پیام آذری
تازه خوری به بهای چشم پوشی از سود فرآوری میوه
پنجشنبه 4 دي 1399 - 04:20:44
پیام آذری - آذربایجان غربی سومین استان تولید کننده محصولات باغی است و با تولید بیش از یک میلیون تن سیب رتبه اول تولید این محصول را نیز در کشور دارد، در سالیان گذشته با وجود اینکه سیب ارومیه از جایگاه خوبی در بازار‌های جهانی برخوردار بوده اما متأسفانه این استان از ظرفیتش برای فرآوری میوه بویژه سیب خشک، چای سیب و.
.. بهره‌ای نبرده است.
این اتفاقی است که در دیگر قطب‌های تولید محصولات باغی هم می‌افتد در حالی که بسیاری از کشورها مانند چین و ترکیه سهم تازه خوری محصولات باغی را به حداقل رسانده اند تا ازصادرات میوه خشک یا فرآوری آنها ارزش افزوده بیشتری را به‌دست آورند.
آب و هوای چهار فصل کشورمان بی‌شک شرایط ایده آلی برای تولید میوه خشک فراهم کرده است و از طرفی با توجه به ارزان بودن انرژی در ایران، باغداران می‌توانند محصولات تولیدی خود را با هزینه کم خشک کنند و این اقدام می‌تواند از ضرر و زیان آنها در برهه‌هایی که بازار یک محصول با رکود مواجه می‌شود، جلوگیری کند.
توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی یکی از به صرفه‌ترین راهکار‌های اشتغال پایدار و بومی در مناطق روستایی است که باعث عدم مهاجرت بی‌رویه از روستاها به شهرها، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، افزایش ارزش افزوده محصولات باغی و توسعه روستایی می‌شود.
فروش فرآوری شده محصولات باغی مغفول مانده است
«عزیز امامی» مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی به «ایران» گفت: استان ما سالانه یک میلیون و 600 هزار تن انواع محصولات باغی تولید می‌کند که 1.1 میلیون تن آن سیب است و ما رتبه اول تولید سیب کشور را داریم. انگور نیز با سطح زیر کشت 22 هزار هکتار و تولید 244 هزار تن دومین محصول باغی این استان است.
امامی تصریح کرد: آذربایجان غربی از نظر تولید محصولات باغی رتبه سوم کشور را به خود اختصاص داده است.
58 هزارو 800 هکتار از اراضی این استان به باغ‌ها ی سیب اختصاص دارد. مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تأکید کرد: سیب محصول آب بری است و ما هم به‌دلیل حفاظت از دریاچه ارومیه نمی‌خواهیم سطح زیر کشت آن را افزایش دهیم و در نظر داریم با تعویض پایه‌های باغ‌های سیب از بذری به رویشی همین میزان تولید را با کاهش سطح زیرکشت تثبیت کنیم. عملکرد در هکتار این محصول از این طریق دوبرابر می‌شود ضمن اینکه ظرفیت سردخانه‌های استان برای نگهداری از سیب بیش از یک میلیون تن است و ظرفیت ما برای فرآوری سیب حدود 400 هزارتن است که نباید از آن غافل شد.
وی خاطرنشان کرد: با این اصلاح در باغ‌های سیب می‌توانیم زمین‌های آزاد شده را به انگور یا پسته اختصاص دهیم.
وی در پاسخ به اینکه چرا از ظرفیت تولید سیب استان بجز در تازه خوری استفاده‌ای نمی‌شود و کشاورزان کمتر به‌سمت فرآوری محصولات باغی بویژه سیب می‌روند، گفت: واقعیت این است که هنوز بازاریابی سیب در آذربایجان غربی به شکل سنتی انجام می‌شود و شاید کمتر به ارزش افزوده آن بعد از فرآوری توجه می‌شود و این مهم مغفول مانده است.
در دنیا در مجموع 40 میلیون تن سیب تولید می‌شود که حدود نیمی از آن در کشور چین تولید می‌شود ولی این کشور میزان کمی از تولید سیب خود را به شکل تازه خوری به فروش می‌رساند و بیشتر آن را فرآوری و صادر می‌کند و این می‌تواند الگوی موفقی برای ما باشد. به‌گفته وی آذربایجان غربی صنایع تبدیلی برای کنسانتره سیب دارد ولی این صنایع به روز نیست و مربوط به 4 دهه گذشته است.
صنایع به روز شود اتاق بازرگانی قول صادرات سیب فرآوری شده را می‌دهد
در همین حال «بهنام تاج الدینی» نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، اتاق بازرگانی صنایع و معادن آذربایجان غربی به «ایران» گفت: در حال حاضر سیب ارومیه به‌عنوان یک برند در دنیا شناخته شده است و امسال با وجود محدودیت‌های کرونایی سیب ما به‌کشورهای حوزه خلیج فارس، هندوستان، گرجستان، ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و آسیای میانه رفت. وی تأکید کرد: اگر صنایع تبدیلی به‌روز و مناسبی داشته باشیم من به‌عنوان یکی از اعضای اتاق بازرگانی قول ارزش افزوده بالا از طریق صادرات میوه‌های فرآوری شده را به باغداران می‌دهم. وی تأکید کرد: در حال حاضر چای سیب، برگه خشک شده سیب، پوره سیب و دیگر فرآورده‌های آن از اقبال خوبی در بازارهای جهانی برخوردار است.
تاج الدینی گفت: با توجه به تولید بیش از یک میلیون تنی سیب در استان آذربایجان شرقی پتانسیل مناسبی برای ایجاد صنایع تبدیلی آن وجود دارد.
به‌گفته وی در حال حاضر زیر ساخت‌های لازم برای فرآوری محصولات باغی بویژه سیب در استان نیست ولی با رایزنی‌هایی که با استانداری شده امیدواری‌هایی به‌وجود آمده است. نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی صنایع و معادن آذربایجان غربی تأکید کرد: بخش خصوصی آماده سرمایه‌گذاری در این بخش است ولی دولت هم باید حمایتی از این سرمایه‌گذاران داشته باشد تا کار روی غلتک بیفتد.
پیشنهاد ما این است که دولت با توجه به ظرفیت یک میلیون تنی سردخانه‌ها در آذربایجان غربی تسهیلاتی را به سرمایه‌گذاران برای ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری بدهد تا انگیزه آنها بیشتر شود.
وی گفت: متأسفانه همچنان تحریم‌ها مانع بزرگی بر سرراه صادرات محصولات کشاورزی استان است و با وجود قول دولتی‌ها برای حل مشکل تعهد ارزی، این مشکل همچنان پا برجاست و صادرکنندگان برای باز گرداندن ارز با مشکلاتی مواجه هستند.
بازار کشش خرید میوه فرآوری شده را ندارد
از سوی دیگر «پرویز تومرایی» معاون صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم به «ایران» گفت: سالانه 5 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان تولید می‌شود که بازار داخلی تنها توان جذب 30 درصد آن را داشته و مابقی آن باید به خارج از کشور صادرات شود. یکی از مهم‌ترین راهکار‌های ما برای بازار‌یابی مابقی تولید، ایجاد صنایع تکمیلی در کنار مراکز تولید محصولات کشاورزی است که می‌تواند از زیان تولیدکنندگان جلوگیری کرده و بستر مناسب برای امر صادرات این محصولات را فراهم کند.
وی در خصوص چرایی عدم استقبال باغداران سیب از فرآوری محصول خود گفت: بازار تعیین می‌کند که کشاورز به چه سمتی حرکت کند خب کشاورز سیب تازه خوری را با کیلویی 6 تا 7 هزار تومان می‌فروشد که کنسانتره آن را با کیلویی 1200 تومان می‌خرند که البته بیشتر کشاورزان متأسفانه در حال حاضر محصول بی‌کیفیت‌شان را به این بخش تحویل می‌دهند که برایشان صرف دارد.
از سوی دیگر معمولاً هر 6 کیلو سیب به یک کیلو برگه تبدیل می‌شود که اگر فرض کنیم قیمت آن 80 هزار تومان باشد بازهم به صرفه است که با صنایع تبدیلی 6 کیلو سیب را که بایست حداکثر 40 هزار تومان بفروشد با تبدیل به برگه 80 هزار تومان بفروشد ولی مسأله اینجاست که بازار درحال حاضر کشش فروش میوه فرآوری شده را ندارد و صادرات هم که مشکلات و موانع خود را دارد.
نیم نگاه
واقعیت این است که هنوز بازاریابی سیب در آذربایجان غربی به شکل سنتی انجام می شود و شاید کمتر به ارزش افزوده آن بعد از فرآوری توجه می شود و این مهم مغفول مانده است . در دنیا در مجموع 40 میلیون تن سیب تولید می شود که حدود نیمی از آن در کشور چین تولید می شود ولی این کشور میزان کمی از تولید سیب خود را به شکل تازه خوری به فروش می رساند و بیشتر آن را فرآوری و صادر می کند و این می تواند الگوی موفقی برای ما باشد .آذربایجان غربی صنایع تبدیلی برای کنسانتره سیب دارد ولی این صنایع به روز نیست و مربوط به 4 دهه گذشته است
منبع: ایران آنلاین

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/302352/تازه-خوری-به-بهای-چشم-پوشی-از-سود-فرآوری-میوه
بستن   چاپ