پیام آذری

آخرين مطالب

بدرود دود مقالات

بدرود دود
  بزرگنمايي:

پیام آذری -

پیام آذری


همین بهانه‌ای شد تا با کارشناسان و متخصصان این حوزه همکلام شده‌ و از روش‌های موفق برای ترک سیگار بپرسیم؛ روش‌هایی که همه کارشناسان به اتفاق معتقد هستند که همه آنها با در نظر گرفتن یک نکته اساسی و مهم به ثمر خواهد رسید و آن هم این‌که قبل از واردشدن به مسیر زندگی منهای دود از خودتان بپرسید چرا می‌خواهید سیگار را ترک کنید؟ اگر جواب این سوال را می‌دانید، قدم اول و اصلی را برداشته‌اید.
«اگر سیگار می‌کشم، دلیل بر این نیست که به آن علاقه دارم.» این را یکی از کسانی می‌گوید که بیشتر از 30سال است سیگار از گوشه لبش کنار نرفته است؛ کسی که بارها برای کنار گذاشتن آن تلاش‌کرده ولی هنوزسیگار در دستش است و وقت و بی‌وقت سراغش می‌رود. این همان مساله‌ای است که بسیاری از افراد گرفتار به دخانیات به آن دچار شده‌اند و باوجود علاقه‌ای که نیست، باز هم دست‌کشیدن از آن برایشان سخت و دشوار است.
به همین دلیل است که بیشتر کارشناسان این حوزه از اراده و تصمیم به‌عنوان اولین قدم در مسیر ترک سیگار و سایر دخانیات یاد می‌کنند‌.
حسن آذری‌ پور، عضو کارگروه آموزش و ارتقای سلامت ستاد کشوری کنترل دخانیات مهم‌ترین ابزار برای ترک را اراده و میل شخصی افراد می‌داند و می‌گوید: «فرد خودش باید بخواهد؛ کم پیش آماده که فشارهای خارجی و زور و اجبار کسی دیگر بتواند فرد سیگاری را موفق به ترک کند. اگر خودش بخواهد، راه برایش ممکن‌تر خواهد بود.»
او معتقد است هر وقت شخص به بلوغی برای تصمیم به ترک رسید، ابزارهای کمکی برای به سرانجام رسیدن این تصمیمش وجود دارد که می‌تواند از آنها کمک بگیرد: «مثلا استفاده از جایگزین‌های نیکوتین‌دار موجود در داروخانه‌ها مانند آدامس یا برچسب نیکوتینی، دومین قدم برای این راه نه‌چندان دشوار و یکی از روش‌های موفق برای ترک دخانیات است؛ در واقع با این عمل، ما از روش جایگزین استفاده کرده‌ایم.» مثال روش جایگزینی در تربیت کودک را شنیده‌اید؟ همان که می‌گوید اگر کودک شما، گوشتکوب به دست به سمت تلویزیون رفت تا آن را بشکند، گردو به او بدهید و بگویید این را بزن و بشکن. ماجرا این است کودک بالاخره می‌خواهد چیزی را بشکند و برایش فرقی بین تلویزیون و گردو وجود ندارد؛ افرادی که به دخانیات اعتیاد دارند هم یعنی به نیکوتین اعتیاد دارند؛ پس نیکوتین هم شبیه همان رفتار کودک است و فرد باید به آن برسد و خیلی فرقی برایش نخواهد داشت که چطور آن را دریافت کند: «ضررهایی که دخانیات به سلامت فرد می‌رساند، نه از نیکوتین بلکه ناشی از سایر مواد موجود در سیگار است؛ بنابراین مصرف نیکوتین به تنهایی یکی از آن راه‌هایی است که هوس سیگار را از بین می‌برد و در عوض مضرات سیگار را هم ندارد.»
همراه روزهای ترک
‌ کارشناسان معتقدند تصمیم یک‌نفره برای ترک سیگار راه را کمی سخت می‌کند و‌ بهتر است همراهانی هم در این مسیر شخص را همراهی کنند؛ آذری‌پور می‌گوید: «بهتر است فرد سیگاری، تصمیم خودش را برای ترک دخانیات با دیگر اعضای خانواده به اشتراک بگذارد و به آنها بگوید که دیگر نمی‌خواهد سیگار و قلیان بکشد و به او کمک کنند. مثلا گاهی به جای این‌که سیگار بکشد، لازم است که وقتش را در کنار شما و با شما بگذراند، پس حوصله او را داشته باشید.»
او می‌گوید بدخلقی یکی دیگر از اثرات ترک سیگار است که پیامدهایی برای خانواده دارد: «فرد سیگاری، در زمان تلاش به ترک سیگار، ممکن است بداخلاق و عصبی شود؛ بنابراین باید به همراهان خود بگوید که طی این مدت، خستگی، بی‌حوصلگی و اخلاق بد او را تحمل کنند و هوایش را داشته باشند تا بتواند از این مرحله عبور کند.» اما او از ترک دو نفره و چند نفره هم به عنوان یکی از روش‌های موفق ترک سیگار نام می‌برد و می‌گوید: «خیلی از سیگاری‌ها، در محل کار همکار یا دوستی دارند که با همدیگر سیگار می‌کشند؛ چه بهتر که بتوانیم او را هم به‌صرافت ترک سیگار بیندازیم و یک نفر دیگر را با خودمان همراه کنیم چون اقدامات گروهی همیشه بهتر از اقدامات فردی جواب می‌دهد.» آذری‌پور معتقد است که اعضای گروه می‌توانند یاریگر یکدیگر برای رسیدن به هدف‌شان باشند؛ پس بگردید و یار خود‌ را برای رسیدن به قله زندگی بدون دود پیدا کنید.
فرآیند را دریاب
بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه دخانیات معتقدند که کنار گذاشتن دخانیات و آغاز زندگی منهای دود، متکی به یک کار و یک روش نیست بلکه یک فرآیند و مجموعه‌ای از چند عملکرد است؛ موضوعی که زهرا حسامی، مسوول درمان مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات هم به آن معتقد است: «ما نمی‌توانیم برای ترک دخانیات، فقط دارو تجویز کنیم که فلان قرص و دارو را بخورید تا بتوانید سیگار و قلیان را ترک کنید. در عین حال که نمی‌توانیم بگوییم فقط اراده و همت داشته باش تا بتوانی به نتیجه برسی؛ در واقع همه اینها زمانی جوابگو خواهد بود که با همدیگر انجام شود وگرنه احتمال این‌که هرکدام از این روش‌ها به‌تنهایی به نتیجه نرسد، زیاد است.»
حسامی بهترین درمان را مجموعه‌ای از درمان‌های دارویی و غیردارویی می‌داند و می‌گوید: «در فرآیند ترک سیگار، ترکیبی از تجویزهای دارویی پزشک همراه با رفتار درمانی می‌تواند موثر باشد چرا که قسمت مهمی از تمایل به سیگارکشیدن، جنبه روحی و روانی دارد؛ بنابراین فرد باید یاد بگیرد در موقعیت‌های خاص چه رفتارهای ساده‌ای را جایگزین سیگار کشیدن کند. برای همین است که تاکید داریم افراد تصمیم‌گیرنده باید به مراکز تخصصی دولتی یا غیردولتی ترک سیگار مراجعه کنند که به‌صورت رایگان یا با پرداخت هزینه بسیار ناچیزی، آنها را در به پایان‌رساندن این فرآیند کمک کنند.»
انگیزه‌ات را بنویس
پیشنهادهای دیگری هم برای افرادی که می‌خواهند اولین قدم‌های ترک سیگار را خودشان به‌تنهایی و بدون کمک موسسات بردارند وجود دارد‌، مثل نوشتن دلیل و انگیزه‌‌ برای ترک سیگار.
زهرا حسامی دراین‌باره به ما می‌گوید: «اگر بخواهم از مصداق‌های موفق‌مان در کنار گذاشتن سیگار بگویم، باید به افرادی اشاره کنم که علت‌های ترکشان را می‌نویسند. در واقع ما از آنها می‌پرسیم که انگیزه‌تان برای ترک چیست؟ و آنها می‌نویسند سلامت خودشان، خواست خانواده‌شان، الگوبودن برای فرزندشان و... که همه اینها می‌تواند در مصمم‌بودن در این راه، کمک‌حالشان باشد.» و بعد از آن، تغییر عادت‌های سیگارکشیدن هم یکی دیگر از اقداماتی است که در دلزده‌کردن فرد از سیگار می‌تواند موثر باشد: «مثلا فردی که عادت کرده سال‌ها یک نوع سیگار بکشد، می‌تواند نوع سیگارش را عوض کند؛ زمان مشخص بعد از صبحانه، بعد از چای یا هر زمان دیگری را که همیشه عادت به مصرف سیگار داشته است، تغییر بدهد و سیگار کشیدنش را به زمانی دیگر غیر از وقت همیشگی تغییر بدهد. جایش را عوض کند و روزهای اول تصمیم به ترک، در همان جای همیشگی‌اش، مثلا در کنج تراس خانه سیگار نکشد.» در واقع برهم‌زدن عادت‌های همیشگی در این فرآیند، باعث کم‌شدن لذت از آن می‌شود و همین اتفاق مثبتی برای یک ترک موفق خواهد بود.
تعهد به تصمیم
همزمان با شیوع ویروس کرونا، سازمان بهداشت‌جهانی هم موضوع ترک سیگار را جدی گرفته است؛ آنقدر که برای انتخاب شعار امسالش روی تعهدی که افراد سیگاری برای ترک به آن لازم دارند، دست گذاشته است؛ موضوعی که غلامرضا حیدری، رئیس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات هم به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: «یکی از راهکارهای فرد برای ترک دخانیات به هر شکلی، شناخت خودش است؛ او چقدر خودش را می‌شناسد؟ چقدر به سیگار وابسته است؟ اگر چندبار ترک و دوباره شروع کرده، اگر در 30دقیقه اول صبح دخانیات مصرف می‌کند و اگر معمولا روزی بیشتر از 20نخ سیگار می‌کشد، او وابستگی بالایی به دخانیات و نیاز به تعهدی قوی‌تر برای تصمیمش دارد؛ در غیر این صورت موفق نخواهد شد.»
در واقع حیدری معتقد است که با یک حرف بی‌‌هوا و براساس یک تصمیم هیجانی، نمی‌توان قید این حد از وابستگی را زد: «او باید خودش را فردی غیرسیگاری ببیند، تعهد بدهد و برای هدفش برنامه‌ریزی داشته باشد. کم نبوده‌اند افرادی که بعد از سال‌ها سیگارکشیدن، به‌یک‌باره آن را کنار گذاشته‌ و دیگر سراغش نرفته‌اند؛ این همان تعهدی است که از آن حرف می‌زنم.»
درواقع حیدری، جنبه روانی مصرف دخانیات را از هر مساله‌ای بالاتر می‌داند و معتقد است که بهتر است پیش از هرچیزی اول بر این جنبه‌ها و وابستگی‌های درونی‌مان کار کنیم و آن‌وقت سراغ دیگر روش‌های درمانی مانند مصرف نیکوتینی غیر از سیگار برویم: «فرد سیگاری باید بنشیند و فکر کند که با مصرف سیگار و قلیان و سایر دخانیات، چه چیزی به‌دست می‌آورد؟ چه چیزی را از دست می‌دهد؟ اگر جواب خوبی برای این سوال‌ها پیدا کرد، آن‌وقت است که می‌تواند سراغ روش‌های درمانی و کلینیک‌ها و موسسات مخصوص این حوزه برود.» در غیر این صورت قدم اول را درست برنداشته است‌.
نرگس خانعلی‌ زاده - جامعه / روزنامه جام جم

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/378622/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شیوه صحیح آفتاب‌گرفتن بدون آسیب به پوست

پاکسازی کبد چرب و چربی سوز ترین دمنوش لاغری ها کدام هستند؟

آپنه خواب به قدرت حافظه آسیب می رساند

جدیدترین کمپین برند آمبرلا با نام سفر خوشبو

شیوع «تب طوطی» در اروپا؛ تایید مرگ 5 بیمار تاکنون

نوشابه‌های رژیمی احتمال ابتلا به بیماری قلبی را تا 20 درصد افزایش می‌دهد

کمبود آهن عاملی برای ابتلا به کرونای طولانی

دانشمندان برای اولین بار به کمک سلول‌های بنیادی «اندام‌های کوچک» ساختند

روند افزایشی مسمومیت با شوینده‌ها طی سال‌های اخیر

سازمان نظام پزشکی : 80 درصد افراد دچار اختلالات ستون فقرات هستند

خطرات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه

مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه چه مضراتی دارد؟

ابتلا به نقرس با مصرف این نوشابه‌ها

حل مشکلات انتقال آب به دریاچه ارومیه

تعداد داروخانه‌های شهرستان خوی به 2 برابر افزایش یافت

تهدیدات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه

در ارومیه چه خبر است؟ از قمه کشی رعب آور تا کورس های شبانه (فیلم)

دستگیری 4 نفر از اراذل و اوباش درگیری شب گذشته ارومیه

شناسایی و دستگیری عوامل نزاع و درگیری در ارومیه

اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب از سرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله

پرداخت 15 میلیارد تومان تسهیلات به مشاغل خانگی در مراغه

بیش از 260 کیلومتر پروژه آزادراهی و بزرگراهی در آذربایجان شرقی در حال احداث است

زنان باردار از این مشکل بهداشتی بی‌خبرند

پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول

اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله

آذربایجان‌شرقی منتظر خبرهای خوب در حوزه راه است

تصرف و برداشت غیر مجاز بستر رودخانه تا گرانفروشی توسط ماسه شویی‌ها در اهر

ساعت و ترکیب احتمالی تراکتور - ذوب‌آهن در جام حذفی (امروز جمعه 7 اردیبهشت)

افتتاح 8404 واحد نهضت مسکن ملی در آذربایجان‌شرقی

رقابت 52 هزار نفر برای ورود به دانشگاه در آذربایجان‌غربی

آغاز واکسیناسیون حجاج در آذربایجان شرقی

گردهمایی مددکاران ترویجی شهرستانهای ارومیه، نقده و اشنویه

افتتاح هشت هزار و 404 واحد مسکونی در آذربایجان شرقی

4 کشته و مصدوم در تصادف محور مرگنلر-چایپاره

وزیر راه از قطعه ششم آزادراه تبریز- ارومیه بازدید کرد

دستور رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی به دادستانها و فرمانده نیروی انتظامی

هشت هزار و 404 واحد نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی افتتاح شد

بوکان در سکوی نخست المپیاد آماده آذربایجان غربی

تخصیص اعتبار فوری برای آزادراه‌های آذربایجان شرقی

دستگیری عوامل نزاع و درگیری در پل قویون ارومیه

ارتباط میکروپلاستیک‌ها با حمله قلبی

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

میزان ماندگاری تزریق مزوژل جالپرو چقدر است؟

درمان تومورهای مغزی با فناوری شتاب‌دهنده ذرات «سرن»

زیبایی‌های غیرمتعارف؛ از «نصف کردن زبان» تا «گوش الاغی»

جدیدترین آمار مبتلایان و قربانیان کرونا در جهان

ابداع یک فناوری جدید برای درمان ناباروری

هشدار؛ این دارو تقلبی است

قطعی‌ترین درمان ریزش مو در زنان چیست؟