پیام آذری

آخرين مطالب

مهر گزارش می‌دهد؛

ساخت یخ توسط ایرانیان در صدها سال قبل مقالات

ساخت یخ توسط ایرانیان در صدها سال قبل
  بزرگنمايي:

پیام آذری - تبریز- یخچال‌های طبیعی در گذشته‌ها در هر محله‌ای وجود داشت که اغلب برای تولید یخ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می‌گرفت اما اکنون برخی از آنها مورد بی مهری قرار گرفته و برخی مرمت شده‌ است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها – آناهیتا رحیمی : حکایت یخچال‌های طبیعی در گذشته‌ها به تولید طبیعی یخ و استفاده از آن در فصل گرما بازمی‌گردد؛ دست یافتن ایرانیان به تولید طبیعی یخ و لزوم وجود یخچال‌های طبیعی در تمامی محله‌های کلانشهر تبریز، با معماری منحصر به فرد تمام آن چیزی است که حتی شاردن سیاح فرانسوی نیز بدان پرداخته است.
یخچال‌هایی که روزگاری نیاز مردم هر محله‌ای را در فصل گرما رفع می‌کرد؛ بناهایی با معماری و روشی خاص برای تولید طبیعی یخ که قدمتی به بلندای تاریخ دارد. یخچال‌های طبیعی و قدیمی که روزگاری نه چندان دور در زیر زمین وجود داشت که برخی قربانی گذشت زمان شده و برخی نیز مورد مرمت قرار گرفته است.
تهیه یخ به صورت طبیعی و ارائه آن به مردم
این موضوع وقتی با یک پژوهشگر تاریخ مطرح شد به خبرنگار مهر گفت: یخچال‌های تبریز با استفاده از طاق‌های ضربی آجر و سنگ چینی پایه‌های بنا به اقلیم سرد تبریز در زیرزمین ساخته شده‌اند که کار تهیه یخ و نگهداری از یخ را در طول سال و ارائه آن برای مردم در قدیم به عهده داشت.
یخچال‌های تبریز با استفاده از طاق‌های ضربی آجر و سنگ چینی پایه‌های بنا به اقلیم سرد تبریز در زیرزمین ساخته شده‌اند
کریم میمنت نژاد افزود: شاردن سیاح فرانسوی با زندگی در دوران صفوی در ایران، توضیحات مفصلی در رابطه با تولید یخ و اینکه ایرانیان به صورت طبیعی موفق به ساخت یخچال‌ها شده‌اند داشته است.
میمنت نژاد با اشاره به وجود یخچال‌های بسیاری در کلانشهر تبریز گفت: در هر محله و میادین هرمحله یک یخچال وجود داشت که امروزه تعدادی از آنها باقی مانده اما برخی از همین یخچال‌ها بنا به دلایلی از بین رفته‌اند؛ وجود یخچال‌ها در زیر زمین موجب شده است تا در حوادثی چون زلزله مصون مانده و آسیب نبینند.

پیام آذری


باز بودن دریچه‌های یخچال‌ها در شب
به گفته این پژوهشگر تاریخ و معماری تبریز، یخچال‌های تبریز از لحاظ معماری به شکل تونلی و دارای فضای مستطیلی با یک سقف طاقی و در یکی که در محله ویجویه قرار دارد به شکل گنبدی هستند که دارای دریچه و دیواره‌های بسیار قطور به عنوان عایق حرارتی و برودتی ساخته شده‌اند.
میمنت نژاد افزود: کف این سازه‌ها تشکیل شده از چندین حوضچه است که با ورود آب به این حوضچه‌ها، دریچه‌های یخچال‌ها به هنگام شب باز می‌شد تا برودت هوا و گردش هوای سرد، باعث یخ بستن آب‌ها می‌شد و به هنگام روز نیز دریچه‌ها با کاهگل پوشانده می‌شد تا حفظ دمای داخل فضای یخچال رخ دهد.
او ادامه داد: در فصل زمستان تولید یخ به صورت روزانه انجام می‌گرفت و در نهایتاً با اتمام فصل زمستان و از راه رسیدن فصل گرما، دریچه‌ها به صورت کامل پوشانده می‌شد تا از ورود هوای گرم به داخل این یخچال جلوگیری گردد.
این پژوهشگر تاریخ بیان کرد: در نهایت در زمان مورد نیاز، به یخ‌ها از راه یک پلکان دسترسی پیدا کرده و شکسته می‌شد و برای فروش به مردم آماده می‌شد.

پیام آذری


یخچال صادقیه بزرگ‌ترین یخچال تبریز است
میمنت نژاد گفت: یکی از یخچال‌های بزرگ در کلانشهر تبریز، یخچال صادقیه است که در کنار میدان چایی و برای استفاده از این آب ساخته شده بود که مرمت‌های لازم برای حفظ این یخچال انجام گرفته است.
در فصل زمستان تولید یخ به صورت روزانه انجام می‌گرفت و در نهایتاً با اتمام فصل زمستان و از راه رسیدن فصل گرما، دریچه‌ها به صورت کامل پوشانده می‌شد تا از ورود هوای گرم به داخل این یخچال جلوگیری گردد
وی با اشاره به وجود یخچال قائم مقام در تبریز افزود: این یخچال معروف به یخچال میرزا موسی خان قائم مقام فراهانی در محله ششگلان است که خوشبختانه این یخچال نیز مرمت و حفظ شده است.
این پژوهشگر تاریخ ادامه داد: شهرداری تبریز یکی دیگر از یخچال‌های تبریز در کوی له له بیگ را تملک و اکنون در حال مرمت می‌باشد.
ثبت یخچال‌ها به عنوان سازه‌های ملی
میمنت نژاد با اشاره به اینکه یخچال‌های موجود در کلانشهر تبریز به عنوان سازه‌های ملی ثبت گردیده است افزود: یخچال بیلانکوه متأسفانه به عنوان زباله گاه درآمده و نیاز مبرمی به مرمت دارد.
وی از تخریب اخیر یخچالی بسیار با قدمت بالا در خیابان ملل متحد و نیاز مبرم برای مرمت این یخچال گفت: یخچال دیگری در میدان ورجی نیز تخریب شده و هم‌چنین یک یخچالی در خیابان شهید بهشتی (منصور سابق) نیز از بین رفته است.

پیام آذری


این پژوهشگر تاریخ بیان کرد: یکی دیگر از یخچال‌های تخریب شده، یخچالی در مقابل مدرسه شاه سلطان حسین ولی است که بخشی از ان زیر خیابان چای کنار محفوظ هست و نیاز به مرمت دارد.
وی افزود: یخچال‌های طبیعی در اکثر نقاط تبریز وجود دارد که یکی از منحصر به فردترین آنها یخچال ویجویه است که در حال حاضر انباری چاپخانه شده است.
وجود 9 یخچال طبیعی در کلانشهر تبریز
در این رابطه مدیر باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر تعداد یخچال‌های موجود در استان آذربایجان شرقی به 9 یخچال می‌رسد که یخچال‌های قائم مقام، له له بیگ ، بیلانکوه ، صادقیه در تبریز وجود دارد.
در حال حاضر تعداد یخچال‌های موجود در استان آذربایجان شرقی به 9 یخچال می‌رسد که یخچال‌های قائم مقام، له له بیگ ، بیلانکوه ، صادقیه در تبریز وجود دارد
حسین اسماعیلی عتیق از وجود یخچال‌هایی در روستای بوکت واقع در شهرستان عجب شیر، کوزه کنان و شهرستان مراغه خبر داده و افزود: یخچال صادقیه تبریز در زمره قدیمی‌ترین یخچال‌هاست که مرمت شده است.
وی ادامه داد: طی بارش‌های بهاری و نشست زمین، یخچال میرزا مهدی در تبریز شناسایی شده که بعد از ثبت این یخچال، مورد مرمت قرار خواهد گرفت.
نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از فاسد شدن آنها
این باستان شناس گفت: مردم همواره محلی را برای نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از فاسد شدن در نظر می‌گرفتند که قبل از پیدایش این یخچال‌ها معمولاً از چاه و یا تونل استفاده می‌کردند که البته دارای مدت زمان مشخصی بود.

پیام آذری


اسماعیلی عتیق با اشاره به پیدایش یخچال‌های طبیعی از صدر اسلام بیان کرد: کاربرد یخچال‌های طبیعی متفاوت است بدین گونه که در فصل زمستان که نیاز به مصرف آب در بخش کشاورزی نبود، آب به صورت لایه لایه در این یخچال‌ها یخ بسته و در فصل تابستان مورد استفاده قرار می‌گرفت.
او افزود: در گذشته‌ها در هر محله یک یخچال طبیعی وجود داشت و از معماری منحصر به فردی برخوردار هستند.
تاریخ ایران در برگیرنده ابنیه‌های تاریخی شگفت انگیزی است که روزگاری بر سر زبان‌ها بود اما شاید گذشت زمان و البته پیشرفت علم و تکنولوژی، موجب فراموش شدن آنها شده اما معماری اصیل و خاص یخچال‌های طبیعی در تبریز، چیزی نیست که باید به سادگی قربانی زمان شود.
حفظ و نگهداری ابنیه‌های تاریخی و البته یخچال‌های طبیعی یکی از ضرورت‌های کلانشهر تبریز است چرا که بیانگر تاریخ و یادآوری روزهایی است که ایرانیان به تولید طبیعی یخ دست یافته بودند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/386630/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قدردان دغدغه مندی وزیر صمت درباره شرکت مس آذربایجان هستیم

رگبار باران و رعدوبرق آذربایجان‌غربی را فرا می‌گیرد

دستبند پلیس بر دستان اختلالگر امنیت عمومی در بوکان

دعوت از ٧ والیبالیست ناشنوای آذربایجان غربی به اردوی تیم ملی

نیکان قهرمان والیبال نوجوانان دختران آذربایجان شرقی

پیشرفت90درصدی مرحله نخست جهاد آبرسانی به روستاهای آذربایجان شرقی

ساخت گلدانی خوش آب و رنگ به شکل توت فرنگی

ساخت کمپینگ گردشگری غارسهولان مهاباد

سالانه 3 هزار و 500 تن قارچ‌خوراکی در آذربایجان‌غربی تولید می‌شود

برگزاری رقابت‌های هندپلو توسط شهرداری ارومیه

افتتاح سامانه تلفنی رایگان مشاوره حقوقی در تبریز

کشف جسد مرد جوانی در محور پونل به خلخال

سی ام فروردین، روز آزمایشگاه

تحقق بودجه شهرداری ارومیه در سال 1403 منوط به مشارکت مردم است

ادامه مسابقات بسکتبال لیگ دسته دو باشگاه‌های کشور در مهاباد

اختصاص 350 میلیارد ریال اعتبار برای توسعه طرحهای آبیاری در شهرستان مهاباد

ترک‌های امیرچقماق جدی است

ترابی هم از عالیشاه عقب نیفتاد!

عملیات عمرانی سردرب بازار حرم‌خانه تبریز آغاز شد

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

3 مصدوم حاصل تصادف 2 دستگاه پژو 405 در محور ایرانخواه تکاب

علاقه مردم آذربایجان به مرحوم حسنی بی حد و اندازه است

دو برابر شدن کشت دانه روغنی کلزا در میاندوآب

روحانی جهادی خوی درگذشت

سیلاب به 5 هزار هکتار موزستان زرآباد خسارت سنگین وارد کرد +فیلم

ساخت کمپینگ گردشگری غار سهولان مهاباد

گرامیداشت یاد و خاطره سردار سرلشکر حجازی در مهاباد

3 اردوگاه اسکان اضطراری در سیستان و بلوچستان راه‌اندازی شد

زنوزی: سرمربی جدید تراکتور هم خارجی است

سرمربی جدید تراکتور خارجی و در حال مذاکره است

خانم های باردار میوه های بهاری بخورند یا نه؟

60 درصد اعتبارات ملی و استانی تخصیص یافته است

افزایش سرانه فضای ورزشی مدارس اردبیل

تاکید بر اتمام طرح عظیم راه آهن اردبیل تا پایان سال

72 میلیارد تومان کسری فوق العاده ویژه کارکنان جبران شد

ادامه مسابقات بسکتبال لیگ دسته دو باشگاههای کشور در مهاباد

سرو گیراسی بهترین بازیکن ماه مارس 2024 بوندسلیگا

معارفه اعضای نظام دامپزشکی آذربایجان غربی

میاندوآب از قطب‌های مهم دامپروری آذربایجان غربی است

توسعه همکاریهای دانشگاه فنی و حرفه‌ای آذربایجان غربی با صاحبان صنایع و خدمات

تولید سالانه سه هزار و 500 تن قارچ خوراکی در آذربایجان‌غربی

وضعیت نامطلوب محیط کسب و کار اصلاح می شود

بهره گیری از ظرفیت مغفول سازمان بورس در اردبیل

سومین یادواره شهیدِ مدافع حرم سردار حجازی در اردبیل

راهپیمایی سراسری حمایت از عملیات تنبیهی وعده صادق پس از نماز جمعه در اردبیل

حمایت مردم اردبیل از اجرای طرح «نور» فراجا

72 میلیارد تومان کسری فوق العاده ویژه کارکنان جبران شود

فعالیت 40 کانون فرهنگی و هنری مساجد در سلماس

همکاری شهرداری و بنیاد ایران‌شناسی برای احیا هویت تاریخی شهر ارومیه