامتی انسان از جمله سرطان بوده است هر چند تداوم شرایط بحرانی و عدم مهار کانون های ریزگرد می تواند معیشت مردم منطقه را به صورت جدی تهدید کند.
وی در خصوص مجوزهای برداشت نمک از دریاچه نیز عنوان کرد: مجوز برداشت نمک از بستر دریاچه ارومیه در سال های گذشته تنها مختص کارخانه شیشه آذربایجان شرقی بوده البته امروز چندین نقطه برای برداشت نمک مشخص شده است که اگر هر سرمایه گذاری به رعایت مسائل زیست محیطی در صدد برداشت نمک برآیند مجوز های لازم صادر می شود.
تجریشی خاطرنشان کرد: هر سرمایه‌گذاری که بتواند ضمن رعایت مسائل زیست محیطی موجب درآمدزایی شود مجوزهای لازم برای برداشت نمک در آذربایجان‌غربی نیز صادر می‌شود و میزان نمک‌های کف دریاچه ارومیه 10 میلیارد تن برابر با مصرف 1.2 تن به ازای هر فرد بر روی کره زمین است.

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/66532/دریاچه-ارومیه-درشرایط-تثبیت-قراردارد-2سال-ازبرنامه-احیا-عقب-هستیم
بستن   چاپ