پیام آذری

آخرين مطالب

سهم اخلاق در سیاست مقالات

  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا،(Hans Morgenthau) در کتاب « انسان علمی در برابر سیاست قدرت » چهار نگاه متفاوت به اخلاقیات عمومی در دوره‌های تاریخی مختلف را تشریح می‌کند.
سید یوسف قرشی (استادیار بخش علوم سیاسی از دانشگاه شیراز) در مقاله‌ای با عنوان « در دفاع از سیاست قدرت؛ خوانش مورگنتایی از سهم اخلاق در سیاست» به این موضوع پرداخته‌است که در این موضوع، رویکرد اول سنتی محسوب می‌شود و دولت‌ها می‌توانند برای حفاظت از جمهوری، قانون عادی و سایر هنجار‌ها را موقتاً کنار بگذارند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او در ادامه می‌نویسد این نگاه که برگرفته از آموزه‌های ماکیاولی ، هابز و نیز سنت واقع‌گرایی در اروپا است به دوران یونان باستان باز می‌گردد. در این دوره، به مردم اجازه حضور در فضای سیاسی داده نمی‌شد و اقدامات دولت به مثابه یک موجودیت برتر از مردم، فراتر از اخلاقیات عمومی تلقی می‌شد.
* رفع مزاحمت میان اخلاق شخصی و دولتی
این پژوهشگر در مقاله خود می‌نویسد در عصر مدرن، در چهارچوب اخلاقیات، موضوع رفع مزاحمت میان اخلاق شخصی و دولتی مطرح است که پیرامون آن، سه دیدگاه شکل می‌گیرد:
دیدگاه اول متعلق به لیبرالیسم ویلسونی است که در تلاش بود تا با اتکا به حقوق بین‌الملل، دولت‌ها را با استاندار‌های اخلاق شخصی هماهنگ کند. این تلاش از دید مورگنتا و تاریخ ناکام ماند. چرا که با سرشت پرخاشگر انسان هم‌خوانی نداشت.
دیدگاه دوم که ماهیتی لنینیستی و مارکسیستی دارد، همچنان دولت، خیِّر تلقی می‌شود و اقداماتش در چهارچوب مقاصد خیرخواهانه تعبیر می‌گردد. در این راستا تمامی رفتار‌های دولت بواسطه اهمیت و ارجحیت خیر عموم بر نفع شخصی، مشروع تلقی می‌شود حتی اگر با معیار‌های اخلاق شخصی در تعارض قرار گیرد.
هیچ‌گاه هدف وسیله را توجیه نمی‌کند، و دولت‌ها دارای مسئولیت اخلاقی هستند. مورگنتا قائل به یک رویکرد «وظیفه‌گرا» به اخلاق است او می‌نویسد مورگنتا نگاه اخیر را هم رد می‌کند. چرا که بنا به باور او، هیچ‌گاه هدف وسیله را توجیه نمی‌کند، و دولت‌ها دارای مسئولیت اخلاقی هستند. مورگنتا در مقابل این‌دو نگاه، قائل به یک رویکرد « وظیفه‌گرا » به اخلاق است. 
در این مقاله آمده است که رویکرد وظیفه‌گرای مورگنتا در قالب سیاست قدرت تجلی می‌یابد. سیاست قدرت که از دید بسیاری همان رئالیسم محسوب می‌شود، نقطه آغازی بر تحلیل متفاوت مورگنتا از سهم اخلاق در سیاست است و مولد نگاه چهارم به اخلاقیات می‌باشد.
* اخلاقیات از دیدگاه مورگنتا
به زعم این پژوهش مورگنتا بر این امر اصرار می‌ورزد که اخلاقیات باید هم اهداف و هم ابزار‌های دستیابی به این اهداف را محدود کنند. در این چهارچوب، برخی اهداف و ابزار‌ها بواسطه سرشت غیر اخلاقی‌شان، غیرقابل پذیرش هستند. از دید وی، اخلاقیات نه تنها پذیرش اهداف و ابزار‌ها را میسر می‌کند بلکه آنها را در دسترس عموم قرار می‌دهد.
قرشی در این مقاله می‌نویسد از منظر بسیاری، تعهد مورگنتا به الزامات اخلاقی یک تناقض نظری محسوب می‌شود. چرا که او از یک سو، در آموزه‌های لیبرالیسم ویلسونی که نسخه اولیه و متعالی لیبرالیسم امروزی تلقی می‌شود، تردید وارد می‌کند و از سوی دیگر، اتکا و ابتناء سیاست بر قدرت را مورد تأکید قرار می‌دهد.

پیام آذری

* جدایی قدرت از اخلاقیات
در این مقاله آمده است که ادوارد هالت‌کار در مقاله‌ای تحت عنوان « علوم سیاسی و ای. اچ. کار » خاطرنشان می‌سازد که برای جدایی قدرت از اخلاقیات، تلاش‌های بسیاری در جریان است و این تلاش، تلقی تناقض‌گونه از رابطه میان این‌دو را ترویج می‌کند.
این نویسنده در این پژوهش می‌نویسد از دید مورگنتا، این اعتقادی خام و ناپخته است که نمود اخلاقیات، یعنی حقوق و نهاد‌های بین‌المللی، همواره می‌توانند مانع از پیگیری مزیت نسبی توسط رهبران کشور‌ها گردند. او بر این باور است که هر تحلیلی در خصوص اخلاقیات بین‌المللی باید « مصون از دو افراط، خواه تأکید بیش از حد بر تأثیر اخلاق بر سیاست بین‌الملل خواه انکار اینکه سیاست‌مداران و دیپلمات‌ها تحت تأثیر هر چیزی هستند بجز ملاحظات قدرت مادی » باشند.
مورگنتا به منظور توضیح و تشریح دیدگاهش در مقبال سهم اخلاق در سیاست، تمامی اجزاء به‌غیر از «عنصر قدرت» را از سیاست جدا می‌کند مورگنتا به منظور توضیح و تشریح دیدگاهش در مقبال سهم اخلاق در سیاست، تمامی اجزاء به‌غیر از « عنصر قدرت » را از سیاست جدا می‌کند.
* خشونت در روابط بین‌الملل
این پژوهشگر می‌نویسد مورگنتا در کتاب سترگ « سیاست میان ملل » بخشی را به کاربرد خشونت در روابط بین‌الملل اختصاص می‌دهد که از جنگ سی ساله به بعد ظهور یافت.
در ادامه می‌نویسد او تلقی اخلاق‌مدارانه‌ای از جنگ ارائه می‌دهد که مؤید نگاهش به سیاست قدرت است. از منظر مورگنتا، جنگ مبارزه‌ای است میان نیرو‌های نظامی رقیب، و نه مسابقه‌ای میان تمامی مردم؛ لذا موضوعاتی همچون « احترام به کنوانسیون‌هایی که از زندانیان جنگ محفاظت می‌کنند و آنها را مصون از شکنجه و کشته‌شدن می‌نمایند »، « ممنوعیت کاربرد برخی سلاح‌ها »، « احترام به حقوق افراد بی‌طرف » و « تحدید خشونت به کم‌ترین میزانی که با اهداف جنگ هماهنگ باشد » مورد توجه است.
در جمع بندی این مقاله با اتکا به موارد فوق، سیاست قدرت از نگاه مورگنتا که تفاوت بسیاری با سایر اندیشمندان رئالیست دارد، مورد بررسی قرار گرفته است. تکوین و تدوین مقاله با تمرکز بر سؤال اصلی یعنی « قرائت مورگنتایی از سیاست قدرت چه خصلت‌هایی دارد؟ » آغاز و در انتها به این پاسخ احتمالی بسنده می‌شود که از دید مورگنتا « رئالیسم، پایه‌های اخلاقی دارد ». در این مقاله، به اختصار، تأملات سایر رئالیست‌ها در باب اخلاق مورد ارزیابی و واکاوی قرار گرفته است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/673809/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استایل متفاوت وکیل نازنین “سریال نون خ” بیرون سریال/ تصاویر

توقیف 10 هزار خودرو در پارکینگ‌های آذربایجان غربی

توسعه باغداری و گردشگری در شهرستان گرمی دنبال می‌شود

تخصیص 1225 تن قیر رایگان به شهرداری سلماس

شهردار شهر ربط معارفه شد

پیش‌بینی برداشت بیش از 93 هزار تن گندم از مزارع شهرستان میاندوآب

قسمت اول برنامه مهربان

بردیا سعادت، ستاره والیبال ایران، آلانیا اسپور را ترک نمی کند

رفح را ترک نمی کنیم/ اینجا سوخت فقط برای 3 روز دیگر وجود دارد

مکانیزم دیدنی ساعت تاریخی تبریز

لیگ یک / تساوی عجیب در سرمای تبریز

دستگیری سارقان میلیاردی لوازم داخل خودرو در تبریز

عرضه «کتاب مستطاب سینما» در نمایشگاه کتاب

185 هزار نفر در مغان واجد شرایط رأی دادن هستند

کمیته امداد اردبیل از 1320 بیمار صعب‌العلاج و خاص حمایت می‌کند

حمایت 793 معلم نیکوکار از ایتام اردبیلی

رتبه برتر اردبیل در حدنگاری

تحویل 300 کلاس درس در اردبیل تا پایان سال

نهضت «نذر مدرسه سازی» در اردبیل راه اندازی می شود

برگشت 1.700میلیارد تومان بدهی‌ در نقل و انتقال فولاد ارومیه

برگشت 1.700 میلیارد تومان بدهی‌ در نقل و انتقال فولاد ارومیه

خط لوله تبریز - ارومیه هفته آینده به بهره‌برداری می‌رسد

پیام خوش اداره ورزش تبریز به تراکتوری‌ها

2 هزار هکتار با بیماری‌های برگی غلات در آذربایجان غربی مبارزه شد

مصوبات شورای ساماندهی مبادلات مرزی آذربایجان غربی اجرایی شود

تردد زائران اربعین از مرز تمرچین یک ظرفیت بزرگ فرهنگی است

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

دستگیری فرد مشکوک در مرگ زهره فکورصبور/ ویدئو

تبلیغات دور دوم مجلس شورای اسلامی در ایستگاه پایانی

برنامه‌ریزی برای تکمیل زیرساخت‌های ارتباطی اردبیل

کودک‌ربایی از گیلان تا خلخال

بارش‌های بهاری و امیدواری کشاورزان اربیلی

«در سایه سرو» به جشنواره مورد تایید اسکار در اسپانیا راه یافت

واکنش روسیه به مذاکرات مستقیم جمهوری‌آذربایجان و ارمنستان

حضور نشر شاهد با حدود 20 اثر تازه در نمایشگاه کتاب تهران

مانور مبارزه با زنگ زرد در آذربایجان غربی آغاز شد

قوانین قهر زن و شوهری!

رباینده دختر خردسال 18 ماهه در خلخال تسلیم پلیس شد

تحقق 100 درصدی تعهد اشتغال در اردبیل

دانشگاهیان باید در مقابل ترفندهای دشمن هوشیارانه عمل کنند

قطار فحش های مسعود فراستی به ایستگاه "مست عشق" رسید/ منتقد یا لات سر کوچه سینما ؟!

دانشگاهیان باید مقابل ترفندهای دشمن هوشیارانه عمل کنند

چرخش تحول‌آفرین از مقاله‌گرایی غیرهدفمند به پژوهش‌های کاربردی و تقاضامحور

شهرستان‌های استان تهران 57شهید امدادگر تقدیم انقلاب کرده است

تجلیل از خانواده معلم شهید غریب در اسارت «صفدر محمدی» در کرمانشاه

مدیرکل بنیاد مازندران از ثبت بیش از پنج هزار تاریخ شفاهی والدین شهدا خبرداد

دیدار مدیریت شعب بانک سپه آذربایجان شرقی با سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

بارش تگرگ اردبیل را سفیدپوش کرد

کلاهبردار میلیاردی در پارس آباد به دام پلیس افتاد

اعتبارات شهرستان‌ها کفاف تکمیل پروژه‌ها را نمی‌دهد