سه شنبه ۵ خرداد ۱۴۰۵

فرهنگی

رونمایی از ۲ فرش بازبافی شده دوران صفوی در تبریز

رونمایی از ۲ فرش بازبافی شده دوران صفوی در تبریز
پیام آذری - در نمایشگاه «یک اثر، یک روایت» تبریز ۲ تخته فرش نفیس دوره صفوی با عنوان «باغ بهشت» و «چلسی» که به همّت هنرمندان تبریزی بازبافی شده است رونمایی شد.
  بزرگنمايي:

پیام آذری - در نمایشگاه «یک اثر، یک روایت» تبریز ۲ تخته فرش نفیس دوره صفوی با عنوان «باغ بهشت» و «چلسی» که به همّت هنرمندان تبریزی بازبافی شده است رونمایی شد.

پیام آذری


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان شرقی، این نمایشگاه با هدف معرفی ظرفیت‌های پژوهشی و فنی کارگاه‌های احیای هنر‌های سنتی ترتیب یافته است، حاصل سال‌ها مطالعه و تلاش هنرمندان تبریزی برای بازآفرینی ۲ نمونه از فاخرترین فرش‌های دوره صفویه است.
این آثار که نمونه‌های اصلی آنها هم‌اکنون در موزه‌های معتبر جهان نگهداری می‌شوند، نمادی از کمال هنر قالی‌بافی ایران در دوران شکوفایی مکتب تبریز محسوب می‌شود.
فرش «باغ بهشت» یا همان «کراکو_پاریس» که بازبافی آن در محوریت این رویداد قرار دارد، داستانی پرماجرا از غارت در دوران جنگ‌های تاریخی و تجزیه در اروپا است. با بهره‌گیری از مهندسی معکوس و پژوهش‌های استاد رحیم چرخی، این اثر با تار و پود ابریشم و پشم و رج‌شمار ۵۶ در مدت ۲ سال توسط بافندگان چیره‌دست آذربایجان بازآفرینی شده است تا پیوندی دوباره میان هویت تاریخی و هنر معاصر ایجاد شود.
در کنار این اثر فرش «چلسی» که از شاهکار‌های شناخته‌شده مکتب شاه‌طهماسبی است و نمونه اصیل آن در موزه ویکتوریا و آلبرت لندن نگهداری می‌شود، در این نمایشگاه رونمایی شد.
طرح ترنج‌دار جانوری این فرش با نقوش اژد‌ها و سیمرغ و حوضچه‌های آب در متن، بازتابی از جهان‌بینی و ظرافت‌های طراحی در دوره صفویه است که در این پروژه بازبافی، با دقت و وفاداری به جزئیات فنی نسخه اصلی، احیا شده است.
دوره صفویه به عنوان عصر طلایی فرش ایران، به واسطه حمایت همه‌جانبه پادشاهان هنرشناسی، چون شاه‌طهماسب و شاه‌عباس شناخته می‌شود. در این دوران، کارگاه‌های قالی‌بافی در تبریز و سایر مراکز مهم، فرش را نه فقط به عنوان کالایی تجاری، بلکه سفیر فرهنگی در بازار‌های جهانی تثبیت کردند. آثار این نمایشگاه گواهی بر مهارت خیره‌کننده در رنگرزی، طراحی و اجرای گره‌های متقارن و نامتقارن است.
بازآفرینی این آثار حرکتی استراتژیک برای حفظ زنجیره دانش سنتی قالی‌بافی تبریز است. در این پروژه‌ها، انتخاب دقیق مصالح، روش‌های رنگرزی گیاهی و رعایت استاندارد‌های فنی که توسط اساتید ناظر انجام شده، بستری را فراهم آورده تا هنرمندان امروز بتوانند با استفاده از همان تکنیک‌های اصیل چند سده پیش، آثار ملی ایران را در زادگاهشان دوباره متولد کنند.
نمایشگاه «یک اثر، یک روایت» به مناسبت هفته میراث‌فرهنگی و روز جهانی موزه در خانه هنر مکتب تبریز (خانه حریری) از ۲۸ اردیبهشت‌ماه دایر شده و تا پنجم خردادماه ۱۴۰۵، همه روزه از ساعت ۱۰ تا ۱۸ پذیرای بازدیدکنندگان است.


نظرات شما