پیام آذری
ثبت نام نامزدها در میانه اختلاف‌نظر دستگاه نظارت و اجرا
سه شنبه 21 ارديبهشت 1400 - 19:15:05
پیام آذری -

پیام آذری


روز 28 خردادماه، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، میان‌دوره‌ای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. تکاپوهای انتخاباتی از مدت‌ها قبل آغاز شده و نهادهای مجری و ناظر انتخابات، احزاب، چهره‌های شاخص جریان‌های سیاسی و نامزدهای احتمالی کارزار انتخابات را پیش می‌برند.
این گزارش آخرین رخدادها در خصوص انتخابات پیش رو طی شبانه‌روز گذشته را به صورت جمع‌بندی ارائه می‌کند. تازه‌ترین اخبار در مورد تحولات و رویدادهای مرتبط با برگزاری انتخابات و آخرین مواضع نهادهای مسئول در این امر، تشکل‌های سیاسی و نامزدهای احتمالی انتخابات را در این گزارش می‌خوانیم.
آخرین مواضع نهادها در ارتباط با انتخابات
*صدور دستور شروع انتخابات از سوی وزیر کشور
وزیر کشور خطاب به فرمانداران سراسر کشور، دستور شروع انتخابات ریاست جمهوری از روز سه‌شنبه 21 اردیبهشت‌ماه 1400 را صادر کرد. «عبدالرضا رحمانی فضلی» در بخشنامه‌ای خطاب به فرمانداران سراسر کشور اعلام کرد: در اجرای مواد 38 و 39 قانون انتخابات ریاست جمهوری و تبصره های ذیل آنها، دستور شروع انتخابات صادر می‌گردد.
* رئیس‌جمهوری و دستور به وزارت کشور درباره مصوبه اخیر شورای نگهبان
به دنبال ابلاغ مصوبه شورای نگهبان درخصوص شرایط داوطلبان ثبت‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری به وزارت کشور، رئیس‌جمهوری به وزارت کشور دستور داد که در برگزاری انتخابات بر اساس جمع‌بندی نظریه تفسیری معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری و طبق قوانین موجود عمل کند.
در جمع‌بندی نظریه معاونت حقوقی ریاست جمهوری تاکید شده است که «وزارت کشور مکلف است وظایف اجرایی خود در زمینه انتخابات ریاست‌جمهوری را بر اساس قوانین موجود و آئین‌نامه‌ها و مقررات مربوط به آنها انجام دهد.»
معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری در پی ابلاغ مصوبه اخیر شورای نگهبان به وزارت کشور، طی نامه‌ای در 7 بند تفسیر حقوقی خود از این مصوبه را ارائه کرد. این نامه صلاحیت وضع معیارهای نوعی یا قانونگذاری را بر اساس اصل 71 قانون اساسی، صرفا بعهده مجلس شورای اسلامی دانسته و تاکید کرده است که در صورت تصویب قانون از سوی مجلس هم ابلاغ آن برای اجرا با رئیس‌جمهور است.
*معاون حقوقی رئیس جمهوری: تغییر رژیم حقوقی قابل اعمال بر انتخابات بدون تغییر قوانین متصور نیست
«لعیا جنیدی» در یادداشتی در روزنامه «ایران» به شرایط اعلامی شورای نگهبان برای داوطلبان ریاست جمهوری واکنش نشان داد. او نوشت: شورای نگهبان در حوزه انتخابات نهاد ناظر است و مسئولیت این نهاد، نظارت بر اجرای صحیح قوانین و طی درست فرایندها است. بدین ترتیب وضع قانون و برقراری معیارهای نوعی البته در چارچوب قانون اساسی و با رعایت اصول 115 و بند 8 اصل 3، اصل 19، اصل 20 و دیگر اصول مرتبط، با مرجع تقنین (مجلس شورای اسلامی)، و اجرا و اعمال قوانین و مقررات با مرجع اجرا (وزارت کشور)، و نظارت بر اجرای درست قوانین توسط مرجع اجرایی، با مقام ناظر (شورای نگهبان) است. پس هیچیک از این سه مرجع نباید در حوزه صلاحیت دیگری ورود کنند، در غیر این صورت افزون بر مغایرت با قانون اساسی از جنبه حقوقی، از جنبه اجرایی نیز نظام مقرر در این قانون برای تنظیم ساختار قدرت سیاسی به نحو کار آمد و مؤثر عمل نخواهد کرد. از این منظر، وضع شرایط برای داوطلبان و اتخاذ تدابیر اجرایی توسط مقام ناظر ورود در حوزه‌های تقنین و اجرا و موجب خروج از حدود صلاحیت‌های نظارتی است.
جنیدی در پایان افزود: با توجه به مراتب فوق وزارت کشور باید وظایف اجرایی خود در زمینه انتخابات ریاست جمهوری را بر اساس قوانین موجود و آیین‌نامه‌ها و مقررات مربوط به آنها انجام دهد و تغییر رژیم حقوقی قابل اعمال بر انتخابات بدون تغییر قوانین قابل اعمال متصور نیست.
*ستاد انتخابات کشور و اعلام شرایط و مدارک داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری هنگام ثبت نام
ستاد انتخابات کشور در اطلاعیه شماره 14 تاکید کرد که اسناد و مدارک مثبت صلاحیت داوطلبان در هنگام ثبت نام دریافت و در اختیار شورای نگهبان قرار می گیرد.
در این اطلاعیه شرایط لازم برای ثبت نام همان شرایطی عنوان شده که در ماده 35 قانون انتخابات ریاست جمهوری عنوان شده است. بر این مبنا داوطلبان هنگام ثبت نام باید دارای این شرایط باشند: از رجال مذهبی، سیاسی؛ ایرانی الاصل؛ تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران؛ مدیر و مدبر؛ دارای حسن سابقه و امانت و تقوی؛ مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور.
بنا به اعلام این ستاد، در تعامل و همکاری فی مابین مجریان و ناظران انتخابات و در اجرای ماده 59 قانون، اسناد و مدارک مثبت صلاحیت داوطلبان که در اطلاعیه شماره 5 هیات مرکزی نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری اعلام شده است در هنگام ثبت نام داوطلبان، توسط وزارت کشور دریافت و در اختیار شورای نگهبان قرار می گیرد.
*مشاور وزیر کشور: وزارت کشور طبق قانون انتخابات عمل خواهد کرد
«روح الله جمعه‌ای» مشاور وزیر کشور در توییتی نوشت: خیلی صریح و شفاف ؛ وزارت کشور مطابق ماده 55 قانون انتخابات اقدام به ثبت نام تمامی داوطلبان خواهد کرد و به منظور همکاری و تعامل با شورای نگهبان مدارک مورد نیاز این شورا نیز از داوطلبانی که مدارک را ارائه دهند اخذ و در اختیار شورای نگهبان قرار خواهد داد. رعایت قانون اصل است.
*شورای نگهبان: مصوبه انتخاباتی ما لازم‌الاجرا است
شورای نگهبان درباره اظهارنظرهای صورت گرفته درخصوص مصوبه اخیر این شورا که در اجرای بند (5-10) سیاست‌های کلی انتخابات به تصویب رسیده است، بیانیه‌ای صادر کرد.
در این بیانیه آمده است: این مصوبه براساس صلاحیت‌های قانونی این نهاد به تصویب رسیده و لازم‌الاجرا است همچنان که مصوبات سایر نهادها در حدود صلاحیت‌های قانونی آن‌ها معتبر و لازم‌الاجرا می‌باشد. با توجه به مسئولیت و صلاحیت شورای نگهبان براساس تصریح بند (5-10) سیاست‌های کلی انتخابات، رعایت مفاد سیاست‌های مذکور از سوی مسئولان و مدیران کشور به ویژه ریاست محترم جمهوری و وزارت کشور ضروری است. شورای نگهبان ضمن تأکید بر لازم‌الاجرا بودن مصوبه فوق اعلام می‌دارد ثبت‌نام داوطلبان بدون ارائه مدارک مذکور در مصوبه این شورا فاقد اعتبار می‌باشد.
*سخنگوی شورای نگهبان: ثبت‌نام‌های فاقد مدارک اعلامی از سوی شورای نگهبان اعتبار ندارد
«عباسعلی کدخدایی» در جمع خبرنگاران درباره اختلاف نظر شورای نگهبان و دولت در خصوص مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: ثبت نام هایی که فاقد مدارکی باشند که از سوی شورای نگهبان اعلام شده، اعتبار ندارند و به نماینده مان در ستاد انتخابات کشور گفته ایم که مدارک ناقص را تحویل نگیرد.کسانی هستند که مدارک شان بر اساس مصوبه شورای نگهبان کامل باشد و این به تائید نماینده شورای نگهبان در ستاد انتخابات کشور برسد، ثبت نامش نهایی می شود. شورای نگهبان مدعی قانونگذاری نیست.
* هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات و اطلاعیه شماره 6
اطلاعیه شماره 6 هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری صادر شد که در آن شرایط نامزدی بر مبنای مصوبه اخیر شورای نگهبان معرفی شده است. بر این مبنا دارا بودن حداقل سن 40 سال و حداکثر 75 سال تمام شمسی هنگام ثبت‌نام الزامی عنوان شده است.
آخرین اخبار از احزاب و تشکل‌های اصلاح‌طلب
*سخنگوی جبهه اصلاحات ایران: به اقدام غیرقانونی شورای نگهبان معترضیم
«آذر منصوری» در گفت‌وگویی اظهار کرد: جبهه اصلاحات ایران با هدف مشارکت فعال در انتخابات آزاد عادلانه و قانونی و رقابتی تشکیل شده است. مهم‌تر از نتیجه برای ما تحقق انتخاباتی با این شاخص‌ها است و در حال بررسی و رصد شرایط موجود هستیم. نسبت به اقدام غیر قانونی شورای نگهبان معترضیم و اعتراض خود را طی بیانیه‌ای که اخیراً منتشر شد، رسماً اعلام کردیم.
سخنگوی جبهه اصلاحات ایران افزود: با نوع رفتار شورای نگهبان به نظر می‌رسد موضوع برگزاری انتخابات پرشور و با مشارکت بالا از دستور کار نظام خارج شده است و آقایان نتیجه مطمئن را به مشارکت حداکثری و انتخابات پرشور ترجیح داده‌اند. در حالیکه در شرایطی که ایران در حال عبور از پروژه سخت تحریم هاست، برگزاری انتخاباتی با مشارکت بالای مردم می‌تواند قدرت ایران را در چانه زنی به مراتب بالا ببرد.
*نایب رئیس جبهه اصلاحات ایران: ابلاغیه شورای نگهبان در راستای افزایش مشارکت نیست
«حسین کمالی» در مصاحبه‌ای در ارزیابی ابلاغیه شورای نگهبان در خصوص شرایط ثبت‌نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری، بیان داشت: مدت‌ها است که ما تقاضا می‌کنیم شورای نگهبان با سازوکاری که در گذشته پیش گرفته بود و ما آنها را گزینشی می‌دانیم، فاصله بگیرد و اجازه دهد تا یک انتخابات رقابتی و آزاد برگزار شود.
نایب رئیس جبهه اصلاحات ایران افزود: اینکه شرایطی را در نظر بگیرند که طبق آن شرایط، عده‌ای از شهروندان از حقوق اساسی خود محروم شوند، حرکتی مخالف مشارکت حداکثری است. اگر فرض را بر این بگذاریم که مشارکت حداکثری برای برگزارکنندگان انتخابات مهم نیست و حفظ موقعیت خودشان در اولویت است، باز هم باید آنها را به حفظ مقبولیت و مشروعیت نظام اسلامی دعوت کنیم تا این مهم را بر حفظ خود ترجیح دهند.
*دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات: عده‌ای تلاش می‌کنند امثال ظریف را خراب کنند
«علی صوفی» در مصاحبه‌ای در واکنش به این‌که برخی از نمایندگان اعلام می‌کنند در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از ظریف قول گرفته‌اند در انتخابات حاضر نشود، گفت: همواره طبق قانون اساسی تلاش شده است مردم در انتخابات مشارکت کنند. قانون اساسی آمده تا حق حاکمیت مردم بر سرنوشت‌شان را به رسمیت بشناسد؛ اما متاسفانه برای عده‌ای این مفهوم بی‌معنا شده و فقط به یک چیز فکر می‌کنند و آن هم قبضه کردن قدرت است.
وی ادامه داد: جریانی که از یک سو توان رقابت با اصلاح‌طلبان را ندارد و از سوی دیگر مردم از آنها رویگردان هستند؛ فقط یک راه دارد و آن هم این است که در انتخابات تمام متغیرها را در کنترل خودش داشته باشد. این جریان نه به مردم احتیاجی دارد و نه به رقیب؛ بنابراین هرکسی که ممکن است رقیب شان باشد و انتخابات ریاست جمهوری 76 ، 92 و 96 را تکرار کند را حذف می‌کند؛‌برای این افراد، اینکه مردم شرکت کنند یا نکنند مهم نیست.
*اعلام موجودیت تشکل «جمعیت ایران فردا»
«جمعیت ایران فردا» که از سوی جمعی از اعضای ادوار تشکل‌های دانشجویی و فعالان اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای تاسیس شده با انتشار بیانیه به صورت رسمی فعالیت های خود را از اردیبهشت 1400 آغاز کرد.
از تشکل‌های اصولگرا چه خبر؟
*سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب: شورای ائتلاف نامزد واحد معرفی می‌کند
« امیر ابراهیم رسولی»، حضور سید ابراهیم رئیسی را بر مبنای نظرسنجی‌های ارگان‌ها و موسسات مختلف جدی عنوان کرد و گفت: شورای ائتلاف چون سال 96 نامزد واحد معرفی می‌کند. چند روز صبر کنید تا آخر هفته کاندیداهای اصلی نیروهای ائتلاف مشخص می‌شوند.
برچسب‌ها شورای نگهبان معاونت حقوقی ریاست جمهوری ستاد انتخابات کشور انتخابات ریاست جمهوری عباسعلی کدخدایی پروندهٔ خبری انتخابات 1400

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/368900/ثبت-نام-نامزدها-در-میانه-اختلاف‌نظر-دستگاه-نظارت-و-اجرا
بستن   چاپ